BUCURIILE CRĂCIUNULUI LA NOUA SULIŢĂ
În aşteptarea alaiului de sărbătoare condus de Moş Crăciun şi Alba-ca-Zăpada, în centrul oraşului se adunaseră parcă mai multă lume ca altădată. În jurul bradului frumos din Noua Suliţă urma să aibă loc tradiţionala Întâlnire de Crăciun. Din an în an, aceasta-i întruneşte pe nouasuliţeni la un spectacol feeric de iarnă, marcând, ca de obicei, ciclul sărbătorilor de Anul Nou şi Crăciun. Lipsiţi de adevărata atmosferă de iarnă cu ger aprig şi troiene de zăpadă, cum ar fi trebuit să fie în această perioadă, oamenii s-au bucurat, în schimb, de evoluările adevărate ale artiştilor amatori din raion. În licărirea razelor de soare beteala bradului iradia luminiţe pe feţele celor adunaţi şi în piaţa centrală era numai un zâmbet şi congratulaţii de sărbătoare. Mirosul de brad devenea tot mai proeminent în învălmăşeala din centrul oraşului, iar când au sosit colindătorii, urătorii, «caprele», căluşarii şi dansatorii, a început manifestarea, şi primele urări au fost ale lui Moş Crăciun şi Alba-ca-Zăpada. Ei sunt cei care, neobosit, în fiecare an sosesc la întâlnirea mult aşteptată. Şi pentru că anul 2012 vine cu noi idei, planuri şi inovaţii, vine şi cu noi tendinţe în modă, iar prima care le-a aplicat în stilul său a fost chiar Alba-ca-Zăpada, îmbrăcată într-un costum foarte şic, aşa cum se poartă astăzi. Amprenta contemporaneităţii s-a reflectat şi în unele numere artistice, care ne-au impresionat mai târziu.
La Întâlnirea de Crăciun schimbul reciproc de emoţii şi dispoziţie agreabilă a fost unul intens. Printre dornicii de a cunoaşte şi afla despre tradiţiile şi obiceiurile de iarnă erau nu doar părinţi şi bunici, dar şi mulţi tineri. Măcar pentru încă un an avem convingerea fermă că obiceiurile noastre, acele, care ne mai ţin într-un neam, nu se vor pierde. Vor mai dăinui colindele şi cântecele de Crăciun, vor mai răsuna clopoţeii urăturilor de Anul Nou, vor mai fi şi «turci», şi «capre», şi «căluşari», şi copii îmbrăcaţi în haine populare...
Printre primii vestitori ai Naşterii Domnului la întâlnire au fost colindătorii din Toporăuţi, în frunte cu primarul satului Victor Paraşciuc, care au mulţumit cerului pentru că s-a deschis şi a dăruit pământului un Salvator. Sfântul eveniment al Naşterii Pruncului Iisus l-au evocat şi grupul etno-folcloric «Ţărăncuţa» din Marşinţi, iar talentatele urătoare Zinaida Govornean şi Maria Bideac au urat pe la ferestrele locuitorilor din raion, instituţiilor de stat şi de cultură, pe la conducătorii ţinutului în care trăim, dorindu-le tuturor un an nou cu bucurii şi belşug. În interpretarea unei melodii de sărbătoare tinerii Marin Paduri şi Denis Zlei au aruncat boabe de grâu peste capetele oamenilor spre un trai mai frumos şi o viaţă în floare. Din prima localitate de lângă centrul raional a sosit şi o ceată de dansatori, îmbrăcaţi care mai de care mai frumoşi, băieţandri mascaţi în «turci», care s-au prins într-o «chipăruşcă» înflăcărată şi au adunat ceva bani în băsmăluţă. Interpretate cu multă voiciune au fost şi dansurile tinerilor dinăuţeni, dar şi ale căluţilor din acelaşi sat, veniţi la sărbătoare într-o grabă. Anul acesta a fost o adevărată aglomeraţie de Moşi Crăciuni şi Crăciuniţe. Încă unul, Moşul de la Ridchivţi ne-a dorit în noul an să ştim să ne preţuim prietenii, să avem sufletul mereu tânăr, iar în casele noastre să intre numai bucuria. Împreună cu colindătorii, nepoţica lui Alba-ca-Zăpada a interpretat mai multe colinde, anunţând că s-a născut Mesia.
Obiceiul colindatului şi uratului este unul dintre cele mai frumoase, ce s-a păstrat în raionul nostru. Practica acestuia diferă de la localitate la localitate. Anume urătorii sunt cei care la 31 decembrie încep această frumoasă perioadă a sărbătorilor de iarnă, apoi continuă vestitorii Naşterii Domnului în ajunul Crăciunului, mai sunt cei, care de Sfântul Vasile umblă cu Malanca, capra, ursul, cerbul, dar şi mascaţii. În unele sate aceste datini se respectă şi de Bobotează. Cu rugămintea de a lăsa Malanca să intre în casă au coborât de la Stroeşti membrele grupului folcloric «Busuioc moldovenesc». Iar ceata tinerilor stroenceni au venit cu urătură, colindă şi cu «caprele» de vândut. Pentru că, «caprele» lui Marin şi Ionică erau nărăvaşe, neguţătoria la Noua Suliţă nu s-a realizat.
Cu urături haioase pentru admiratorii săi au sosit în centrul raional moş Porfir din Mălineşti şi Alexei Morari de la Tărăsăuţi. Ca întotdeauna acestea îi fac pe oameni să uite de necazuri sau să le predea un ton umoristic. Tinerii artişti de la Tărăsăuţi ne-au bucurat cu mai multe melodii frumoase împreună cu conducătoarea lor artistică Natalia Andrieş, care a elogiat şi o urare pentru mulţimea adunată. Au venit la întâlnirea de Crăciun şi micii «actori» din Bălcăuţi, cu o scenetă de sărbătoare, iar darnica bătrânică, care tot împărţea colaci şi grivne participanţilor, i-a felicitat pe cei prezenţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă, rugându-i, totodată, pe domnii Şova şi Nichitovici, să vină la Bălcăuţi, să facă un drum mai bun şi mai măruţ.
Rugămintea micii Crăciuniţe de la Mahala-Ostriţa adresată Moşului a fost ca să-l aducă pe scumpul ei Ghiţă. Împreună ei au interpretat un cântec modern pe melodia renumitei cântăreţe din Moldova – Cleopatra. Iar într-o voce cu fetiţele, care le-au făcut companie, au cântat un colind, amintindu-ne mereu să nu uităm să fim mai buni şi să credem în minuni, ceea ce, de fapt, ar trebui să fie esenţialul în viaţa noastră. Următorii la rând au fost colindătorii din Podvirna. Şi aceştia au venit cu un Moş Crăciun şi o Albă-ca-Zăpada, îndemnându-i pe toţi la o suită de dansuri zeloase. Vestea Naşterii Pruncului Iisus au adus-o la Noua Suliţă şi colindătorii din Nesvoia şi Scerbinţi. Iar cei care au rămas până la sfârşit au meritat efortul. S-a încheiat manifestarea cu un spectacol grandios al căluţilor bucovineni. Au venit şi de la Vancicăuţi «cai» mândri şi frumoşi, dar şi renumiţii căluşari de la Costiceni, pe care-i ştiu şi în România. Înflăcărate le-au fost dansurile şi se vede că menirea de a fi căluşar se transmite din generaţie în generaţie la Costiceni. La întâlnirea de Crăciun pentru a doua oară a venit îmbrăcat în căluşar micuţul Marco Cârstea, care a cucerit inimile celor sosiţi la întâlnire şi a câştigat ceva bănuţi pentru puşculiţa de acasă.
Pe plac ne-au fost tuturor prezentările amatorilor scenei din raion, aceasta au remarcat şi conducătorii ţinutului nostru Gheorghe Nichitovici, Deomid Şova şi Maria Nicorici. Ei au sosit la sărbătoare cu urări de bine pentru întreaga comunitate, cu diplome, cadouri şi dulciuri pentru participanţii la manifestare.
Cu inimile deschise, sufletele îmbucurate şi zâmbete pe buze ne-am îndreptat fiecare pe la casele lor, brăduţul din piaţa centrală rămânând să ne aştepte la o întâlnire de Crăciun la anul viitor.
Svetlana URSU
***
***
Astăzi la NOUA SULIŢĂ, centru raional din reg.Cernăuţi, Ucraina, pe Piaţa Centrală din oraş a avut loc tradiționala sărbătoare etno-folclorică «ÎNTÂLNIRI DE CRĂCIUN». Colective artistice de amatori din diferite sate ale raionului: cete de colindători cu măşti de călușari şi capre, cântăreţi şi dansatori s-au prezentat pe esplanada din faţa casei raionale de cultură în ziua sfanțului Ştefan cu tradiționalul repertoriu din timpul sărbătorilor de iarna: colinde şi urături, cântece şi dansuri.
DACĂ ACCESAŢI IMAGINILE DE MAI JOS PUTEŢI DESCĂRCA TOATE FOTOGRAFIILE DE AICI: https://picasaweb.google.com/101973884105341374821/INTALNIRIDECRACIUNLaNOUASULITA01092012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOLxqIHuuZbL0AE&feat=directlink
DACĂ ACCESAŢI IMAGINILE DE MAI JOS PUTEŢI DESCĂRCA TOATE FOTOGRAFIILE DE AICI: https://picasaweb.google.com/118360196701147011381/INTALNIRIDECRACIUNLaNOUASULITA01092012?authuser=0&feat=directlink
DACĂ ACCESAŢI IMAGINILE DE MAI JOS PUTEŢI DESCĂRCA TOATE FOTOGRAFIILE DE AICI: https://picasaweb.google.com/eeuromedia/INTALNIRIDECRACIUNLaNOUASULITA01092012?authuser=0&feat=directlink
Гарні традиції молодці що зберігають гарне свят.
RăspundețiȘtergereБачу багато молоді вона активна значить все буде збережено та передано нащадкам.
Дуже колоритні костюми тут немає їм рівних в області!
Надіюсь що на фестивалі 15 лютого вони займуть достойне місце серед кращих.
Велике спасибі!!!
RăspundețiȘtergere