Ascultă Online Radio Cernăuți

25 nov. 2018

Societatea „Golgota” a organizat la Cernăuți o conferință consacrată Foametei din 1946-1947

La 24 noiembrie 2018 Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina a organizat la Cernăuți o conferință științifică consacrată Foametei din 1946-1947 din nordul Bucovinei și Foametei 1932-1933 din Ucraina Sovietică.  
Conferința a fost moderată de președintele Societății „Golgota”, Octavian Bivolaru, care a trasat principalele teme ale discuțiilor. Publicista și scriitoarea Maria Toacă a lansat cartea „Martiri români din infernul foametei”, consacrată, după cum scrie autoarea, „înfometaților de adevăr”. Un mesaj de salut a fost rostit de Aurelian Rugină, consul la Consulatul general al României la Cernăuți, care a subliniat importanța păstrării memoriei istorice despre marea tragedie prin care au trecut românii din regiunea Cernăuți.

A luat cuvântul și Cristian Marinescu, unul dintre membrii Axei Cernăuți-Botoșani-Turnu Severin, lansată recent. La eveniment au participat oaspeți din comuna Hudești, din Câmpulung Moldovenesc, reprezentanți ai societăților pentru cultura românească din regiune și jurnaliști de limba română. Conferința s-a desfășurat în incinta Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți, o rugăciune și o povață ortodoxă fiind rostite de Igor Andronachi, părinte paroh la Movila Herței.
Au fost lansate, de asemenea, cele 3 numere ale revistei de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” din anul 2018, în paginile căreia pot fi găsite mai multe analize și materiale de arhivă inclusiv despre deportări, foatemete și alte greutăți prin care au trecut românii din Cernăuți.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
MAI  MULTE  FOTOGRAFII  VEZI  AICI:
https://www.facebook.com/ioan.itco/posts/734264143625050



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu