Prima întâlnire a comunității românești din nordul Bucovinei cu Irina-Loredana Stănculescu, noul consul general al României la Cernăuți
În data de 5 octombrie a.c. membrii comunității românești din regiunea Cernăuți au participat la o întâlnire cu Dan Neculăescu, secretar de stat la Ministerul de Externe al României, în timpul căreia a fost prezentată în post Irina-Loredana Stănculescu, noul consul general al României la Cernăuți – informează Agenția BucPress.
La eveniment au participat Ambasadorul României în Ucraina Cristian-Leon Ţurcanu, primul secretar Ion Naval, ministru consilier Ionel Ivan din cadrul Consulatului General al României la Cernăuți, dar și reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți (jurnaliști, scriitori, artiști plastici, reprezentanți ai primăriilor, analiști, cadre didactice ș.a.).
În discursul său, Irina-Loredana Stănculescu a subliniat importanța pentru statul român a comunității românești din nordul Bucovinei, precizând că este o responsabilitate să preia conducerea instituției diplomatice acreditate la Cernăuți într-un moment istoric deloc simplu. „Vă asigur că împreună cu cei prezenţi aici să ducem ştafeta diplomaţiei române mai departe în cea mai mare comunitate de români de la frontierele României”, spus noul consul general al României la Cernăuți, adăugând că speră într-o cooperare sinceră cu românii din zonă și într-un dialog pe cât se poate de constructiv.
Cei prezenți la întâlnire i-au urat Irinei-Loredana Stănculescu succes diplomatic, menționând situația dificilă din Ucraina, mai ales în ceea ce privește raporturile dintre Kiev și minoritățile naționale.
În acest sens, a avut loc un dialog sincer cu Dan Neculăescu, secretar de stat la Ministerul de Externe al României, care a conturat pe cât se poate de clar poziția Bucureștiului față de situația comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Demonstrând că este bine documentat de situația românilor din Ucraina, Dan Neculăescu a solicitat mai multe viziuni și soluții de la fața locului, care ar putea fi preluate de București în timpul dialogului cu Kievul.
Printre problemele discutate s-au numărat: încălcarea dreptului la educație în limba maternă prin art. 7 al Legii Educației, primejdiile proiectului de lege privind limba ucraineană, limba română în bisericile din regiunea Cernăuți în contextul posibilei obțineri a autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Ucraineană, problema moldovenismului, afectarea de către descentralizarea din Ucraina a intereselor românilor din comunitățile rurale, situația presei de limba română ș.a.
Dan Neculăescu a vizitat în aceeași zi două școli cu predarea în limba română. Este vorba de Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți și Școala de cultură generală din Oprișeni, unde a luat cunoștință de situația învățământului românesc din Ucraina.
Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina îi dorește noului consul general al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, succes în activitatea diplomatică, identificarea de soluții operative și coerente la multiplele probleme din zonă întru păstrarea, menținerea și dezvoltarea identității lingvistice românești, dar și cimentarea unor relații româno-ucrainene într-un spațiu al încrederii și reciprocității.
Marin GHERMAN pentru Agenția BucPress
SURSA:http://bucpress.eu/politica/prima-intalnire-a-comunitatii-romanesti-7678
Vizita secretarului de stat Dan Neculăescu în Ucraina, în regiunile Transcarpatia și Cernăuți
Secretarul de stat Dan Neculăescu a efectuat, în perioada 4-5 octombrie 2018, o vizită de lucru în Ucraina, în regiunile Transcarpatia și Cernăuți, inclusiv în perspectiva viitoarei sesiuni a Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Cu acest prilej, secretarul de stat român a avut întâlniri cu liderii minorității române din cele două regiuni în vederea cunoașterii situației din teren privind respectarea dreptului la menținerea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorității române. Cu ocazia prezenței în Ucraina, diplomatul român a vizitat școli cu predare în limba română din Transcarpatia și Cernăuți unde a discutat despre procesul de implementare a noii Legi a Educației, precum și despre finanțarea acordată de statul ucrainean pentru modernizarea bazei didactice si materiale și susținerea în condiții corespunzătoare a procesului educațional.
Dan Neculăescu a reiterat mesajul ferm privind necesitatea prezervării drepturilor etnicilor români, în special dreptul la educație în limba maternă, precum și a consultării autentice a acestora cu privire la deciziile care au implicații pentru identitatea lor.
Totodată, a semnalat votarea în primă lectură, în Rada Supremă a Ucrainei, a Legii privind limba de stat și a arătat că partea română analizează cu deosebită atenție impactul asupra minorității române. În acest context, a punctat că este necesar ca negocierile bilaterale româno-ucrainene privind soluționarea chestiunii educației în limba maternă să conducă la un rezultat concret cât mai repede, subliniind așteptările părții române ca partenerii ucraineni să implementeze integral recomandările Comisiei de la Veneția.
Secretarul de stat a reiterat susținerea pe care Ministerul Afacerilor Externe al României o acordă promovării și protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.
Imagini de la eveniment sunt disponibile la următorul link: http://www.mae.ro/node/47079.
SURSA TEXT:http://www.mae.ro/node/47080
https://www.youtube.com/watch?v=3SeT8SX6doI&feature=youtu.be
FOTOREPORTAJ SI MATERIALE VIDEO DE NICOLAE HAUCA
FOTOREPORTAJ SI MATERIALE VIDEO DE NICOLAE HAUCA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu