Ascultă Online Radio Cernăuți

28 sept. 2015

Jubileul de 70 de ani al poetului Vasile Tărâțeanu„Învingătorul Don Quijote de la Sinăuți” la 70 de ani

În incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a avut loc o întâlnire de suflet dedicată jubileului de 70 de ani al poetului Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române – „învingătorului Don Quijote de la Sinăuți” – cum a fost numit scriitorul cernăuțean de diplomatul român de la Consulatul General al României de la Cernăuți, Edmond Neagoe.

Potrivit domnului Neagoe, de obicei persoana lui Don Quijote este considerată un sinonim al visătorului, în cazul domnului Vasile Tărâțeanu avem de a face cu un „Don Quijote, care a învins”, deci este vorba de un visător care și-a văzut ideea realizată.

Moderatorul întâlnirii din inima Bucovinei istorice a fost Ilie Tudor Zegrea, președintele Uniunii Scriitorilor Români din Cernăuți, care a menționat că Vasile Tărâțeanu este o personalitate de anvergură în spațiul cultural românesc, subliniind atât succesele literare ale poetului, cât și cele ce țin de activitatea civică și ziaristică.
Vasile Tărâțeanu a fost felicitat în timpul întâlnirii de la Cernăuți de domnul Vasyl Dovghii, președintele filialei regionale a Uniunii Scriitorilor din Ucraina, de reprezentanți ai Direcției de cultură a Administrației Regionale Cernăuți și primăriei orașului Cernăuți.  
O sinteză a activității literare, jurnalistice și civice a domnului Tărâțeanu a fost făcută de prof. dr. univ. Lora Bostan de la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți, subliniind contribuția membrului de onoare al Academiei Române în consolidarea spațiului cultural românesc din nordul Bucovinei.

O metaforă de zile mari referitoare la activitatea domnului Vasile Tărâțeanu a fost formulată de poetul Mircea Lutic, numindu-l pe președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” – „o personalitate perpetuă”. Mircea Lutic, dar și alți scriitori, jurnaliști și profesori prezenți la întâlnirea de suflet  dedicată jubileului de 70 de ani al poetului, i-au urat domnului Vasile Tărâțeanu multă sănătate, fericire, forță creatoare și cât mai multe succese în spațiul cultural nord-bucovinean. 
La întâlnire au mai fost prezenți reprezentanți ai presei din regiune (TV Bucovina, „Zorile Bucovinei”, „Libertatea Cuvântului”, „Concordia”, Radio Ucraina Internațional, Radio Bucovina ș.a.), dar și domnul Mihai Morăraș de la „Literatura și Arta” din Chișinău.
Marin GHERMAN pentru BucPress.eu 
Fotoreportaj  și  video materiale  de Nicolae Hauca 
VEZI TOATE  FOTOGRAFIILE  AICI;

VEZI  31 DE   VIDEO AICI :
https://www.youtube.com/watch?v=LV9zTfgaGNc&index=1&list=PLOQqVtnkhWmgexKLBlmksBxFGKPAYjjsF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu