Ascultă Online Radio Cernăuți

25 ian. 2016

Românii s-au unit la Cernăuţi prin cântecul folcloric românesc şi prin doinele străbune




Ziua de 24 ianuarie este scrisă cu roşu în calendarul românilor de pretutindeni, este Ziua Unirii Principatelor Române. Această dată importantă şi semnificativă în istoria statului român a fost marcată şi la Cernăuţi printr-o suită de manifestări culturale. Una dintre acestea a fost spectacolul folcloric „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”, un spectacol extraordinar organizat de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi (preşedinte – Vasile Tărâţeanu) şi sponsorizat de Institutul Cultural Român din Bucureşti.





Despre acest eveniment însemnat a vorbit mai întâi academicianul Vasile Tărâţeanu, apoi în  mesajul de felicitare semnat de doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, s-a amintit despre Unirea Principatelor Române, despre această sărbătoare, care a fost marcată mai pe larg în târgul Ieşilor.

Iar Ovidiana Bolumac, reprezentanta ICR şi-a exprimat bucuria de a fi prezentă în acest minunat oraş al Bucovinei şi de a participa la manifestările organizate la Cernăuţi  cu prilejul Zilei Unirii Principatelor.

 Istoricul Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, originar din satul Ostriţa, raionul Herţa, a susţinut un discurs în faţa publicului cernăuţean despre Ziua Unirii Principatelor Române şi despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ctitorul celei mai temeinice uniri a românilor de pretutindeni.
În continuare în scenă au urcat îndrăgitele interprete de folclor românesc – Zinaida Bolboceanu, Suzana Popescu şi neîntrecuta noastră privighitoare – Maria Iliuţ, care au fost acompaniate de un minunat taraf folcloric din Chişinău, condus de Vitalie Hrib, originar din regiunea Cernăuţi. A fost o adevărată duminică a cântecului românesc, în jurul căruia s-au adunat, cu adevărat, un public select, iubitor de cântec, limbă şi neam. Cele trei ore au trecut ca un vis în care ne-am regăsit şi noi pe o ramură din marele pom al unităţii. A fost o adevărată duminică de suflet, un spectacol de zile mari pentru românii din regiunea Cernăuţi. Cei care au fost prezenţi îşi doreau parcă să nu se mai sfârşească niciodată acele clipe minunate, iar cei care n-au reuşit să ajungă, sper că vor regreta mult întrucât au pierdut acea frumoasă întâlnire cu îndrăgitele inteprete de folclor Zinaida Bolboceanu, Suzana Popescu, care, de fapt, au vizitat pentru prima dată oraşul Cernăuţi şi cu bucovineanca noastră Maria Iliuţ, care este tot mai des solicitată şi aşteptată acasă, în frumoasa Bucovină.  
de Vitalie ZÂGREA, pentru BucPress.eu

FOTO și VIDEO  de NICOLAE HAUCA.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu