Ascultă Online Radio Cernăuți

30 apr. 2017

La Cernăuți a fost comemorat poetul Ion Vatamanu


VEZI 16 VIDEO AICI: Cu prilejul împlinii celor 80 de ani de la nașterea poetului Ion Vatamanu, Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți și Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți au organizat la 29 aprilie 2017 o manifestare de comemorare a regretatului Ion Vatamanu – notează BucPress.
La 1 mai curent, poetul, publicistul, savantul și omul public Ion Vatamanu ar fi rotunjit frumoasa vârstă de 80 de ani. În cadrul acțiunii culturale despre valoarea literară a operei lui Ion Vatamnu a vorbit Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, scriitorii români Mircea Lutic, Simion Gociu ș.a.
Elevii Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, instituție cu limba română de predare, au prezentat un recital de versuri din opera lui Ion Vatamanu, menționând unele date importante din viața scriitorului născut la Costiceni, raionul Noua Suliță.
Ilie T. Zegrea a comunicat în acest context că Ion Vatamnu a fost „un poet care nu s-a rupt niciodată de baștină”, de ținutul natal. „Cel mai legat de baștină a fost Ion Vatamanu” – a spus președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, punând în discuție în cadrul evenimentului comemorativ situația școlilor cu limba română de predare din Ucraina, dar și necesitatea convocării unui congres al intelectualității românești din Cernăuți, care să caute unele soluții ale problemelor apărute în domeniul învățământului.
Un cuvânt de salut și de felicitare a fost rostit de Edmond Neagoe, consul la  Consulatul General al României la Cernăuţi, care a precizat că în pofida problemelor evocate de liderii comunității românești din Cernăuți sunt speranțe în legătură cu activizarea dialogului politic româno-ucrainean și eventuala reluare a activităţii comisiilor mixte pentru drepturile minorităţilor la nivel de președinți ai statelor. Edmond Neagoie a amintit de curajul politic al lui Ion Vatamanu, dar și de valoarea culturală a operei regretatului poet - potrivit Radio Cernăuți. 
Notă BucPress. Ion Vatamanu este originar din Costiceni, raionul Noua Suliță, și-a făcut studiile superioare la Facultatea de Chimie a Universității de Stat din Chișinău, după ce se consacră activității științifice.În 1962 debutează cu volumul de versuri „Primii fulgi”. În decursul vieții a publicat peste 30 de volume de versuri, eseuri și publicistică literară, cărți pentru copii, precum și zeci de lucrări științifice. A participat la conferința de fondare a Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți. Din păcate, firul vieții lui s-a rupt subit la 9 august 1993, în urma unui atac de cord.
TEXT  de BucPress
Video si foto de Nicolae Hauca 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu