VEZI 30 DE VIDEO AICI: https://www.youtube.com/watch?v=F0biRDe8jV4&list=PLOQqVtnkhWmhsn0H4eOD7CNbfIS-JFyzY
Miercuri 28 octombrie 2015, Sala Filarmonicii Regionale de Stat din Cernăuți a găzduit prima Gală Locală Oamenii Timpului. Sute de cernăuțeni i-au omagiat pe cei zece nominalizați care vor reprezenta regiunea la Gala Oamenii Timpului, eveniment care va avea loc pe 12 decembrie 2015, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Campania Oamenii Timpului este un proiect cu misiune importantă, de perspectivă, care ne spune că talentul trebuie promovat și trebuie să aducă noi și noi proiecte. În numele Consulatului General al României mulțumesc organizatorilor că s-au gândit la patrimoniul cultural al Regiunii Cernăuți”, a declarat Excelența Sa.
Din partea municipalității ieșene, Iulian Boia, Președintele Fundației Iași Capitală Culturală Europeană, a înmânat un premiu de excelență domnului Vasile Tărâțeanu, care este și Ambasador Iași 2021.
Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol susținut de artiștii locali Grigore Gherman, Ilie Caraș, Gheorghe Posteucă și Alexandru Tărâțeanu și de solista de muzică populară Laura Lavric.
Evenimentul a fost prezentat de actorul Adrian Păduraru, Ambasadorul Campaniei. Principalul partener local al evenimentului a fost Centrul Cultural Român «Eudoxiu Hurmuzachi».
Următoarea Gală Locală Oamenii Timpului va avea loc la Suceava, sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 18.00, la Librăria Cărturești.
Oameniitimpului.ro
FOTOREPORTAJ https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10204718319669434.1073742099.1579975698&type=3&uploaded=40
și MATERIALEVIDEO de NICOLAE P. HAUCA
Potrivit site-ului oameniitimpului.ro, cei zece Oameni ai Timpului, din Cernăuți sunt Mircea Lutic (Literatură), Alexandru Tărâțeanu (Arte), Alexandrina Cernov (Educație și cercetare), Episcopul Longhin (Părintele Mihail Jar) (Societate civilă), Iurie Levcic (Diplomație publică), Dumitru Covalciuc (Memorie și istorie), Vitalie Zâgrea (Jurnalism), Marin Gherman (Tinere valori), Simion Bilețchi (Sănătate) și Mihail Grosu (Antreprenoriat).
În deschiderea evenimentului, dl. Oleksii Kaspruk, Primarul orașului Cernăuți, a transmis un mesaj de încurajare, salutând inițiativa Asociației Revistei TIMPUL. Prezentă la eveniment, Excelența Sa dna. Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, și-a manifestat bucuria față de evoluția acestui proiect. „Mă bucură faptul că cernăuțenii au venit într-un număr atât de mare să-și cinstească valorile. Au venit pentru a confirma că la Cernăuți tradiția culturală continuă și pentru a susține această frumoasă relație pe care o avem la nivelul celor două orașe importante, Iași și Cernăuți. Campania Oamenii Timpului este un proiect cu misiune importantă, de perspectivă, care ne spune că talentul trebuie promovat și trebuie să aducă noi și noi proiecte. În numele Consulatului General al României mulțumesc organizatorilor că s-au gândit la patrimoniul cultural al Regiunii Cernăuți”, a declarat Excelența Sa.
Din partea municipalității ieșene, Iulian Boia, Președintele Fundației Iași Capitală Culturală Europeană, a înmânat un premiu de excelență domnului Vasile Tărâțeanu, care este și Ambasador Iași 2021.
Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol susținut de artiștii locali Grigore Gherman, Ilie Caraș, Gheorghe Posteucă și Alexandru Tărâțeanu și de solista de muzică populară Laura Lavric.
Evenimentul a fost prezentat de actorul Adrian Păduraru, Ambasadorul Campaniei. Principalul partener local al evenimentului a fost Centrul Cultural Român «Eudoxiu Hurmuzachi».
Următoarea Gală Locală Oamenii Timpului va avea loc la Suceava, sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 18.00, la Librăria Cărturești.
Oameniitimpului.ro
FOTOREPORTAJ https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10204718319669434.1073742099.1579975698&type=3&uploaded=40
și MATERIALEVIDEO de NICOLAE P. HAUCA
Mircea Lutic, Vitalie Zâgrea, Alexandrina Cernov, Dumitru Covalciuc pe care i-am cunoscut indeaproape sunt cu adevarat oameni ai timpului din regiunea Cernauti, mai ales pentru curajul şi profesionalismul demonstrat în apărarea ( prin versuri, proză, articole şi opinii exprimate în presa scrisă şi audio-vizuală, exprimarea adevărului istoric) identităţii etno-culturale a românilor din regiunea Cernăuţi şi din toată Ucraina. N-am înţeles însă cum biserica ortodoxă poate reprezenta SOCIETATEA CIVILĂ a românilor din reg. Cernăuţi, când ştim cu toţii că biserica ortodoxă (deşi are la bază iubirea de Dumnezeu şi iubirea aproapelui) are o ierarhie foarte strictă în care ASCULTAREA faţă de prelatul imediat superior are valoare de ORDIN. Aşadar nu putem pune semnul egal între o organizaţie obştească constituită democratic (şi se ştie că în Europa ONG-urile reprezintă de fapt SOCIETATEA CIVILĂ ŞI NU PAROHIILE) şi o mănăstire de călugări, care mai e şi subordonată ierarhic Patriarhului întregii Rusii (nemaivorbind de susţinerea de care s-a bucurat până de curând din partea dictatorului prorus Yanukovici), despre care ştim cu toţii ce hram poartă în promovarea pan-slavismului în lume şi în susţinerea rapturilor teritoriale din trupul Ucrainei ordonate de Vladimir Putin. Oare nu s-a găsit un reprezentant al societăţii civile adevărate, lider de organizaţie neguvernamentală, ca să fie nominalizat la această gală?!
RăspundețiȘtergereCINE:Vasile Tarateanu
ȘtergereCĂTRE: EUROMEDIA BUCOVINA
Mult stimate dle Hauca. Pe blocugul pe care-l realizati cu succes a aparut un comentariu semnat de dl colonel Alexandru Teodoreanu cu privire la ultima noastra manifestare, la care, dupa cum stiti, am contribuit din plin ca organizator al Galei Cernautene a Campaniei OAMENII TIMPULUI promovat de Asociatia Revistei Timpul din Iasi, juriul careia a examinat zecile de candidaturi din regiunea Cernauti si a facut dupa parerea mea o alegere destul de reusita pentru activitatile desfasurate de acestia in ultimul timp. La anul vor fi alti nominalizati altin oamewni de bine, scriitori, ziaristi, medici, istorici, cantareti, profesoriactivisti publici, presedinti de societati etc (cine stie) poate chiar si distinsa doamna Eugenia Cimborovici Teodoreanu, poeta si cantareata, sotia domnului colonel revoltat de nominalizarea IPS LONGHIN, de la manastirea din Banceni.
Va rog sa-mi oferiti si mie dreptul la replica. Or, n-am reusit sa postez de unul singur fara sprijinul DVS.
Vasile Tarateanu
Mult stimate domn, colonel, Alexandru Teodoreanu.
ȘtergereVa rog frumos să vă ştergeţi singur comentariul de pe acest blog. E părerea DVS, proprie. Va cerut-o cineva? Va comandat-o cineva? Tineti-o pentru DVS. Iar daca ţineţi atât de mult la ea, rostiţi-o in loc de Tatal Nostru inainte de somn.
Am fost de acord de-a lungul timpului cu multe dintre opiniile Dumneavoastra privind alte probleme cu care se confrunta comunitatea noastra românească din regiunea Cernăuţi . Acum sunt in total dezacord.
Mihai Jar, adica IPS LOHGHIN este poate că cel mai meritoriu dintre cei nominalizaţii la titlul onorific de OM al TIMPULUI. E părerea mea. Nu-I vorbă şi ceilalţi sunt oameni deosebit de onorabili. Cu merite şi realizări deosebite. Alţii sunt tineri şi onoarea ce li s+a făcut e un imbold pentru ei spre noi realizări.
Cât priveşte nominalizarea IPS LONGHIN , şi decizia onoratului juriu naţional din Ţară care a luat în calcul meritele fiecărui candidat (şi au fost nu puţini) vreau să vă spun doar atât: când veţi salva şi DVS macar un copil de la moarte, când veti înfia zeci de copii şi le veti înlocui părinţii care i-au abandonat - tatăl şi mama cu blandetea şi bunatatea Domniei Tale, atunci vom continua dialogul. Acum, ma iertati, dar n-are nici un rost sa extindem dezbinarea. Retrageţi-vă părerea. Cred că nu vă face cinste. Pentru că aici nu e vorba de politic, de Biserica Ortodoxa Rusă, de Biserica Ortodoxă Ucraineană sau de Biserica Ortodoxă Română, de Putin, de Ianucovici şi de multe altele lucruri de astăzi etc.
Or, daca ati fi rostit părerea de mai sus în sala la Filarmonica, cred că cei peste 800 oameni v-ar fi fluerat şi huiduit. Pentru că LA URCAREA LUI ÎN SCENĂ toată lumea , dimpotrivă, s-a ridicat în picioare în semn de respect şi l-a aplaudat îndelung.
Nu ştiu dacă eu sau Domnia ta ne vom bucura vreodata de o asemenea onoare şi stimă.
Deci, să vă fie iertat păcatul de a-l năpăstui pe un OM AL LUI DUMNEZEU.
Cu respectul cuvenit Vasile Tărâţeanu
nu stiu daca preotul a fost ales la aceasta sectiune ca reprezentant al bisericii. am avut prilejul si bucuria de a-i vedea realizarile de langa manastire si modul in care-i creste pe acei copii ai nimanui.
RăspundețiȘtergereAlexandru Teodoreanu: 1,"Sunteti într-o eroare totală. Eu nu am menţionat numele stareţului mănăstirii, intenţionat, pentrucă nu interesează în context cine este acea persoană. Eu am demonstrat doar că Societatea Civilă nu este reprezentată de biserică nicăieri în lume (biserica poate colabora cu Societatea Civilă dar nu o reprezintă), cu atât mai mult de biserica subordonată Moscovei, indiferent de ierarhii care conduc temporar parohiile sau mănăstirile. În ce-l priveşte pe IPS Longhin, cred că nu e cazul să-l idolatrizaţi. Sunt convins că chiar Sfiinţia Sa s-ar supăra citind atâtea laude, căci părintele Mihail Jar nu face altceva decât să-şi facă datoria faţă de Dumnezeu, să-şi urmeze o misiune divină cu modestie şi smerenie. Fiecare are o misiune de la Dumnezeu, o cale dreaptă de urmat, pe care poate să o urmeze dacă Dumnezeu îl luminează şi o poate înţelege. Pe mine, de exemplu, ajungând (probabil nu întâmplător) pe meleagurile herţene, Dumnezeu m-a luminat şi am înţeles că trebuie să mă implic cu orice risc, că am o misiune faţă de românii din Herţa şi mai ales faţă de memoria strămoşilor lor care răzbate din străvechile ziduri ale celor peste 20 de biserici monumente istorice (dintre care cu ajutorul lui Dumnezeu care a lucrat prin oamenii locului, am marcat cu plăci de marmură identitatea lor istorică a 8 dintre ele) româneşti. Dintre aceste bisericuţe ortodoxe româneşti marcate de noi (cu sprijinul Asociaţiei Stidard, Fundaţiei "Gheorghe Asachi" Herţa şi primăriile locale), de mare valoare arhitectonică şi istorică, ctitorite de străvechi familii de boieri români, se numără şi adevărata Catedrală din oraşul Herţa, biserica "Sfinţii Voevozi" din cimitirul satului Mihoreni (baştina părintelui Jar) şi biserica străvechii mănăstiri de călugări de la Mogoşeşti (ctitorită de Savva Holban, la 1818, monah cu merite excepţionale, ca şi rudele lui din neamul holbăneştilor, în propăşirea Ţinutului Herţa, AL CĂRUI MORMÂNT SE AFLĂ ÎN PARAGINĂ ÎN pridvorul bisericii !!)."
RăspundețiȘtergereAlexandru Teodoreanu:" 2Cu tot efortul nostru (inclusiv pe calea introducerii plăcilor bilingve la intrarea în localităţile raionului Herţa) aceste biserici zac şi acum în anonimat (deşi reprezintă adevăratele valori spirituale ele românilor herţeni şi adevărate BRANDURI ale acestor sate), iar SATELE HERŢENE poartă aceleaşi nume de batjocură date de bolşevicii sovietici (Pietraşivka, Bairaki, Diakivţî, Redgospivka, Mala Buda, Kulikivka, Bukivka, Sinivţi, etc...erc..). Aşa cum ştiţi, ucrainizarea continuă şi mai abitir şi cu mare ipocrizie, cu toate eforturile făcute de noi în reionul Herţa. Mai mult, Fundaţia "Gheorghe Asachi" Herţa a fost atacată din toate părţile pentru poziţia sa consecventă şi fermă în a apăra identitatea etno-culturală a românilor din Herţa, fiind la un pas de desfiinţare în 2009. Dar Dumnezeu ne-a ajutat pentrucă luptăm pentru ADEVĂR şi ADEVĂRUL a ieşit ca unt-de-lemnul la suprafaţă. CRED CĂ ÎNŢELEGEŢI CĂ NU ÎNTÂMPLĂTOR AM REAMINTIT ACESTE FAPTE. PENTRUCE SĂ MĂ FI FLUIERAT ACEI 800 DE OAMENI, pentrucă am exprimat o opinie personală (CARE NU E SINGULARĂ, POATE ŞTIŢI) despre Biserica Ortodoxă Rusească, despre o mănăstire subordonată Moscovei ridicată în Ţinutul Herţa (şi mai exprim o opinie ca să mă fluieraţi şi mai tare: nu era firesc ca să fie refăcută mănăstirea de călugări de la Mogoşeşti sub jurisdicţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de la Iaşi?!) ?! UNDE E SPIRITUL DEMOCRATIC OARE? SĂ ÎNŢELEG CĂ NU SUNT BINE VENIT LA CERNĂUŢI PENTRUCĂ O SĂ FIU HUIDUIT?! AVEŢI DREPTATE, ÎN ACESTE CONDIŢII NU PUTEM AVEA NICIUN DIALOG. Să ştiţi că sunt mulţi herţeni care înţeleg ce vreau să spun dar nu au curajul să vorbească!! Îmi pare rău s-o spun dar nu văd prin ce "l-am năpăstuit eu pe acest om al lui Dumnezeu"?! În schimb văd că mă năpăstuiţi dumneavoastră pe mine, cu nume şi prenume! V-aţi transformat în avocatul părintelui Jar deşi nimeni nu l-a atacat!! Şi oare nu suntem cu toţii ai lui Dumnezeu? Numai părintele Jar are acest privilegiu? Cu toate că m-aţi jignit, eu rămân acelaşi admirator al poetului, scriitorului şi jurnalistului Vasile Târâţeanu (al cărui talent creator vine tot de la Dumnezeu) şi voi veni tot cu fruntea sus dacă Dumnezeu îmi va mai da o misiune pentru neamul meu din Herţa. Doamne ajută! PS Poate părintele Mihail Jar cu harul binecunoscut va face ceva pentru marcarea şi promovarea tuturor bisericilor monument ale românilor herţeni şi în aceiaşi măsură pentru revenirea la vechile denumiri istorice ale localităţilor herţene."
RăspundețiȘtergere