Ascultă Online Radio Cernăuți

30 ian. 2014

Emisiunile în limba română ale Radio Ucraina Internațional, suprimate


      Românii din Ucraina şi din judeţele de nord ale României şi Republicii Moldova nu mai pot asculta la radio emisiunile în limba română ale postului de radio “Ucraina-Internaţional”. Începând cu 29 ianuarie 2014, emisiunile în limba română ale postului de radio “Ucraina-Internaţional”, care erau difuzate pe frecvenţa de unde medii de 657 KHz, au fost suspendate. 


          Decizia opririiemițătorului, şi implicit a celor 2 ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română, a fost luată ca urmare a cererii formulată de directorul General al CNRU, Taras Avrahov, care, în 23 ianuarie, prin adresa Nr. 9-1-167/17, a cerut Concernului de Radiodifuziune, Radioemisie şi Televiziune din Kiev oprirea emițătorului, sub pretextul reducerilor de buget. Drept urmare, începând cu 29 ianuarie emisiunile pe unde medii de 657 KHz, inclusiv emisiunile postului de radio „Cultura” şi cele ale redacţiei emisiuni în limba română a postului de radio „Ucraina-Internaţional”, nu mai sunt transmise, ceea ce înseamnă o reducere cu 60% a volumului emisiunilor în limba română ale postului „Ucraina-Internaţional”. Din cele 4 ore și 25 de minute de emisiuni în limba română în acest moment au rămas doar două ore, transmise doar pe internetwww.radioukr.com.ua şi prin satelitul Astra 4 A, la orele 13.00 şi 19.00.

                Pentru a justifica măsurile, la sfârșitul anului trecut conducerea postului Radio Ucraina Internațional a semnat o dispoziţie prin care i-a delegat pe şeful serviciului de securitate din cadrul Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei şi pe adjunctul acestuia să vină la Cernăuţi în ajun de an nou la 30 decembrie 2013 şi să verifice programul de lucru al jurnaliştilor din redacția misiunilor în limbă română, ora la care încep și termină serviciul.Decizia conducerii CNRU de a opri emisia pe unde medii a fost luată fără consultarea angajaților sau un preaviz acordat jurnaliștilor din redacția în limbă română.Colectivul redacţiei face un apel către Preşedintele ţării, Viktor Ianukovyci, către Preşedintele Comitetului de Stat de televiziune şi radiodifuziune a Ucrainei, către Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, către conducerea statului român şi solicită implicarea acestora în rezolvarea problemei, reliarea activității emiţătorului şi retransmiterea emisiunilor în limba română, realizate de jurnaliştii de la radio „Ucraina-Internaţional”.”Suspendarea celor două ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română, nu înseamnă altceva decât limitarea drepturilor minorităţii româneşti din Ucraina, dar şi a celei ucrainene din România, Republica Moldova de a avea emisiuni în limba lor maternă şi de a ascultă emisiuni în limba română despre patria lor istorică, dar cel mai dureros fapt este că acest pas mai înseamnă lichidarea acestei redacţii”, se precizează într-o scrisoare deschisăsemnată de Grupul Jurnaliștilor Români din Ucraina.


Aceasta nu este prima măsură de limitare a dreptului românilor din Ucraina de a beneficia de emisiuni în limba maternă, alte încercări similare având loc în primăvara și vara anului 2013, soldate cu reduceri de personal în cadrul redacției.În aprilie 2013 a existat o tentativă de închidere a redacției în limba română, finalizată, în urma protestelor publice ale organizațiilor mass-media, cu reducerea cu 25% a numărului de jurnalişti care lucrau în redacţia românească. La vremea respectivă, Redacția în limba română a radio Ucraina Internațional a cerut sprijinul preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovyci, prim ministrului Mykola Azarov, preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei, Volodymyr Rybak,  secretarului Consiliului Naţional de securitate şi apărare a Ucrainei, Andrii Kliuev, preşedintelui Comitetului de stat pentru televiziune şi radiodifuziune al Ucrainei, Olexandr Kurdinovyci, și organizațiilor jurnaliștilor pentru a sprijini păstrarea redacţiei în limba română din cadrul RUI, protejând astfel dreptul unei minorități la informare în limba maternă.În vara anului 2013, conducerea CNRU a cerut Comitetului de Stat de Televiziune şi Radiodifuziune a Ucrainei transferul redacţiei în limba română la Cernăuţi, în cadrul Companiei regionale de stat de televiziune şi radiodifuziune, unde exista deja o redacţie românească, iar cea de-a doua ar fi fost de prisos, urmând să fie treptat desfiinţată. Și atunci, jurnaliștii români au cerut conducerii ţării să intervină pentru soluţionarea favorabilă a situației. 

Sursa: Timpromanesc.ro 

********************************************************

P.S. Deputaţii consiliului raional Hliboca urmează să discute vineri 31 ianuarie 2014 în cadrul sesiunii raionale problema dată şi să se adreseze conducerii statului pentru a soluţiona această problemă, care  a dus la oprirea emiţătorului şi la disparitia de pe unde medii a postului de radio "Cultura" şi a emisiunilor în limba română a postului de radio "Ucraina-Internaţional".

***********************************************************

De ce Compania naţională de Radio a Ucrainei îşi taie craca de sub picioare?!

Eu nu înţeleg de ce Compania naţională de Radio a Ucrainei îşi taie craca de sub picioare?! Închiderea emiţătorului pe unde medii a postului de radio Cultura a Ucrainei este, în primul rând, o defafoare extraordinară adusă însuşi statului ucrainean. Odată cu aceasta rămân fără informaţii în limba lor maternă din viaţa Ucrainei anume minorităţile naţionale ucrainene din România şi Republica Moldova.
 Din contra Ucraina ar trebui să îmbunătăţească această situaţie. Apoi au rămas fără ştiri din Ucraina românii din România şi Republica Moldova în limba acestor ţări, deoarece nu mai pot fi audiate emisiunile în limba română a Postului de radio Ucraina Internaţional. Şi abea apoi, da nu în ultimul rând, rămân fără emisiuni în limba maternă românii din Ucraina. Nu mai zic de colectivul de ziariştii români din Cernăuţi care rămân în stradă. Care-i scopul?! 
În legătură cu aceasta, un grup de circa douăzeci de deputaţi (consilieri raionali) din raionul Hliboca, reg Cernăuţi, români şi ucraineni, printr-o interpelare a cerut conducerii Statului Ucrainean să intervină pe lângă Compania naţională de Radio a Ucrainei în vederea reluării activităţii emiţătorului pe unde medii a postului de radio Cultura a Ucrainei. Adresarea a fost susţinută de toţi deputaţii hliboceni întruniţi la şedinţa în plen din 31 ianuarie 2014. Pentru acesta au votat şi conducătorii raionului Hliboca. Sperăm să fim auziţi de conducerea ţării şi de data acesta!  
Nicolae Şapcă, consilier  în Consiliul raional Hliboca, vicepreşedintele Societăţii pentru cultură românesacă „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Ucraina.



2 comentarii:

  1. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ...
    От кого: Silviu Silvian-Fusu
    Кому: Euromedia Bucovina

    Durere mare cu suprimarea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cluj-Napoca, str. Ady Endre, nr. 16, ap.7
    cp. 400064; tel mobil: 0040 / 744 928792
    mail: jurnalistiromani@yahoo.com
    www.jurnalistiromani.ro




    SCRISOARE DE PROTEST
    adresată
    autorităţilor ucraineene


    FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI (CNRU), reprezentată de TARAS AVRAHOV, de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL (RUI).

    TARAS AVRAHOV a dispus din raţiuni economice tăierea cheltuielilor pentru emiţătorul de unde medii cu capacitatea de 25 Kw din Cernăuţi, care difuzează emisiunile canalului 3 naţional pe frecvenţa de 657 KHz. Astfel, au fost suspendate şi emisiunile în limba română ale RUI difuzate pe undele canalului 3.

    FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI consideră că justificările de natură economică invocate de către TARAS AVRAHOV reprezintă doar o formă de a disimula într-un act administrativ intenţia anti-democratică a oficialilor ucraineeni de a suprima dreptul minorităţilor naţionale la liberă exprimare.

    Ca atare, FIJR solicită administraţiei de la Kiev, inclusiv preşedintelui VIKTOR IANUKOVICI, precum şi responsabililor din audio-vizualul ucrainean să dispună în cel mai scurt timp posibil reluarea emisiei canalului 3 şi implicit a emisiunilor în limba română ale RUI. Altminteri, întreaga opinie publică internaţională va înţelege că acest caz defineşte profilul anti-democratic şi anti-european al regimului de la Kiev, deloc atent la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la liberă exprimare a minorităţilor naţionale.
    Adresăm, de asemenea, şi Guvernului României rugămintea să utilizeze toate mijloacele politice şi diplomatice de care dispune pentru a susţine în continuare cauza jurnaliştilor români din Ucraina şi de a se asigura totodată că promisiunile repetate ale oficialilor ucraineeni cu privire la Redacţia Română a Radio Ucraina Internaţional vor fi respectate.
    Reamintim aici că oficialităţile de la Kiev, în frunte cu preşedintele Ucrainei, au promis de mai multe ori la presiunea societăţii civile – reprezentate în primul rând de FIJR – că redacţia română din cadrul RUI nu va fi desfiinţată.

    ROMEO COUŢI, preşedinte FIJR

    RăspundețiȘtergere