Ascultă Online Radio Cernăuți

18 mai 2016

La Cernăuți, Întâlnire de suflet și spirit românesc


            O zi de mai cu soare a umplut de emoție sufletele multor români din Cernăuți și din regiune, dar mai ales a reprezentanților filialelor Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina din patria istorică, prezenți aici să participe împreună la Adunarea Generală Anuală a Societății cu sediul în Rădăuți, aceasta fiind sora geamănă a Societății pentru Cultura Română ”Mihai Eminescu” din Cernăuți. 


  





            După cuvântul de salut din partea președintelui societății gazdă, Vasile Bâcu, această înaltă trăire în spirit românesc a fost potențată de glasurile minunate ale unor copii frumoși, purtând costume naționale specifice, care au interpretat câteva melodii simbolice, iar prin vocea de excepție a Liliei Nicorici au cerut ”Iertare” graiului românesc pentru că nu este destul de respectat și vorbit peste tot unde se află români. Micii artiști au reprezentat vestitul Ansamblu ”Perla” al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, condus de inimosul Iurie Levcic, care a vorbit celor prezenți despre activitatea instituției, despre participările formațiilor artistice la manifestări culturale în regiune, în România și în alte cinci țări, unde s-au bucurat de cele mai înalte aprecieri și au obținut numeroase premii I. Rezultate deosebite în educarea copiilor și tinerilor români din regiune în sensul cunoașterii și păstrării elementelor identitare, precum limba maternă, obiceiuri și tradiții, port popular, obține și Școala Populară de Artă și Civilizație Românească, ambele instituții însă aflându-se în impas, din cauza unei slabe finanțări, aspect ce ar trebui să sensibilizeze pe cei îndreptățiți să sprijine această necesară activitate.
            ”Ne-ați atins cea mai sensibilă coardă a inimii”, a spus prof. Carmen Andronachi, președinta SCLRB, care a primit de la Iurie Levcic un trofeu simbolic, o plachetă reprezentând elemente de identitate românească.
            Ministrul consilier Ionel Ivan, reprezentant al Consulatului General al României la Cernăuți, a opinat că unirea tuturor forțelor românești conduce la rezultate deosebite în activitatea de promovare a istoriei, a limbii materne și a spiritualității românești. A apreciat activitatea desfășurată de toate societățile românești ”tot mai vizibile în comunitate”, a semnalat deschiderea unui nou consulat românesc la Solotvino, pentru regiunea Transcarpatia și semnarea acordului de scoatere a taxei consulare pentru cetățenii ucraineni. Sunt reușite ale diplomației românești menite să consolideze o bună înțelegere și conviețuire cu vecinii, armonie ce se întărește și prin activitățile culturale comune. ”Întâlnirea SCLRB de astăzi e o pagină de istorie românească” a concluzionat diplomatul român. Președinta Carmen Andronachi s-a referit la istoricul SCLRB, care activează astăzi în două societăți surori, cea din România având 21 de filiale în toată țara. ”Să fim alături, să ne luminăm mințile și sufletele, să colaborăm, activitatea fiecăruia înseamnă slujirea patriei, a limbii, a religiei”, a spus prof. Andronachi. În completare Vasile Bâcu a exprimat convingerea că ne aflăm la un moment pozitiv, există unitate și deschidere în exprimare, speranțe pentru români în recuperarea întregului spațiu al Palatului Național. În ”casa cea mare” a societății, gătită de sărbătoare, au reverberat cuvintele salutului transmis de președintele de onoare al SCLRB, academicianul Dimitrie Vatamaniuc, prezentat de prof. Petru Bejenariu, rector al Universității de Vară ”Ion Nistor” din Rădăuți. Distinsul academician a subliniat militantismul activ de care a dat dovadă societatea în întreaga sa activitate, de la înființarea în 1862 și până în prezent, când promovează proiecte și programe pentru Bucovina istorică.
            În același spirit, academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, a apreciat efortul depus de membrii societății pentru promovarea valorilor culturii naționale ”dorința de a lăsa ceva în urmă, important pentru generațiile viitoare”. Distinsul vorbitor s-a referit și la neajunsuri și greutăți: promisiunea, neonorată a guvernului României de a sprijini reabilitarea Casei Aron Pumnul – între timp guvernul fiind altul – nevoia stringentă de a achita contravaloarea studiului de fezabilitate și a proiectului de reabilitare, eforturile care se fac pentru a intra în posesia terenului de sub clădire, diligențele depuse pentru păstrarea școlilor cu limba română de predare și prin ”Caravana de cultură și civilizație românească”, demersuri pentru înființarea unei grădinițe cu limba română de predare, etc. Personal menționăm o reușită: reînființarea ziarului ”Neamul Românesc” ca publicație periodică a Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”. S-a alăturat, firesc, distinsa prof. univ. dr. docent Lora Bostan, care consideră că o asemenea reuniune este un garant al activității comune de păstrare a valorilor tradiționale ale neamului. Distinsa vorbitoare s-a referit la activitatea catedrei de filologie și limbi clasice a Universității ”Iurii Fedkovyci”, care a trecut prin momente grele, dar are și realizări: numeroși etnici ucraineni se înscriu la secția de limbă română, anul acesta s-a desfășurat olimpiada limbii române, etc. ”Marea durere e că nu există destulă dorință și voință pentru a studia la fel de bine în ambele limbi” (din partea tinerilor români – n. n.), a opinat prof. Lora Bostan, care a mai deschis un subiect dureros pentru români: degradarea mormintelor oamenilor de seamă români din cimitirul central din Cernăuți ”oglindă a spiritualității noastre”.
            Secretarul general al SCRLB, prof. Gheorghe Dolinschi, a prezentat un raport detaliat al activității din ultimul an al societății, structurat pe domenii și care a evidențiat rezultatele deosebite ale unor filiale precum cele din Bacău, București, Brașov, Târgu Mureș, Vatra Dornei, ș.a. Ec. Ion Burciu a prezentat raportul comisiei de cenzori, iar prof, Petru Bejenariu a conturat proiectul programului pentru următorul an. Dezbaterile ce au urmat au evidențiat și alte aspecte pozitive sau neajunsuri, s-au desprins propuneri pentru reușita acțiunilor următoare. Scriitorul Emil Ianoș a creat un moment de respiro recitând, cu deosebit talent, un rondel dedicat Poetului Mihai Eminescu și câteva epigrame.
            De la Târgu Mureș, doamna Rodica Puia a venit cu un mesaj de profundă iubire de neam și țară, a evidențiat bucuria revederii și a apreciat activitatea românilor cernăuțeni. A fost însoțită de tinerii Dragoș Burghelia și Bogdan Purima care au impresionat asistența prin exprimarea idealurilor profund românești. ”Suntem32 de tineri, între 16 și 19 ani care ne angajăm să determinăm generația noastră să se informeze, să ducă mai departe flacăra românismului. Vorbim în licee despre Fântâna Albă și Siberii, despre credință și valori, donăm cărți, circa 10000 în Basarabia și vom continua pentru regiunea Cernăuți, milităm pentru legături vii între toți românii”, a spus Dragoș Burghelia și a înmânat președintelui Vasile Bâcu drapelul organizației ”Dacii liberi” pe care o reprezintă. Ziarista Maria Toacă a propus organizarea unor proiecte comune cu școli din regiunea Cernăuți, Ștefan Hostiuc a opinat că este necesar mai mult pragmatism, Lora Bostan a apreciat întreaga manifestare, materialele prezentate și a subliniat ideea de voluntariat în activitate. Ion Popescu de la Brașov a prezentat volumul ”Bucovineni din secolul XX” care cuprinde interviuri cu 50 de personalități, Ion Prelipcean din Horodnic a propus realizare unui dicționar al scriitorilor bucovineni și a unei cărți despre cimitirul din Cernăuți. Ștefan Rotaru din Rădăuți și Petru Grior, directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți au prezentat vol. IV din ”Cartea durerii”, conținând mărturii despre masacrul de la Lunca (ian-feb 1941), în memoria acelor martiri, locuitorii din Mahala ridicând o troiță. Vol. V este consacrat masacrului de la Fântâna Albă. Tot ce conține seria de volume se probează cu documente, câte s-au găsit, pentru altele ar urma să existe intervenții din partea statului român. ”Conștiința de urmași, de buni români, ne obligă să aflăm adevărul” a subliniat Ștefan Rotaru.
            Au avut loc alegeri pentru organismele de conducere ale societății, președinte fiind reconfirmată prof. Carmen Andronachi, secretar general, prof. Gheorghe Dolinschi, din Comitetul Director făcând parte și un prim vicepreședinte, patru vicepreședinți și toți președinții filialelor din țară.
            Întreaga activitate, foarte bine organizată, grație și gazdelor cernăuțene, a fost un argument pentru întărirea ideii de unitate, de conlucrare rodnică, pentru realizarea unor țeluri comune, de semnal al dorinței de a exista armonie între toate etniile ce locuiesc în Bucovina, pentru a ne bucura cu toții de pace și liniște, pentru a construi un viitor demn pentru generațiile viitoare.

Paraschiva Abutnăriței,

Vatra Dornei
FOTOREPORTAJ    și   MATERIALE   VIDEO  de  NICOLAE HAUCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu