Ascultă Online Radio Cernăuți

13 iun. 2018

"ETERNUL DOR" al lui NICOLAE ȘAPCĂ

CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUȚI

Lansare de carte la sediul Societăţii pentru Cultură Românească " Mihai Eminescu"
Cernăuți
Nicolae Şapcă, publicistul, poetul şi redactorul-şef al ziarului raional "Monitorul de Hliboca" şi-a lansat, în volumul de publicistică "Eternul dor", o carte despre insemnările și reportajele autorului despre viața comunității romțnești din Ucraina.
Gînduri pentru ”Eternul dor” au fost mărturisite de către Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească " Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți, Gabriel Balaşa, publicist la „Informatorul Moldovei”, Botoşani, Dănuţ Huţul, director la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, poetul Mircea Lutic, Ilie Tudor Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, istoricul Dragoș Olaru, Ilie Popescu, jurnaliști, oameni de cultură, artiști.
La eveniment a participat Ionel Ivan, ministrul consilier la Consulatul General al României la Cernăuți
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=437698560035616&id=393968017742004


13 VIDEO VEZI AICI:
https://www.youtube.com/watch?v=k5PiJtyFDUE&list=PLOQqVtnkhWmjhGgPeih_lzwdySYCKQz5l

Astăzi, în cadrul zilelor comemorării Luceafărului Poeziei Româneşti, Mihai Eminescu, la Societatea pentru Cultura Românescă " Mihai Eminescu" din Cernăuți a avut loc lansarea volumului de publicistică "Eternul dor", autor Nicolae Şapcă, poet, redactor-şef al ziarului raional " Monitorul de Hliboca". La lansare au fost prezenți: dl Ionel Ivan, ministru consilier, care a rostit un mesaj de felicitare din partea Consulatului General al României ls Cernăuți, Gabriel Balaşa, cunoscutul publicist botoşănean, alti oaspeți din Botoşani şi Siret (România) şi din Cernăuți, poeți, scriitori, ziarişti, profesori, oameni de cultută, pasionați de cuvântul scris.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=632812003784456&id=100011669855702


„Eternul dor” în care ne regăsim. Lansare de carte la Cernăuți 


Duminică, 17 iunie 2018, în cadrul Zilelor comemorării poetului național Mihai Eminescu, în incinta sediului Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, a avut loc un eveniment de lansare a volumului de publicistică „Eternul dor”, semnat de ziaristul bucovinean Nicolae Șapcă, redactor-șef al ziarului „Monitorul de Hliboca”.
La lansarea volumului au fost prezenți poeți, scriitori, oameni de cultură din regiunea Cernăuți și România, inclusiv cunoscutul publicist botoșănean Gabriel Balaşa și ministrul consilier Ionel Ivan de la Consulatul General al României la Cernăuți.
Potrivit ziaristei Doine Staric, volumul de publicistică „Eternul dor” include în sine reportaje de la diverse manifestări ale românilor din nordul și din sudul Bucovinei, alte zone ale vechii Moldove, la care adeseori participă activ Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți. În carte este descrisă calea anevoioasă spre instalarea bustului lui luceafărului poeziei românești la Hliboca, care a fost decapitat în vara anului 2013.

Scriitorul Nicolae Șapcă și-a lansat la Cernăuți volumul de publicistică „Eternul dor” 

În data de 17 iunie 2018, în cadrul Zilelor comemorării Luceafărului poeziei românești Mihai Eminescu, la Sediul Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, s-a desfășurat lansarea volumului de publicistică „Eternul dor” de Nicolae Șapcă – informează Agenția BucPress.
La acest eveniment cultural au fost prezenți: reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul-consilier Ionel Ivan, publicistul botoșănean Gabriel Bălașa, directorul direcției pentru cultură a județului Botoșani, Dănuț Huțu, președintele Societății Scriitorilor Români din regiunea Cernăuți, Ilie Tudor Zegrea, poetul Mircea Lutic, istoricul Dragoș Olaru, reprezentanți ai mass-media etc.
După cum ne-a relatat Nicolae Șapcă, volumul „Eternul dor” include reportaje din ultimii ani de activitate ziaristică, autorul cărții fiind redactor-șef al ziarului raional „Monitorul de Hliboca”. „Eternul dor” cuprinde tematici eminesciene, tematici referitoare la limba română (portul românesc, tradiții și obiceiuri lăsate din străbuni).
Este de menționat faptul că volumul „Eternul dor” a fost prefațat și redactat de cunoscutul publicist de la „Informatorul Moldovei” din Botoșani, România, Gabriel Bălașa.
Președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Ilie Tudor Zegrea, a menționat că, din păcate, ziariști de calibrul domnului Nicolae Șapcă rămân tot mai puțini. Domnia sa a propus ca în viitorul apropiat să fie organizată o conferință pe tema mass-media în regiunea noastră.
Mariana STRUȚ pentru Agenția BucPress
http://bucpress.eu/cultura/scriitorul-nicolae-sapca-si-a-6985
































FOTO SI  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA  MAI MULTE  FOTOGRAFII  VEZI AICI: 





Un comentariu:

  1. Minunat! Nicolae, mi-ai trimis „Eternul dor” prin această postare. Te rog trimite-mi și volumul, prin poștă sau sub formă electronică. Mă pot îngriji de lansarea cărții la Baia Mare, dacă distinsul Nicolae Șapca este dispus!

    RăspundețiȘtergere