Ascultă Online Radio Cernăuți

10 apr. 2014

Către: Presedintele ad-interim al Ucrainei, A.TURCINOV


Preşedintelui Cabinetului de Miniştri A.IAŢENIUK
 Reprezentantului Uniunii Europene în Ucraina Ian T.Tombinski

COMUNICAT
În momentul de faţă membrii Comisiei speciale a Parlamentului ucrainean examinează în ritm de urgenţă noul proiect de Lege privind funcţionarea limbilor în Ucraina.
Ea urmează să fie promovată în locul fostei Legi privind bazele politicii lingvistice de stat în Ucraina, abrogate de către actuala coaliţie parlamentară a Radei Supreme.
La baza viitoarei Legi se află proiectul elaborat de ex-preşedintele Ucrainei Leonid Kravciuk, care, după cum se vede, exprimă voinţa majorităţii naţionaliste din parlamentul ucrainean şi are ca scop restrângerea volumului drepturilor minorităţilor naţionale autohtone din Ucraina, în primul rând, a ariei de funcţionare a limbilor regionale şi minoritare în diverse domenii ale vieţii social-culturale, şi, în mod special, în sfera învăţământului.
Propunerile făcute de parlamentarii I.Popescu, I.Gaidoş, A.Kisse reprezentanţi ai minorităţilor naţionale autohtone din Ucraina, precum şi cele venite din partea ONG-urilor culturale ale etnicilor români, maghiari, bulgari ş.a. vizând perfecţionarea Legii ce urmează să fie adoptate, sunt total ignorate. Membrii comisiei respective nu ţin cont nici de prevederile constituţionale, în special de p.3 art. 22 al Constituţiei ucrainene care interzice, de fapt, restrângerea volumului de drepturi existente deja ale omului şi a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Dat fiind acest fapt solicităm ca proiectul noii legi, înainte de a fi dezbătut în plenul Parlamentului, să fie discutat pe larg în cadrul societăţii civilie şi, în special, în mediul reprezentanţilor minorităţilor naţionale care sunt supuse pericolului deznaţionalizării şi asimilării.
În caz că acest proiect nu întruneşte adeziunea tuturor comunităţilor poporului multinaţional Ucrainean, iar propunerile făcute de minoritari vor continua să fie ignorate de parlamentarii ucraineni, proiectul trebuie să fie scos de pe ordinea zilei.
Iar dacă noul proiect va corespunde doleanţelor comunităţilor naţionale autohtone din Ucraina el urmează să fie expediat spre examinare Comisiei de la Veneţia în vederea stabilirii dacă el corespunde standardelor europene în materie de drepturi şi Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare ratificate de către Ucraina şi obţinerii avizului necesar.
În caz că drepturile noastre la învăţământ în limba maternă, la funcţionarea ei ca limbă regională oficială alături de cea de stat vor continua să fie limitate în zonele convieţuirii noastre tradiţionale, ne rezervăm dreptul de a o contesta şi de a ne adresa forurilor internaţionale, inclusiv către conducerile statelor Uniunii Europene, cu rugămintea de a ne apăra drepturile civice şi de comunităţi minoritare în Ucraina.

Din partea UI ’’Comunitatea Românească din Ucraina’’:
Vasile TĂRÂŢEANU, Preşedintele Senatului

Aurica BOJESCU, Secretar responsabil

Din partea Uniuni Regionale din Transcarpatia ’’Dacia’’                                                  Ion Botoş, Preşedinte
Din partea Societăţii pentru Cultură Românească
din regiunea Cernăuţi                                                                                       Vasile Bâcu, preşedinte







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu