Ascultă Online Radio Cernăuți

14 ian. 2016

Reprezentații ICR BUCUREȘTI la Cernăuți



Un dialog constructiv dintre ICR și autoritățile cernăuțene 


În timpul vizitei reprezentanților ICR-București în nordul Bucovinei (vice-președintele ICR, Nagy Mihály Zoltán și redactor „Lettre Internațional”, Mădălina Marcu), în incinta Consulatului General al României la Cernăuți a avut loc o întâlnire a oaspeților din România cu autoritățile locale, în prezența doamnei Consul General, Eleonora Moldovan și presei românești din nordul Bucovinei, inclusiv Centrul Media BucPress. Delegația română se află la Cernăuți la invitația redacției revistei „Glasul Bucovinei” (redactor-șef, acad. Alexandrina Cernov) și Consulatului General al României la Cernăuți.
Nagy Mihály Zoltán a prezentat instituția culturală pe care o reprezintă, amintind despre proiectele pe care aceasta le sprijină și le derulează în colaborare cu filialele ICR și asociațiile culturale românești de pretutindeni. Domnia sa și-a exprimat speranța că în viitorul apropiat ICR va deveni o instituție și mai apropiată de comunitatea românească din Ucraina prin proiectele care vor fi implementate în această zonă.

La întâlnirea cu oaspeții români au participat:
Vira Kitaigorodska, șeful Departamentului de Cultură din cadrul ARS Cernăuți, Mykola Romanișin, Departamentul de Relații Internaționale ARS și 

Tatiana Tatarciuc, reprezentanta Consiliului Regional Cernăuți. Părțile au pus în discuție perspectivele colaborării ucraineano-române în desfășurarea unor proiecte transfrontaliere, inclusiv editarea de carte pentru copii, antologii ale poeților români din Ucraina și ucraineni din România, inaugurarea unui festival de cinematografie etnică ș.a. Merită menționat aportul deosebit de important în cimentarea acestor relații ucraineano-române a instituției diplomatice române acreditate la Cernăuți, reprezentantă de Excelența Sa, doamna Eleonora Moldovan.
de Vitalie ZÂGREA, BucPress.eu
//////////////////////////////////////////////////////////////////

Întâlnire de suflet cu reprezentanții ICR-București la biblioteca „Glasul Bucovinei” din Cernăuţi 

La biblioteca „Glasul Bucovinei” din Cernăuţi a avut loc o întâlnire a jurnaliștilor români din nordul Bucovinei cu reprezentanții Institutului Cultural Român din București. La întâlnirea organizată de redacţia revistei de istorie şi cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi-Bucureşti) au participat, ca invitaţi, Nagy Mihály Zoltán, vice-preşedintele ICR, doamna Mădălina Marcu, secretar de redacţie la revista „Lettre Internationale” din Bucureşti şi coordonator de proiect „Glasul Bucovinei”, membrii redacţiei revistei cernăuţene, dar şi jurnalişti din Cernăuţi: Nicolae Toma şi Maria Toacă de la publicaţia „Zorile Bucovinei”, Nicolae Hauca de la Euromedia Bucovina, Clement Lupu de la F.I.J.R. ş.a. La acest eveniment a participat şi corespondentul Centrului Media BucPress.  
Doamna acad. Alexandrina Cernov, redactor-şef al revistei „Glasul Bucovinei” a povestit despre istoria publicaţiei ştiinţifice şi de cultură pe care o conduce, dar şi despre situaţia românilor din zonă. Jurnaliştii români au avut ocazia să pună întrebări domnului vice-preşedinte ICR privind activitatea instituţiei pe care o reprezintă. Nagy Mihály Zoltán a conturat principalele scopuri ale ICR, dând încredinţări că revista „Glasul Bucovinei”, dar şi unele reviste din Republica Moldova, vor fi în continuare sprijinite de ICR. Domnul Nagy a menţionat că revista „Glasul Bucovinei” trebuie promovată, susţinută, popularizată, fiindcă are şansa să devină cu adevărat „glasul românilor din Cernăuţi”.
Participanţii la întâlnire au îndemnat reprezentanţii ICR să întreprindă cât mai des posibil vizite la Cernăuţi, susţinând şi promovând proiecte culturale de anvergură în spaţiul românesc de pretutindeni.
de Marin GHERMAN, BucPress.eu

FOTO ȘI  VIDEO NICOLAE HAUCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu