Ascultă Online Radio Cernăuți

26 aug. 2013

Întâlnire cu tradițiile, de pus în ramă




Când Foto Clubul Pro Arad şi Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad îşi dau mâna şi pun ideile in comun poate ieși o treaba buna. 
Exemplul poate fi urmat fără nici o bănuiala de plagiat şi de cei din județul Timiş.
Recent, a avut loc la Arad, sub înaltul patronaj al Asociației Artiștilor Fotografi din Romania, o manifestare artistica, de certă ținuta, ce tinde sa devina tradițională. 

Așa cum tot de tradiții se leagă si scopul sau principal. 
Tema este de a scoate în evidenta elemente de etnografie autentica ce mai pot fi găsite pe ici-colo în satele din zona arădeana. 
Totodată, s-a dorit o întâlnire cu renumiți meșteri ce mai știu a lucra cu uneltele simple şi rezultatele sunt apropiate de arhaicul real.
Aflată doar la a doua ediție, tabăra internațională de fotografie Arad ART IMAGE a pornit cu mult aplomb şi a reușit sa reunească artiști şi personalităţi interesate de fenomenul imaginii din Germania (
Harald Kroeher), Turcia (Halim Karakaşlı), China (Nornam S.K.LAU şi Shophia FOK), Slovacia (Paul Sedleak), Ungaria (Meszaros Odon), Ucraina (Yarema Proţiv  şi  Nicolae Hauca)  şi România. 




Artiștii moderni s-au întâlnit cu cei rustici, atât în excursii de lucru la atelierele din Vârfurile, Hălmagiu, Șicula, cât şi la Târgul de meșteșuguri de la Moneasa. Si Timișoara a avut un reprezentant în aceasta întâlnire atât de diversificata, în persoana artistei Valentina Sarosi.






Dintre locurile interesante văzute şi care au devenit motive de inspirație pot fi amintite o carieră de marmura sau muzeul vechiului tramvai electric de pe valea Mureșului, din comuna Ghioroc. 

Iar meșterii populari văzuți au fost din cele mai varii meserii,









 de la pictori de icoane pe lemn şi sticla, olari sau chiar cei ce se ocupa de tradiționalele maturi de sorg, atât de rare de când aspiratoarele şi alte unelte de plastic le iau locul. 
Nici coșurile de nuiele nu prea mai au mare căutare, dar tot mai sunt unii care le mai știu tainele.


Rezultatul acestei tabere se va concretizata într-o expoziție de fotografie ce va fi expusa la sala Clio din complexul muzeal din Arad. 
Tot aici se vor  putea admira cele mai interesante lucrări rezultate în urma întâlnirilor artistice din satele văzute. 


Tot cu aceasta ocazie va apărea şi un inedit catalog al taberei de creație cu lucrările tuturor participanților. 
Un gând îndrăzneț al organizatorilor este de a transforma expoziția în una itineranta, ca si la precedenta ediție, dar de data asta se încearcă si transportarea ei şi în ţările care au avut reprezentanți.

Valentina Sarosi ,  TIMIŞOARA i
*........../////////--------------------------------/..................****............

Succes neaşteptat la Tabăra Internaţională de Fotografie Art Image 2013


A doua ediţie a Taberei Internaţionale de Fotografie Art- Image 2013, organizată de către FotoClubPro Arad,Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Arad  şi-a închis astăzi porţile. Tabăra s-a bucurat de prezenţa unor artişti fotografi din ţări precum China, Germania, Slovacia, Ukraina, Ungaria, Turcia şi bineînţeles România. Anul acesta artiştii prezenţi au avut ocazia să  surprindă imagini inedite din judeţul nostru în special activitatea meşterilor populari din localităţi precum Vârfuri, Hălmagiu sau Hălmăgel.
Preşedintele foto-clubului arădean a avut parte de o surpriuă inedită: preşedintele de onoare al celei mai mari federaţii de fotografie din Asia i-a înmânat o distincţie importantă de recunoaştere şi onoare – Hon MPC.

 Este vorba despre distincţie onorifică ce se acordă de către asemenea federaţii în semn de respect, în urma întrunirii comitetului director.  
„Anul acesta Tabăra Internaţională de Fotografie Art Image s-a bucurat de un real succes. A fost mult mai reuşită din punct de vedere calitativ deoarece ne-am bucurat de prezenţa unor maeştri, precum Norman S.K. Lau din China, iar mulţi dintre participanţi deţin distincţii internaţionale. Totdată ţin să precizez că am reuşit să încheiem un protocol de colaborare cu cea mai mare Federaţia a Artiştilor Fotografi din Asia” a declarat preşedintele FotoClubPro Arad, Nelu Scripciuc E.AAFR, A.FIAP.
Fotografiile efectuate în cadrul taberei vor fi prezentate într-o expoziţie ce va fi vernisată pe 18 decembrie la Sala Clio din Arad. Cu această ocazie va fi lansat şi albumul taberei, ce va conţine informaţii despre participanţi precum şi unele dintre fotografiile realizate de ei în Arad.    

Simina Roz**FSs
sursa:uhttp://fotoclubproarad.blogspot.com/2013/08/succes-neasteptat-la-tabara.htmlUOTO N. HAUCA 

Acţiune inedită la Fotoclubpro Arad

Fotoclubpro Arad a organizat un workshop de fotografie nud cu maestrul Harald Kroeher. La acesta au participat fotografi din Oradea, Timişoara şi Arad. Workshopul, care a ţinut o zi întreagă, a debutat la pensiunea Gheza in Miniş, unde s-au realizat fotografii de interior cu aparatură de studio, continuându-se la Cetatea Şiria, apoi la o fermă dezafectată.
Profesionalismul de un nivel înalt a scos la iveală lucrări care pot constitui cartea de vizită a oricărui fotograf. Acest workshop este doar începutul colaborării Fotoclubuluipro Arad cu maestrul Harald Kroeher, care pe viitor promite multe alte surprize artistico-fotografice.

Karina Nan


Foto. Nelu Scripciuc
http://fotoclubproarad.blogspot.ru/2013/08/actiune-inedita-la-fotoclubpro-arad.html
SURSA:http://fotoclubproarad.blogspot.ru/2013/08/actiune-inedita-la-fotoclubpro-arad.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu