Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a avut la data de 20 decembrie 2017, o întrevedere de lucru cu o delegație a etnicilor români din Ucraina formată din reprezentanți ai mediului asociativ, ai presei scrise de limba română din Ucraina și ai altor instituții culturale și de învățământ.
Agenda de discuții a cuprins analiza efectelor noii legi a învățământului din Ucraina, proiectele aflate în desfășurare care beneficiază de sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), precum și inițiativele derulate de Guvernul României pentru a sprijini predarea în limba română în școlile românești din afara granițelor.
Cu acest prilej, ministrul a prezentat pe larg măsurile deja întreprinse de MRP în beneficiul etnicilor români înscriși în sistemul de învățământ ucrainean cu predare în limba română, care acționează pe două dimensiuni: sprijinirea elevilor care învață în limba română în Ucraina și susținerea profesorilor care predau discipline de studiu în limba română. Totodată, ministrul a pus în discuție posibilitatea de a extinde proiectul propriu al MRP „Descoperă și Cunoaște România” pentru tinerii etnici români din Ucraina.
Delegația prezentă la sediul MRP a fost formată din: Ștefan Hostiuc, directorul revistei „Mesager Bucovinean” din Cernăuți, Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, director al Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, Elizaveta Penteleiciuc, președinte al Uniunii Societăților Românești pentru Integrare Europeană din Cernăuți, Ion Popescu, președintele Uniunii Interregionale Comunitatea Românilor din Ucraina, Aurica Bojescu, secretar al Uniunii Interregionale Comunitatea Românilor din Ucraina, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, președintele Centrului Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și președinte al Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți, Eugen Pătraș, vice-președintele Centrului Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Vasile Bâcu, președintele Societății Culturale „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Iurie Levcic, directorul Școlii Populare de Artă din Cernăuți și președinte al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți și Nicolae Toma, redactor șef al publicației de limba română „Zorile Bucovinei”din Cernăuți și președinte al Societății Jurnaliștilor Români Independenți din regiunea Cernăuți.
Sursă foto: Arhiva MRP
Василе Рауц
RăspundețiȘtergereDespre ce mai ,,Uniune a Societăților Românești pentru Integrare Europeană din Cernăuți,, merge vorba .... fără acceptul şi fără acordul societăţilor ? Şi la care Congres sau Mare Adunare Naţională a fost împuternicită această ,,Uniune,, să ne reprezinte pe noi la un aşa nivel înalt ? Poate cineva lămuri ce se întâmplă şi ce ,, teatru de comedie ,, se joacă pe scena ,, apărării identităţii naţionale,, doar cu vorbe, şedinţe şi conferinţe de ,, bătut apa-n piuă ,,!?