Ascultă Online Radio Cernăuți

28 dec. 2018

Bilanțul vizitei secretarului de stat MRP, Victor Alexeev, în regiunea Cernăuți


Secretarul de stat Victor Alexeev din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a întreprins o vizită de lucru în regiunea Cernăuți. În data de 27 decembrie, Victor Alexeev a avut o întrevedere cu autoritățile ucrainene, discutând despre Casa Memoriala "Aron Pumnul” din Cernăuți.
Așadar, renovarea Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți a fost tema principală de discuție între secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Victor Alexeev, cu președintele ad-interim al Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Myhailo Pavliuk.
La „masa rotundă” a participat și președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean împreună cu secretarul Consiliului orășenesc Vasily Prodan. Din delegația română, alături de reprezentanții MRP a făcut parte și Ionel Ivan, ministru consilier în cadrul Consulatului General al României la Cernăuți. La dialogul ucraineano-român pe marginea renovării Casei Memoriale ”Aron Pumnul” a participat și academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației Culturale de Binefacere „Casa Limbii Române” din Cernăuți, care a luat în comodat de la primărie Casa Memorială.


Secretarul de stat Victor Alexeev a prezentat Proiectul renovării Casei Memoriale „Aron Pumnul” și a solicitat sprijinul autorităților regionale și locale din Cernăuți. În cadrul unui interviu solicitat de televiziunea online BucPress TV, Victor Alexeev a specificat că autoritățile ucrainene au demonstrat o deschidere aparte, exprimându-și speranța că de data aceasta lucrurile se vor mișca din loc. Potrivit secretarului de stat, urmează să fie depusă documentația de proiectare autorităților locale, care vor căuta o modalitate de a finanța elaborarea acestor documentații, urmând ca Ministerul pentru Românii de Pretutindeni să finanțeze lucrările propriu-zise. De asemenea, va fi creat un grup de lucru care se ocupa de renovarea casei.  
În aceeași zi, secretarul de stat a avut o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți, moderată de ministrul consilier Ionel Ivan de la Consulatul General al României la Cernăuți, în timpul căreia membrii societăților pentru cultura românească și reprezentanții organelor de presă au amintit despre problemele cu care se confruntă românii din zonă, căutând soluții și căi de depășire a obstacolelor apărute (sociale, legislative, politice, economice ș.a.).

A urmat o vizită întreprinsă de Secretarul de stat Victor Alexeev la Şcoala de gradele I-III din Iordăneşti. Aici a avut loc o discuție cu  şeful Administrației raionale de stat Hliboca, Gheorghi Pridii, primarul localităţii Iordănești Gheorghe Lutic, directorul-adjunct Marina Şapcă, cadrele didactice și elevii români din frumoasa localitate bucovineană. Secretarul de stat a menționat că păstrarea și dezvoltarea învățământul în limba română din Ucraina este o prioritate a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. De precizat că inaugurarea festivă a noii școli din satul Iordănești, raionul Hliboca a avut loc în ianuarie 2018. Alături de elevii, părinţii şi corpul didactic al noii instituţii de învăţământ au fost prezenţi la inaugurare ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, ministrul Învățământului și Științei al Ucrainei, Lilia Grinevici împreună cu fostul ministru al Educației Naționale din România, Liviu Marian Pop. Construcția unei noi școli la Iordănești a început în anul 2011, clădirea veche fiind avariată. Din cauza subfinanţării, lucrările de reconstrucţie au fost desfăşurate cu unele întreruperi. Datorită unor eforturi comune,  în prezent şcoala este finalizată și funcționează cu succes.

În data 28 decembrie, secretarul de stat a vizitat Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, care a inaugurat în acest an noul sediu al Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți. Oaspetele de la București a scris câteva gânduri de încurajare în cartea vizitatorilor acestui Centru, documentându-se despre activitatea Școlii Populare, discutând cu profesorii ei despre acțiunile instituției culturale. Aceștia l-au informat că Școala Populară de Arte vine să completeze lipsa de informații actuale despre istoria și cultura tradițională românească a nordului Bucovinei, nordului Basarabiei și Ținutului Herța, valorificând tezaurul muzical-folcloric autohton în rândul tineretului.
BucPress TV a realizat un interviu cu Victor Alexeev, care făcut un bilanț al vizitei întreprinse în regiunea Cernăuți. Interviul poate fi vizionat în subsolul acestui text.
Agenția BucPress - www.bucpress.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu