Ascultă Online Radio Cernăuți

27 nov. 2017

O nouă vizită a reprezentanţilor Ministerului Românilor de Pretutindeni la Cernăuţi

 


Noua Lege a Educaţiei din Ucraina adoptată de parlamentarii de la Kiev şi promulgată de Preşedintele ţării, Petro Poroşenko în luna septembrie 2017 a spulberat toate speranţele comunităţii româneşti din Ucraina, risipind chiar şi fărâma de siguranţă a dreptului de a studia în limba maternă şi de a-şi păstra în continuare limba, credinţa şi cultura strămoşească.
Potrivit reprezentanţilor comunităţii româneşti din Ucraina, noua Lege a Educaţiei nu face altceva decât să îngusteze drepturile de a învăţa în limba maternă, obligându-i cu forţa pe reprezentanţii minorităţilor naţionale din această ţară să studieze majoritatea obiectelor în limba ucraineană, ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat  şcolile cu limba română de predare din Ucraina vor fi ucrainizate, la fel, vor fi asimilaţi, reprezentanţii minorităţilor naţionale din această ţară.
România, alături de celelalte ţări din jurul Ucrainei şi-a exprimat nemulţumirea chiar de la bun început pe marginea acestei legi, care le încalcă drepturile minorităţilor naţionale din ţara vecină. Nu întâmplător, în ultimile trei luni ale anului curent în Ucraina, în special, în regiunea Cernăuţi, au sosit foarte mulţi demnitari români: miniştri, secretari, subsecretari, deputaţi pentru a se întâlni cu românii din această ţară şi a discuta despre problemele pe care le întâmpină.
Recent, în regiunea Cernăuţi s-a aflat într-o vizită de lucru subsecretarul de stat la Ministerul Românilor de Pretutindeni, dl Victor Ionescu   împreună cu Cosmin Ciobanu, consilier la MRP, care au avut o întâlnire la Consulatul General al României la Cernăuţi cu liderii asociaţiilor româneşti din ţinut şi cu directorii unor instituţii de învăţământ din regiune. La acea întâlnire a diplomaţilor bucureşteni cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi au mai fost prezenţi Eleonora Moldovan, Consul general al României la Cernăuţi, ministrul consilier Ionel Ivan şi consulul Aurelian Rugină.
BUCPRESS
FOTOREPORTAJ SI  MATERIALE  VIDEO DE NICOLAE  HAUCA 

























MAI  MULTE   FOTO  VEZI  AICI
  
https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10209635148227075.1073742363.1579975698&type=3&pnref=story


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu