Ascultă Online Radio Cernăuți

27 nov. 2013

Comori de suflet ale satului bucovinean


                          
Activitatea de bilanț a proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”, proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a fost reprezentată de spectacolul final cu genericul „Comori de suflet ale satului bucovinean”, găzduit în Casa de Cultură din Iordănești, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți, Ucraina, pe data de 24.11.2013.



Evenimentul a atras ca un magnet în incinta Casei de Cultură peste 500 de spectatori, peste 10 invitați de onoare și peste 100 de talente care au concertat neîntrerupt 3 ore.
 Echipa Forumului Bucovinenilor de Pretutindeni se declară extrem de mulțumită pentru succesul înregistrat al formației transfrontaliere „Bucovineanca”, care a reușit să contopească tinerii artiști din Iordănești, Carapciu, Voloca, Vicov și Frumosu într-un singur ansamblu folcloric comun. 


Prin intermediul acestui articol vom aduce în mod necontenit sincere mulțumiri gazdelor spectacolului, respectiv primarului din Iordănești – Gheorghe Liutic, tuturor invitaților care au sacrificat timpul lor personal și au fost alături de organizatorii proiectului: locțiitorului președintelui Administrației Raionale de stat Hliboca – Mihai Bojescu; locțiitorului președintelui Consiliului Raional Hliboca – Petru Timofte; Șefului de Secție în Consiliul Regional Cernăuți – Tatiana Tatarciuc; Consilierului în cadrul Consiliului Regional Cernăuți – Aurica Bojescu; primarului satului Carapciu – Vasile Ioneț; președintelui Societății de Cultură Românească „Mihai Eminescu” – Vasile Bâcu; profesorului conferențiar doctor specialist în domeniul Marketingului și Turismului  din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava - Alexandru Mircea Nedelea; lectorului universitar doctor specialist în domeniul Administrație Publică și Drept din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava – Marilena Oana Nedelea; viceprimarului din Dumbrăveni – Ababei Sorin; consilierului local din Dumbrăveni – Vataman Paul.


Scenariul concertului s-a axat pe recapitularea tuturor activităților desfășurate în cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”. S-a oferit spre vizualizare spectatorilor o serie largă de poze ce s-au efectuat în perioada vizitei de documentare în satele românești din Ucraina, de unde au fost culese diferite istorii, tradiții, cântece, dansuri și porturi. Practic, prima activitate a proiectului „Călătorie în spațiul mirific al strămoșilor” a fost prezentată pe un panou pe care au fost derulate timp de 3 ore toate momentele imortalizate.


Activitatea numărul II a fost orientată spre formarea Grupului Folcloric Comun „Bucovineanca”. Fiind cea mai provocatoare sarcină și obiectiv, am investit timp și efort pentru constituirea acesteia. Iar acum toți invitații și spectatorii pot confirma cu încredere că acest rod al muncii va aduce multe fructe și după finalizarea oficială a proiectului.


Tot în cadrul spectacolului final a fost organizată o expoziție de pictură, creată la cercul de pictură religioasă, activitatea a III-a intitulată „Meșteșuguri de suflet și pentru suflet”. Picturile religioase și iconițele pictate de copii au atras atenția tuturor invitațiilor.


De asemenea, au fost incluse în program cele mai reușite dansuri și cele mai îndrăgite cântece care au răsunat la cea de-a IV-a activitate „La șezătoare” desfășurată la Casa de Cultură din Voloca.


Atmosfera în care a fost învăluit spectacolul a fost una feerică, de sărbătoare. Publicul radia de fericire urmărind pe scenă jocurile puțin stângace ale celor mai mici dansatori, măiestria dansurilor celor mari, harul vocal cu care sunt înzestrați chipeșii feciori și frumoasele bucovinence.
Echipa Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni în frunte cu președintele Tudor Hreniuc va milita pentru asigurarea promovării și continuității formației „Bucovineanca”. Chiar dacă proiectul a fost oficial finalizat, formația nou constituită este fondată pe baza interesului comun: dans, cântec, cultură, care cu siguranţă va învinge timpul, hotarele şi diferenţele lingvistice.
      
Echipa de proiect:
Tudor Hreniuc - Președinte
Elena Papazean - Vicepreședinte
Hreniuc Gheorghe - Secretar general
Dan Hreniuc – Vicepreședinte
Alexandru Mircea Nedelea – Vicepreședinte
Oana Marilena Nedelea - Vicepreședinte
Vă mulțumim!
©ECHIPA FORUMUL BUCOVINENILOR DE PRETUTINDENI
Fotografii  de  Nicolae   Paulencu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu