Ascultă Online Radio Cernăuți

8 iun. 2015

Meetingul în memoria deportatilor

În memoria românilor din Ucraina deportaţi în gulagurile staliniste

În memoria românilor din Ucraina deportaţi în gulagurile stalinisteÎn sfânta şi luminoasa duminică a Tuturor sfinţilor în  cimitirul vechi din Cernăuţi, lângă paraclisul mitropoliţilor Bucovinei, Societatea panucraineană a românilor din Ucraina „Golgota” a organizat un miting în memoria românilor din Ucraina deportaţi în vara anului 1941 în gulagurile siberiene.  Conducerea asociaţiei, membrii acesteia, lideri ai societăţilor naţional-culturale din regiunea Cernăuţi, studenţi, profesori, jurnalişti români s-au adunat în cimitirul central din vechea urbe cernăuţeană pentru a păstra un minut de reculegere în memoria bravilor români, care au îndurat foametea şi deportările, chinurile grele ale suferinţelor doar pentru că erau români şi-şi iubeau limba şi ţara şi pentru acest eroism ei au fost torturaţi şi trimişi la moarte sigură. În fiecare an la început de cireşar, comunitatea românească îşi aminteşte de românii din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi Ţinutul Herţa, care au fost deportaţi cu miile.
Cei prezenţi la parastas, după serviciul divin, au adus la cunoştinţa publicului cazuri reale despre familii de români deportate în neagra străinătate, despre chinurile la care au fost suspuşi românii noştri în Siberia şi Kazahstan. Alături de comunitatea românească la acest miting au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Administraţiei regionale de stat Cernăuţi, precum şi ai Consulatului General al României la Cernăuţi, în persoana domnului consul Edmond Neagoe, care le-a mulţumit liderilor asociaţiilor naţionale româneşti pentru ceea ce fac pentru sufletele celor deportaţi, pentru martiriu pe care ei l-au săvârşit.
BucPress.eu
Fotografie de Nicolae HAUCA


Societatea românilor  din  Ucraina  «GOLGOTA»  a  organizat  în  ziua  de 07/06/2015  lânga paraclisul  mitropolitilor  Bucovinei   din  cimitirul  central   din  Cernauti  un meeting сonsacrat  memoriei deportatilor din Ucraina   în vara  lui 1941 .

Urmează un fotoreportaj și materiale video realizate de Nicolae Hauca de la această manifestare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu