Ascultă Online Radio Cernăuți

28 mar. 2017

Prima ediție a Concursului "Din Istoria Neamului"

Uniunea Interregională "Comunitatea Românească din Ucraina" și Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale au organizat, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prima ediție a Concursului "Din Istoria Neamului", având ca temă - poezie despre masacrul de la 1 aprilie 1941 de la Fantâna Albă.
                           
Evenimentul a avut loc duminică, 26 martie 2017, cu ocazia comemorării a 76 de ani de când câteva mii de etnici români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au fost omorâți de forțele URSS în încercarea acestora de a se refugia în România.

Elevii înscrişi au respectat tema concursului şi au recitat poezie din creația proprie sau din versurile unor autori care au abordat acest subiect, precum Vasile Bâcu, Dragoş Tochiţă, Constantin Rotaru, Viorica Piţu, Elena Fedoreac, Rodica, Zegrea, Toader Nicolaevici, Petru Grior ş.a.

Toţi cei 14 participanţi la concurs din localitățile Carapciu, Suceveni, Pătrăuţii de Jos, Priscăreni au primit cadouri - cărţi şi reviste, din partea Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale şi a Uniunii societăţilor româneşti „Pentru Integrare Europeană”.

Festivitatea de premiere a concursului "Din Istoria Neamului"  va avea loc pe data de 1 aprilie 2017, în cadrul activităților comemorative care se vor desfășura la memorialul de la Varniţa, Fântâna Albă. Cele cinci premii vor consta într-o sumă de bani acordată de Institutul Cultural Român, prin reprezentantul său, şi un set de cărţi şi CD-uri, oferite ca sponsorizare de două organizaţii non-guvernamentale din Bucureşti.


Aurica Bojescu 
preşedinte executiv, Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu