Ascultă Online Radio Cernăuți

12 sept. 2011

LIMBA NOASTRA CEA ROMANA. Cernauti. 11.09.2011.


În data de 11 septembrie, la Cernăuţi a avut loc sărbătoarea tradiţională dedicată limbii materne „Limba noastră cea română”, organizată la iniţiativa Societăţii pentru Cultură Românească „M.Eminescu”, spijinită fiind de administraţia regională de stat CERNĂUŢI . Ca de obicei, la sărbătoare au fost prezente şi numeroase delegaţii din România şi politicieni din ambele ţări.

După prezentarea unei expoziţii de carte dedicată Bucovinei, a autorilor români din regiunea Cernăuţi şi din patria istorică, desfăşurată la sediul Societăţii „M.Eminescu”, participanţii la manifestare s-au deplasat la statuia poetului Mihai Eminescu, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire. Apoi, toţi prezenţii au fost invitaţi în sala de spectacole a Palatului Academic al Universităţii bucovinene de medicină, unde mai întâi au rostit discursuri Gheorghe Haliţ, prim locţiitor al Şefului Administraţiei regionale Cernăuţi, deputatul Ion Popescu, Titus Corlăţean, preşedintele comisiei de politică externă din Parlamentul României, numeroşi oameni de cultură.

A urmat spectacolul, în spaţiul căruia au cântat cei mai buni interpreţi din zonă, precum şi oaspeţi din România printre care, Ionuţ Urdeş, lector universitar, profesor de canto la Universitatea de muzică G. Enescu din Iaşi, care cu o zi înainte a fost membru al comisiei de jurizare la Festivalul „În grădina cu flori multe”.

Au cântat şi au dansat mai multe formaţii de elevi din cadrul şcolilor din regiune, printre care s-a remarcat Orchestra de instrumente populare a Şcolii Voloca, micii dansatori ai Ansamblului de dans „Ghiocelul” din Horbova . S-au recitat creaţii lirice proprii de către autorii consacraţi şi binecunoscuţi Tatiana Vlad-Guga, Elena Fedoreac şi Mihai Prepeliţă, micii recitatori dovedind o bună cunoaştere a limbii române.

Corul „Fiii Arboroasei”, dirijat de părintele Vasile Pojoga, a ridicat sala în picioare când a interpretat imnul „Limba noastră”. Publicul a reacţionat emoţional la cântecele şi poeziile despre limbă şi neam. Au fost rostite discursuri emoţionante de către mai mulţi scriitori, poeţi, profesori universitari. Dincolo de tonul specific atmosferei sărbătoreşti, s-a pus accentul şi pe unele aspecte nu tocmai fericite ale vieţii comunităţii româneşti din Ucraina.

https://picasaweb.google.com/photoclub.pozitiv/LIMBANOASTRACEAROMANA?authuser=0&feat=directlink

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu