Ascultă Online Radio Cernăuți

25 ian. 2016

În zi de tristă amintire – la Mormântul lui Aron Pumnul

                          VEZI 25 DE  VIDEO   AICI:

Comunitatea românească din regiunea Cernăuţi, reprezentanţi ai elitei bucovinene, s-au adunat în cea de-a 24 zi a lunii ianuarie, când s-au împlinit 150 de ani de la trecerea în lumea umbrelor a celui care a fost deschizător de drumuri pentru Luceafărul poeziei româneşti – Mihai Eminescu, dascălul poetului – profesorul Aron Pumnul, lângă Capela mitropolitană Trei Ierarhi din cimitirul cernăuţean.

Din iniţiativa Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Muzeului Literar-Memorial „Mihai Eminescu” din Cernăuţi lângă mormântul lui Aron Pumnul a fost organizată o slujbă de pomenire ţinută de părintele Cristofor Gabor.

Despre profesorul plecat în nemurire au vorbit academicianul Vasile Tărâţeanu, jurnalistul şi poetul Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, consulul României la Cernăuţi domnul Edmond Neagoe, care a recitat poezia „La Mormântul lui Aron Pumnul”. Aceeaşi poezie frumoasă a fost recitată şi de tânăra studentă Ana-Cristina Tărâţeanu. Manifestările de comemorare a profesorului Aron Pumnul au continuat la sediul Palatului Naţional al Românilor din centrul regional Cernăuţi.
de Vitalie ZÂGREA pentru Bucpress.eu

Care a fost rolul lui Aron Pumnul la consolidarea românismului în Bucovina?

În cadrul unei mese rotunde organizate în incinta sediului Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, comunitatea românească din ţinutul nostru a încercat să afle care a fost rolul lui Aron Pumnul în viaţa lui Mihai Eminescu şi la consolidarea românismului în Bucovina? La discuţii au participat reprezentanţi ai intelectualităţii bucovinene, scriitori, jurnalişti, istorici, profesori universitari, arhivişti, care au vorbit despre personalitatea lui Aron Pumnul, despre aportul lui la consolidarea românismului în Bucovina şi despre unele probleme care necesită să fie soluţionate prin unitate şi eforturi comune.

Printre cei care s-au referit la Aron Pumnul în discursurile lor au fost Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii-gazdă, academicianul Vasile Tărâţeanu, arhivistul Dragoş Olaru, directoarea Muzeului-Memorial „Mihai Eminescu” doamna Elena Vântu-Tărâţeanu, profesorul Ilie Popescu, istoricul şi scriitorul Dumitru Covalciuc, scriitorul Arcadie Opaiţ,  profesorul Octavian Voronca, jurnalistul Nicolae Toma ş.a. Din partea Consulatului General al României la Cernăuţi cu un mesaj de salut a fost prezent domnul consul Edmond Neagoe. Domnul Vasile Vargan din judeţul Suceava a promis că va susţine financiar o parte din costurile necesare pentru  ridicarea unei statui poetului Mihai Eminescu în centrul raional Storojineţ. Însă pentru aceasta urmează ca autorităţile ucrainene să accepte instalarea acestuia. Participanţii la Conferinţă au votat în unanimitatea pentru ca reprezentanţii asociaţiilor naţional-culturale din regiunea Cernăuţi să se adreseze autorităţilor locale şi ca visul românilor din regiunea Cernăuţi de a avea un monument al poetului-nepereche Mihai Eminescu la Storojineţ să devină realitate.
Vitalie ZÂGREA pentru BucPress.eu

FOTOREPORTAJ  și VIDEO de NICOLAE HAUCA





































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu