Ascultă Online Radio Cernăuți

7 mar. 2018

„Mărțișor”- 2018 la Cernăuți



VEZI  AICI   65 DE    VIDEOCLIPURI: 







La Cernăuți s-a desfășurat tradiționalul festival al primăverii „Mărţişor-2018”


Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți a organizat în data de 4 martie, curent tradiționala sărbătoare a primăverii „Mărțișor – 2018” (ediția XXIII-a). Evenimentul s-a desfășurat în sala Palatului „Tineretul Bucovinei” din vechea urbe bucovineană. La sărbătoare au participat colective artistice din trei țări: Ucraina, România și Republica Moldova – informează Agenția BucPress.
Tradițional sărbătoarea a început cu apariția în scenă a Corului „Dragoș Vodă” al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” (conducător artistic – Dumitru Caulea) și a Ansamblului Vocal „Fetele din Bucovina” (conducător artistic Luminița Demianic).
Au apărut în scenă colective artistice din raioanele populate de români din regiunea Cernăuți: Carapciu, Pătrăuți, Ceahor, Ropcea, Dinăuți, Mahala, Ostrița ș.a. În fața publicului cernăuțean au evoluat oaspeții sărbătorii: Ansamblul folcloric „Stejărelul” din Dărăbani, coordonator prof. Mirel Dascălu, ansamblul „Învârtita dorului” din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, Republica Moldova.

Cu un mesaj de salut și încurajare a urcat în scena Palatului „Tineretul Bucovinei” consulul general al României la Cernăuți Eleonora Moldovan, împreună cu reprezentanții corpului diplomatic.  Printre oaspeții de onoare s-a numărat și Președintele Consiliului Regional Cernăuți Ion Muntean, care pe lângă mesajul de felicitare cu sosirea primăverii, a rugat să urce în scenă alături de el fostul președinte al Societății regionale pentru cultura românească „Mihai Eminescu” Arcadie Opaiț pentru a-i înmâna cea mai înaltă distincție a Consiliului Regional „Pentru merite față de Bucovina”, cu ocazia împlinirii nobilei vârste de 70 ani.
Mulțumită eforturilor depuse de conducerea Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, a domnului preşedinte Vasile Bâcu şi vice-preşedintelui Nicolae Şapcă, românii din nordul Bucovinei au trăit momente deosebite la acest început de primăvară și în pofida gerului de afară au reușit să-și încălzească sufletele la izvorul cântecului românesc.
TEXT DE Mariana STRUȚ pentru BucPress








Sub semnul iubirii și purității spirituale

La Cernăuți, duminica de 4 martie 2018 a trecut sub semnul „Mărțișorului”. Actuala ediție a Festivalului „Mărțișor”, organizată de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, s-a desfășurat în Palatul „Tineretul Bucovinei”, înregistrând un record în ceea ce privește durata în timp a concertului și, evident, al numărului participanților. Aici, în afara concursului, au fost oaspeții din România și din Republica Moldova. Și-au dorit evoluarea pe scenă foarte multe colective din raioanele regiunii, dar organizatorii au fost nevoiți să le refuze din simplul motiv al lipsei de timp.
Acest moment ne duce la gândul revenirii la principiile inițiale de organizare a Festivalului „Mărțișor”, care prevedeau un concurs al artiștilor amatori din satele noastre românești. Raionul Noua Suliță de câțiva ani demonstrează acest lucru, precum și unele localități din celelalte trei raioane cu populație preponderent românească.
Dar, ca niciodată, sala Palatului „Tineretul Bucovinei” a fost arhiplină. Oamenii sunt dornici de cântece și dansuri românești și, slavă Domnului, că avem atâtea talente, care satisfac în mare parte necesitățile spirituale ale conaționalilor noștri.
Preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, domnul Vasile Bâcu, a caracterizat astfel această sărbătoare a purităţii spirituale deosebite – Festivalul „Mărţişor” de la Cernăuţi: „Ne bucură faptul că avem un public spectator fidel, că au participat multe colective artistice, fapt care ne-a sugerat ideea unei selectări, că au sosit şi colective artistice din România şi Moldova. E ceva simbolic şi foarte frumos când ne uneşte cântecul şi tradiţia”.
http://lyberti.com/sub-semnul-iubirii-si-puritatii-spirituale/


FOTOREPORTAJ SI MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA






MAI  MULTE  FOTOGRAFII  VEZI  AICI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu