Ascultă Online Radio Cernăuți

30 sept. 2012

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă "Romeo şi Julieta" la Mizil


“Nu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc, atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul. […] Să vedem, îmi spuneam cu oarecare gravitate, ce este cu acest Mizil, pe care l-a zeflemisit odată Caragiale şi asupra căruia nimeni nu s-a mai aplecat de atunci. E poate timpul să se afle în întreaga ţară ce-i Mizilul – Mi-zi-lul – cum trăiesc, cum gândesc, la ce visează, cum iubesc şi cum mor, acolo, în urbea lor, oamenii aceia peste care de atâţia ani planează, batjocoritor, zâmbetul marelui umorist.” Fragment din “175 de minute la Mizil ”, de Geo Bogza.
La Mizil , literatura este la ea acasă: începe Festivalul Internaţional de Poezie si Epigrama “Romeo si Julieta la Mizil ”, ediţia a VI-a. De-a lungul ediţiilor precedente personalitaţi culturale remarcabile au fost prezente la festival: Solomon Marcus, Daniel Cristea Enache, Mircea Ionescu Quintus, Corneliu Leu, Stefan Cazimir, Mircea Dinescu, Sorin Rosca Stănescu, George Stanca, Alexandru Mironov, Mihai Stănescu, George Corbu, Lucia Olaru-Nenati, Elis Râpeanu si alţii. Anul acesta invitatul de onoare este scriitorul Nicolae Dabija. La a V-a ediţie au participat 665 de concurenţi din Romania şi străinătate, la ambele secţiuni.
Pentru editia a VI-a înscrierile se fac în perioada 30.09.2012-30.12.2012. Concurenţii se pot inscrie pe internet, pe site-ul oficial al festivalului:www.romeojulietalamizil.ro La festival pot pot participa tinerii români de… orice vârstă peste 14 ani, din toata lumea. Concurenţii trebuie să trimită patru poezii sau epigrame pe site sau, dacă nu au internet, materialele pot fi trimise prin poştă la adresa: prof. Laurenţiu Bădicioiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, str. N.Bălcescu, nr.131, Mizil, Prahova, cod 105800, cu menţiunea: pentru „Romeo şi Julieta la Mizil ”, ed. a VI-a. Textele trebuie semnate cu un motto, în acelaşi plic introducându-se încă un plic închis, pe care va fi scris motto-ul, în interiorul căruia se vor găsi datele de identificare ale concurentului, nume, adresa, ocupaţie, CNP. Premianţii vor fi recompensaţi cu premii în valoare totală de 4000 de lei şi un week-end " la Cetate ", la Mircea Dinescu.
Componenţa juriului este următoarea: Corneliu Berbente – scriitor; Corneliu Leu – scriitor, scenarist, regizor, jurnalist; Cristina-Marian Ionescu – inspector de română; Daniel Cristea Enache – critic literar, scriitor; George Corbu – scriitor, preşedintele Uniunii Epigramiştilor; George Stanca – scriitor; Emil Proşcan – primarul oraşului Mizil; Mihai Morar – inspector de română; Nicuşor Constantinescu – epigramist; Victoria Milescu – scriitor; Organizatorul si gazda festivalului este Liceul “Grigore Tocilescu”. Coordonatorii proiectului sunt prof. Bădicioiu Laurenţiu si Minea Victor. Partenerul mass media al festivalului este Radio Rom â niaActualităţi.
In încheiere, iată şi opinia lui Caragiale, conturată după numeroasele vizite pe care obişnuia să le facă faimosului primar Leonida Condeescu: „Mizilul! Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe - o grădină - se răsfaţă cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara. Rar se găseşte o panoramă aşa de plăcută şi atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, şi mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpaţilor; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, uşor povârnită, până departe-n Dunăre. La spate, cea din urmă treaptă a munţilor; în faţă, neţărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului.”

Un comentariu:

  1. От кого: badicioiu laurentiu
    Кому: laur badi
    Сегодня, 19:17 1 файл
    Bună seara!

    Noutăţi!

    Festivalul internaţional de la Mizil (www.romeojulietalamizil.ro)
    pe RADIO ROMÂNIA CULTURAL- cca 8000 vizitatori/săptămână
    http://libersaspun.3netmedia.ro/
    http://libersaspun.3netmedia.ro/rezumate/romeo-si-julieta-la-mizil/

    în LUCEAFĂRUL
    http://www.luceafarul.net/festivalului-international-de-poezie-si-epigrama-romeo-si-julieta-la-mizil%E2%80%9D-editia-a-vi-a

    pe MINISTERUL EDUCAŢIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA
    http://www.edu.gov.md/en/anunturi/13382/

    pe Euromedia Bucovina
    http://euromedia-ucraina.blogspot.ro/2012/09/festivalul-international-de-poezie-si.html

    Mulţumim frumos d-nei Puşa Roth şi d-lui Costin Tuchilă, redactori!
    Mulţumim domnului prof. Paul Iliescu!
    Mulţumim d-nei ministru Maia Sandu!
    Mulţumim d-lui Nicolae Haucă!


    Cordial,
    prof. Bădicioiu
    www.romeojulietalamizil.ro

    Dacă doriţi să ne promovaţi, aşteptăm mailul Dvs. Mulţumim!

    RăspundețiȘtergere