Ascultă Online Radio Cernăuți

25 oct. 2018

„O poveste foarte simplă” la Cernăuți




VEZI 14 VIDEO AICI : https://www.youtube.com/watch?v=zrKLQGN4o-s&index=4&list=PLOQqVtnkhWmjRs_Ujhg_t48yLfrdIdgxL

Actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea le-au adus confraților lor din nordul Bucovinei „O poveste foarte simplă”

Revista presei nord bucovinene de limba română din 26/10/2018
https://euromedia-ucraina.blogspot.com/2018/10/revista-presei-nord-bucovinene-de-limba_24.html


Ca și întotdeauna când pe scena Teatrului muzical-dramatic „Olga Kobîleanska”din Cernăuți urcă actori din România, sala este plină. Români din toate colțurile regiunii vin pentru a se bucura de arta frumosului în limba lor maternă. Luni pe principala scenă teatrală din nordul Bucovinei au jucat actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, care, aflându-se pentru prima dată aici, le-au adus confraților lor „O poveste foarte simplă” de scriitoarea bielorusă Maria Lado în regia Elvirei Râmbu. Această prezentare a avut loc în cadrul celei de a XIII-cea ediții a Festivalului de comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, care se desfășoară anual la Cernăuți.
O paranteză pe care țin să o fac, e că director al Trupei teatrale „Regina Maria” este Andrian Locovei, originar din satul Iordănești. Absolvind nouă clase ale Școlii nr.1 din localitatea de baștină și Liceul „M.Eminescu” din Carapciu (clasele 10-11), în sală au fost prezente colectivele pedagogice ale acestor instituții, primăria, consăteni ai săi, dar în primul rând părinții, Toader și Raveca, multe alte rude apropiate.
Calea lui Andrian Locovei spre scena cernăuțeană a fost destul de anevoiasă și de lungă durată. În ultimii zece ani în repetate rânduri mi-a mărturisit că dorește nespus de multă să joace acasă, pentru ai săi. Dar de fiecare dată, când se planifica un turneu spre Țara de Sus, apăreau probleme „mai importante” pentru conducerea Teatrului. Și iată că după două decenii de actorie profesionistă pe scena din Oradea, Andrian devine director al trupei și în sfârșit ajunge împreună cu colegii săi la Cernăuți.
„O poveste foarte simplă” nu este chiar atât de simplă. Este o comedie, dar absolut filozofică. „Profesionalismul și expresivitatea actorilor ne-au făcut să trăim cele întâmplate alături de ei, de parcă ne aflam și noi în scenă”, - spunea profesoara de română a lui Andrian Locovei de la școala din Iordănești Marina Șapcă, în cadrul „Discuțiilor pe canapea”, care tradițional au loc după finalul spectacolului la acest Festival de comedie.

La Cernăuți actorii au parte și de un mare cunoscător al trecutului bucovinean, cercetătorul Dragoș Olaru, care, în cadrul turului de oraș, le-a povestit oaspeților despre glorioasele vremuri ale Tetrului Național din Cernăuți din perioada interbelică, iar jurnalistul Nicolae Toma, le-a amintit tuturor că fondarea Teatrului cernăuțean a pornit din Iași, acum mai bine de 80 de ani și s-a numit inițial „Vasile Alecsandri”.
În cadrul acelorași discuții și-au exprimat gândurile și membrii juriului profesionist, dar și al juriului de alternativă. Fiecare are dreptul la părerea proprie, în fond, prima evoluare a orădenilor în nordul Bucovinei s-a bucurat de mare succes. Vă așteptăm mereu cu mare drag!
Iubitorilor de teatru românesc le amintim că duminică, 28 octombrie, la Cernăuți va juca Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Nicolae ȘAPCĂ
http://bucpress.eu/cultura/actorii-teatrului-„regina-maria”-din-7790?fbclid=IwAR2j4LMEcsSernt82PWgRzD_wD7sgD-FzALQnB83Kg3ENJd0CKia8fu9YXw

Юрій Чорней
22 октября в 23:15
"Дуже проста історія", яку сьогодні ввечері прожили на чернівецькій сцені актори театру королеви Марії з м. Орадя (Румунія) дуже високо підняла планку вимог до всіх наступних колективів, заявлених до участі у цьогорічному фестивалі комедії "Золоті оплески Буковини". Не тільки перевершити, але навіть зрівнятися з професійною майстерністю румунських акторів, впевнений, буде непросто. Створені ними образи людей і тварин, які є рівноправними учасниками постановки, продумані режисером і втілені акторами до найменших дрібниць. Ще довго по завершенні дійства кожен персонаж зринатиме перед вашим внутрішнім зором, якимись невловимими деталями, притаманними тільки йому одному. Вибудуваний акторським ансамблем всесвіт людських стосунків і почуттів змусив не одне серце защеміти сьогодні від ніжності. А нагородою за це свято мистецтва стала справжня овація, яку влаштували акторам захоплені їхнім талантом глядачі 







FOTO SI  VIDEO DE  NICOLAE  HAUCA  

Au fost numiți câștigătorii festivalului de teatru "Aplauze de aur ale Bucovinei-2018"// " Крім того, журі вирішило нагородити дипломом фестивалю за найкраще музичне вирішення вистави – виставу "Дуже проста історія" М. Ладо Театру королеви Марії з м. Орадя, що в Румунії. /// În plus, juriul a decis să atribuie o diplomă a festivalului pentru cel mai bun aranjament muzical a spectacolului - "O povestea foarte simplă" de M. Lado a Teatrului Regina Maria din Oradea, România. ///
https://molbuk.ua/chernovtsy_news/159299-nazvaly-peremozhciv-teatralnogo-festyvalyu-zoloti-oplesky-bukovyny-2018.html?fbclid=IwAR1xGLoh5eklZ9DrDHUeUBwNGxTlOi3771gHaMwRG5eKSqAb63LsN5r80Ec


. MAI MULTE FOTOGRAFII  VEZI  AICI:
https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10211740892709371&type=3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu