Ascultă Online Radio Cernăuți

6 apr. 2015

Ultima ediție al Festivalului internațional „Fanfarele străbat hotarele” s-a încheiat la Lipovăț (România) cu un mare succes



Pentru orice petrecere s-au manifestare militară cel mai potrivit instrument muzical este Fanfara. Fanfara este o formațiune muzicală, care produce foarte multe sunete, dar în același timp putem constata, că instrumentele ei componente produc prin vuietul lor o eleganță admirabilă și niciodată demodată, o bună dispoziţie dinamică și captivantă, o muzică de calitate şi rafinament. Rolul acestor instrumente este crearea unei atmosfere de mici nebunii de care are nevoie orice veselie.
La finele lunii martie (27-29 martie 2015) în pitoreasca localitate vasluiană, Lipovăț, s-a desfăşurat ultima etapă a Proiectului transfrontalier „Fanfarele străbat hotarele”. În pofida faptului că vremea nu a fost tocmai favorabilă pentru desfășurarea festivalului internațional, acordurile formațiunilor fanfarice au adunat întreaga comună. Spectatorii, care erau în jur de o mie de persoane, cu mare drag au urmărit acest concert unic susţinut de cele trei fanfare din România, Ucraina și Republica Moldova.
Întâlnirea s-a dovedit a fi foarte emoţionantă, fiind rostite cuvinte din suflet de către primarii localităţilor respective, iar prestaţiile formaţiilor au fost divine. Spectatori, rămânând până la finalul concertului, deşi afară ploua mărunt, iar frigul era pătrunzător, inundau fiecare număr reprezentat prin aplauze îndelungate şi exclamaţii bravo!
La Lipovăţ fanfarele au concertat pe o scenă înălţată în fața primăriei. Începutul festivalului a aparţinut fanfarelor din țările vecine, Ucrana și Republica Moldova, cu intonarea imnului Uniunii Europene „Oda bucuriei”, care simbolizează idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoare.
Locțiitoarea Consiliului raional Leova, Eufrosinia Greţu, a spus, că a venit la Lipovăț cu sufletul deschis, așa cum numai românii între ei pot s-o facă. „Fanfarele străbat hotarele” este un generic frumos pe care l-am purtat în suflet aproape doi ani de zile, cât a durat proiectul. Acest festival a demonstrat că muzica de fanfară poate uni românii de pretutindeni și vom reveni aici, ori de câte ori vom avea posibilitatea”, a spus doamna Grețu.
Fanfara Şcolii de muzică din Costiceni era condusă de către șeful de studii al acestei instituții, profesorul Vladimir Vatamanu, iar delegația a fost însoţită de către primarul localității, domnul Alexandru Munteanu, care după intonarea solemnă a Imnului de Stat al Ucrainei, a ţinut să le mulţumească gazdelor pentru ospitalitate. „De la bun început vă spun buna ziua și vă aduc cele mai calde felicitări și urări de bine din partea locuitorilor satului Costiceni. Suntem pentru prima dată în comuna dumnevostră și ne simțim aici ca la noi acasă. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru-că ne-a ajutat să realizăm acest proiect minunat. Datorită acestui proiect am devenit cu adevărat mai aproape sufletește. Am găsit aici oamenii primitori și prietenoși. La fel le mulțumesc domnului primar al comunei Lipovăț, Valerian Hriscu, și nu în ultimul rând echipei de implimentare, care ne-au fost mereu alături, domnilor Maricel Rusu și Ciprian Păduraru. Acum pot spune cu mândrie că suntem o echipă superbă și o familie mare.” a declarat domnul Alexandru Munteanu.
După evoluarea artistică a orchestrei de fanfare de pe lângă Consiliului raional, Leova, și fanfarei de elevi ai școlii de Muzică din Costiceni, pe scenă a urcat Fanfara țărănească „Moștenitorii” din satul Fundul Văii, comuna Lipovăț. Această formațiune a fost dirijată cu profesionalism și măiestrie de renumitul profesor Nicolae Bălan. La final maestrul Bălan a reunit cele trei fanfare pentru a interpreta cea mai importantă melodie populară românescă, „Noi suntem români”, care a smuls ropote de aplauze impresionând chiar până la lacrimi publicul.
În cadrul festivalului Valerian Hriscu le-a înmânat coordonătorilor delegațiilor trofeie onorifice pentru munca depusă. Spectacolul organizat a dovedit că muzica uneşte popoarele indiferent de naționalitate.
Timpul petrecut în România cu certitudine va rămâne în inimile tinerilor din Ucraina. Unele dintre cele mai frumoase și culminante deplasări efectuate aici, în județul Vaslui, al echipei din Costiceni a fost excursia excepțională la Complexul memorial de cultură și recunoștință de la Podul-Înalt - locul unde au fost glorificați ostașii moldoveni în lupta cu puhoiul otoman. Această grandioasă excursie-pelerinaj la statuia strămoșului nostru Ștefan a fost un balsam pentru suflet și o lecție importantă de viață pentru tinerii instrumentiști. Priveliștea divină aflată în centrul dealurilor merenilor și delenilor, le-a oferit delegației noastre ocazia să descopere niste lucruri care trezește interes. Aici am aflat că  statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost dezvelită în anul 1975 și are o înălțime de 6.90 metri și o greutate de 19 tone.
La fel elevii din raionul Noua Sulița, grație domnul Ciprian Păduraru, unul dintre managerii proiectului, au fost ghidați prin aleea parcul „Copou” din orașul Vaslui. Oaspeții au rămas încântați de farmecul îngrijit și curat al acestui parc vasluian care, s-ar zice, că este originalul unei reproduceri pictate de vreun pictor celebru. Mândri ca brazii, dar totuși întruchipați în piatră rece, chipurile, scriitorilor pozau neclintiți lângă elevii instrumentiști din Ucraina, care erau dornici să-și facă o simplă fotografie ca amintire.
Vă reamintim, că frumoasa întâlnire de la 29 martie în comuna Lipovăț se datorează proiectului transfrontalier „Fanfarele străbat hotarele”, proiect, implementat prin programul operațional comun România-Ucraina-Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 165 mii de euro, iar obiectivul său constă în înbunătățirea social culturală din zona de graniță prin amplificarea schimburilor culturale și artistice, prin organizarea unui turneu internațional, precum și revigorarea tradițiilor locale românești cu privire la muzica de fanfară.

Sergiu Barbuța

Un comentariu: