Ascultă Online Radio Cernăuți

29 iun. 2015

Lansări de carte la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi

La Cernăuţi, în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, au fost lansate două cărţi importante pentru cultura şi spiritualitatea românească din nordul Bucovinei. Este vorba de cărţile „Eudoxiu (Doxaki) Hurmuzaki (1812-1874)”, semnată de prof. univ. dr. Ilie Luceac, şi „„Eudoxiu  Hurmuzachi – omul providenţial al Bucovinei” de Dumitru Covalciuc.VEZI 18 VIDEO AICI:

La lansările de carte au fost prezenţi reprezentanţi ai intelectualităţii româneşti din Bucovina, membri ai societăţilor culturale româneşti, profesori de istorie şi de limba română,  scriitori, ziarişti, studenţi, elevi din clasele superioare. Este important că la lansările de carte au fost prezenţi domnul Cornel Ionescu, Ambasador al României în Ucraina şi doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care au salutat acţiunea cultural-ştiinţifică respectivă. Moderatorul lansărilor de carte a fost Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, care a organizat foarte bine timpul rezervat lansărilor de carte.
Cartea „„Eudoxiu  Hurmuzachi – omul providenţial al Bucovinei” de Dumitru Covalciuc a fost prezentată publicului de către arhivistul cernăuţean Dragoş Olaru, care a subliniat importanţa apariţiei acestei cărţi pentru popularizarea personalităţii istoricului şi politicianului E.Hurmuzaki în mediul bucovinenilor de astăzi.
Cealaltă apariţie editorială, „Eudoxiu (Doxaki) Hurmuzaki (1812-1874)”, a fost prezentată de dr. Marin Gherman, care s-a axat pe rolul lui Eudoxiu Hurmuzaki în contextul realizării mitului despre Bucovina de odinioară. Autorii apariţiilor editoriale au vorbit succint despre propriile cărţi, îndemnând publicul să pună întrebări şi să discute pe marginea cărţilor apărute la Cernăuţi.  
În cadrul aceluiaşi eveniment a povestit despre propriile apariţii editoriale şi autorul bucovinean Mugur Andronic, în principal, axându-se pe cartea „Viaţa.. ca un vis”, recent apărută la Suceava.
Atât autorii, cât şi cititorii, şi-au exprimat speranţa că la Cernăuţi se vor scrie şi vor fi lansate alte cărţi importante de istorice şi cultură, iar cartea românească va continua să fie o tradiţie în spaţul cultural din regiunea Cernăuţi.

BucPress.eu
Foto si video  de Nicolae HaucaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu