Ascultă Online Radio Cernăuți

22 mar. 2015

La Trestiana s-au înălțat rugăciuni întru pomenirea înaintașilor-martiri


După o săptămână de la sfințirea stelei comemorative instalate în curtea școlii din Trestiana (actualmente – Dimca) în memoria lui Gheorghe Mihailiuc, azi, 22 martie 2015, în a patra duminică din postul mare, am fost invitat din nou în această localitate. Vrednicul primar Mihai Sârbu și precucernicul preot-paroh Vasile Cazacu, au inițiat împreună cu consătenii lor o slujbă de pomenire a celora care și-au găsit sfârșitul vieții în deportări staliniste s-au masacrul de la Fântâna Albă, pe timpul războiului sau în perioada postbelică. E o tradițe deja în acest sat de a oficia o slujbă de pomenire la Crucea-monument înălțată în curtea bisericii locale și pe care sunt înscrise numele celora care, după cum spunea în cuvântul său de învățătură părintele Vasile „nu și-au găsit loc de mormânt în satul de baștină”. Însă acel mormânt improvizat, piatra funerară simbolică și crucea monumentală care aduce acasă sufletele celora „ce s-au săvârșit” fiind siliți să-și părăsească cu deasila gospodăriile sau să-și jertfească viața pentru libertate, pentru dorința de a trăi în patria istorică, m-au făcut încă odată să resimt emoții aflându-mă în pielea unui nepot de victimă stalinistă. Lacrimile de fii și fiice, nepoți și strănepoți care s-au vărsat în timp ce corul înălța către ceruri „veșnica lor pomenire” au fost acea dovadă că la Trestiana înaintașii sunt pomeniți cu sfințenie. Este un exemplu demn de urmat de toate localitățile din nordul Bucovinei, deoarece în multe sate avem asemenea monumente (în altele încă nu-s, dar sperăm că vor fi). Postul mare, zilele de pomenire a morților sau eroilor, sunt clipe potrivite de a-i pomeni public pe înaintași.
Primarul satului Dimca dl. Mihai Sârbu s-a adresat către consătenii săi încă odată cu rugămintea de a se adresa la primărie dacă cineva cunoaște și alte nume care trebuie înscrise pe placa comemorativă: „Noi nu trebue să dăm uitării nici un nume al vreunei persoane din satul nostru care a suferit pe timpul stalinismului. De aceea lista o vom completa continuu”.
Cu emoție în cuvânt le-a vorbit celor prezenți dl. prof. Ilie Popescu, președintele Societății regionale „Golgota”. Din inițiativa și prin sârguința domniei sale, cu sprijinul primăriei și parohienilor, în noiembrie 2013 a fost instalată această cruce. El a vorbit despre acele clipe de tristă amintire prin care a trecut personal, fiind copil, împreună cu familia sa.
Dl. Octavian Voronca, fost profesor la școala din acest sat prin anii 60, a remarcat că „la evenimentele de la Fântâna Albă la 1 aprilie 1941 din satul Trestiana au participat peste 200 de persoane, iar prima slujbă de pomenire a jertfelor acestui eveniment a fost oficiată la 29 august 1942 de un sobor de șapte preoți din inițiativa primarului de atunci, care purta numele Bilan. Este laudabil faptul că și în prezent actualul primar și parohul satului împreună cu consătenii lor au grijă de pomenirea victimilor represiunilor staliniste”, — a concluzionat O.Voronca.
Mai avem câteva săptămâni până la Sfintele Paști, mai avem timp să ne amintim de acei care poate nu mai au pe nimeni dintre urmași pe lumea acesta să-i poarte în slujbe de pomenire sau poate întregile familii au înghețat în pământurile siberiilor. Și dacă numele lor este înscris pe vreo placă funerară, să spunem și pentru ei un „Tatăl nostru”, pe care să-l trimitem acolo, Sus, din satele noastre bucovinene.
Nicolae Șapcă,
vicepreședintele SCR „Mihai Eminescu” din reg. Cernăuți
Foto si video de Nicolae Hauca
(EUROMEDIA BUCOVINA)









Un comentariu:

  1. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI
    От кого: Stefan Nicolae
    Кому: EURO MEDIA

    сегодня, 9:20
    Va multumes frumos pentru informatiile pe care, in mod constant, mi le transmiteti, prin posta electronica.
    Va doresc multa sanatate si sa aveti o saptamana cat mai buna.
    Cu multa consideratie,
    Stefan NICOLAE
    2015-03-23 9:07 GMT+02:00 EURO MEDIA :

    RăspundețiȘtergere