Е ВИДЕЛИ
Ziua Unirii Principatelor Române marcată la Cernăuți
24 ianuarie 2017
Spectacol de muzică tradițională românească susținut de artistul Cătălin Hașa și Orchestra.
Demersul a fost organizat de Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român din București.
La mulți ani, de Ziua Unirii Principatelor Române!
Să ne aducem aminte, azi, de Ziua Unirii Principatelor Române, de făuritorii Unirii, în frunte cu Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Țării Românești, Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, dar și de alte personalități politice din Moldova și Țara Românească, pentru împlinirea unui act măreț din istoria poporului român.
Unitatea de cuget și simțire, de limbă și de credință a românilor din Moldova și Țara Românească a fost consfințită pe 5 ianuarie 1859, la Iași, când Alexandru Ioan Cuza este ales Domnitor al Moldovei și pe 24 ianuarie 1859, la București, când este votată unirea celor două principate române. Momentul istoric, care reprezintă dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Principatelor Unite, al Moldovei și Țării Românești, pune temelia dezvoltării statalitatii românești, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, statul român modern, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.
Fie ca Hora Unirii, faptele istorice ale înaintașilor românilor și Bunul Dumnezeu să îi ocrotească pe românii din țară și de pretutindeni, să ne ajute să promovăm darul unității naționale, ca pe o valoare sfânta, păstrată de fiecare generație.
Mulțumim Nicolae Hauca Mykola Havka pentru fotografii!
”Hai să dăm mână cu mână ”,
consacrat Sărbătorii naționale – Unirea Principatelor
Române din 24 ianuarie 1859.
Manifestarea a
început cu o prelegere pe teme
istorice prezentată de prof. universitar S. Hacman.
De această dată în fața spectatorilor a evoluat tânărul
și talentatul interpret de muzică populară din Transilvania, România.
CĂTĂLIN HAȘA
însoțit de taraful său de muzică populară, precum și de Ansamblul popular "Mugurel" din
Pătrăuții de Jos, raionul Storojineţ.
Ca și anul trecut, spectacolul a fost organizat de către Direcția Românilor de Pretutindeni și Limba
Română a Institutului Cultural Român din București, cu sprijinul efectiv al
Consulatului General al României din Cernăuți și al Centrului Cultural Român
„Eudoxiu Hurmuzachi”.
Centrul Cultural Român
„Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți
FOTO SI VIDEO DE NICOLAE HAUCA
Cernăuţenii au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române
Ziua de 24 ianuarie este o zi importantă în istoria poporului român – Ziua Unirii Principatelor Române. Acest eveniment deosebit an de an îi adună în jurul istoriei, limbii şi culturii române şi pe reprezentanţii comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, Nordul Basarabiei şi Ţinutul Herţa.
Institutul Cultural Român din Bucureşti în colaborare cu Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi au organizat la 24 ianuarie 2017 în capitala Bucovinei de Nord un spectacol de muzică tradiţională românească susţinut de tânărul, talentatul şi îndrăgitul interpret de muzică populară Cătălin Haşa, acompaniat de Orchestra de muzică populară din Zona Ardealului. Sala Palatului Academic din Cernăuţi, care a găzduit acest spectacol a fost plină. Un public deosebit, select şi cult, care l-a făcut pe Cătălin Haşa să lăcrimeze de emoţie. A scos din sân TRICOLORUL, care-l însoţeşte în ultimii opt ani la toate manifestările dedicate Zilei Unirii, l-a sărutat şi a declarat publicului cernăuţean, că acel tricolor îl va însoţi tot restul vieţii şi va avea un loc aparte în sufletul lui, iar atunci când nu va mai fi, „sper ca acest tricolor să-l ducă mai departe urmaşii mei” - informează BucPress.
Un rol important în organizarea acestui spectacol extraordinar i-a revenit Consulatului General al României la Cernăuţi, prezent la toate manifestările culturale româneşti care sunt organizate în întreaga regiune. Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, i-a invitat în scenă pe colegii săi – ministru consilier – Ionel Ivan, pe domnii consuli – Edmond Neagoe şi Aurelian Rugină, care au transmis fiecare câte un mesaj emoţionant românilor cernăuţeni, iar doamna Eleonora Moldovan a mulţumit Institutului Cultural Român din Bucureşti şi Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi pentru spectacolul organizat, amintind publicului nordbucovinean despre această dată importantă - Ziua Unirii Principatelor Române, felicitându-i totodată pe românii cernăuţeni cu această sărbătoare a unităţii cugetului şi spiritului românesc. Cu un mesaj de felicitare a fost prezent la Cernăuţi şi domnul Radu Baltasiu, directorul Direcţiei „Românii din Afara Granicelor” din cadrul ICR Bucureşti, potrivit BucPress.
O adevărată atmosferă de sărbătoare a fost creată de membrii ansambului de dansuri „Mugurel”, conducător artistic Larisa Popescu-Chedic, din localitatea Pătrăuţi, raionul Storojineţ, care au prezantat o suită de dansuri populare.
La 25 ianuarie Cătălin Haşa şi Orchestra sa va prezenta Spectacolul folcloric „Hai să dăm mână cu mână” şi românilor din nordul Basarabiei – comuna Vancicăuţi, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi.
BucPress
Foto şi video - Nicolae Hauca
Hai ! sa dam mana cu mana sa unim inimile romanilor.
RăspundețiȘtergereSpectacol folcloric ”Hai să dăm mână cu mână ”, consacrat Sărbătorii naționale – Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859.
Ștergere19 VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=Y54L00YxfTU&list=PLOQqVtnkhWmjNURQgExdgdcZnSRh0ZAkZ
http://euromedia-ucraina.blogspot.com/2017/01/hai-sa-dam-mana-cu-mana.html
RăspundețiȘtergereFoto - https://ok.ru/nikolay.gavka/album/851299677975
https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10207550360868694.1073742269.1579975698&type=3&uploaded=9