Ascultă Online Radio Cernăuți

19 nov. 2011

BINECUVÂNTEAZĂ, DOAMNE, PE POPORUL TĂU...

Această frază a răsunat nu odată în cadrul serviciului divin, desfăşurat nu demult la Paraclisul „Trei Ierarhi” din Cimitirul Central al oraşului Cernăuţi, în cripta căruia se află osemintele înalţilor ierarhi ai Bucovinei de până la sfârşitul celui de al doilea război mondial.
Sfânta Liturghie, a fost oficiată de un sobor de preoţi români şi ucraineni din regiunea Cernăuîţi, Ucraina. Astfel, în această zi deosebită, alături de părintele paroh Cristofor Gabor, s-au aflat episcopul Meletie, protopopul de Cernauti Vasile Mandriuc şi ierodiaconul Nechita din Cernăuţi, protoiereul Constantin Apachiţei din Mogoşeşti, tânărul preot Petru Apachiţei din Buda Mică, ambii din raionul Herţa, protoiereul Dumitru Gavriloaie din Patrautii de Jos, raionul Storojineţ, parintele Andrei Blaga din Cerlena, raionul Noua Suliţă, precum şi preotul Vasile Lupu din comuna Găineşti, România. Datorită lor, serviciul divin s-a transformat într-o cu adevărat mare sărbătoare duhovnicească, care a întrunit un număr de enoriaşi cu mult mai mare decât asistă de obicei la slujbele duminicale si din alte zile de sărbătoare, ţinute aici de părintele paroh Cristofor. Mulţi dintre credincioşi aşa şi n-au încăput în bisericuţă, fiind nevoiţi să participe la slujbă de pe treptele Paraclisului Mitropolitan, devenit de nerecunoscut după lucrările efectuate aici în ultimii doi ani.

În cadrul acestei slujbe s-a sfinţit lăcaşul după încheierea lucrărilor de reparaţie şi după instalarea în interiorul lui a unui iconostas de toata frumuseţea, sculptat în lemn de stejar de meşteri populari din satul Mahala. Pictura din interiorul bisericuţei a foct efectuată de maestrul Ştefan Purice.
Merită să fie pomeniţi cu un cuvânt de bine pentru strădaniile depuse la amenajarea Paraclisului şi a teritoriului de pe lângă el toţi cei care au fost alături de părintele Cristofor în dorinţa-i frumoasă de a transforma sfântul lăcaş într-o adevărată bijuterie, dar primii din rândul acestora sunt paracliserul Nicolae Toma,

român originar din Boian, ucraineanca Ştefania Torcka, cântăreaţa la strană Domnica Mihailescu şi alţii.

De menţionat este, de asemenea, şi faptul că părintele Cristofor nu s-a îngrijit numai de reparaţia Paraclisului Mitropolitan, ci şi de amenajarea teritoriului, în special a aleii ce duce spre sfântul lăcaş de odihnă a sfinţilor ierarhi bucovineni. Mai mult, au fost reparate şi câteva monumente funerare. Printre acestea se numără şi mormântul unuia dintre vrednicii vlăstari ai renumitei familii Hurmuzachi, care se afla într-o stare deplorabilă. În acest caz în sprijinul părintelui Cristofor au venit enoriaşii din satul Cernovca, raionul Noua Suliţa, fosta moşie a renumiţilor cărturari bucovineni.
Mai amintim că pentru merite deosebite, tânărul şi vrednicul părinte Cristofor a fost distins cu o cruce pectorală de aur pe care i-a inmânat-o episcopul Meletie, în timp ce cântăreţii celor două coruri prezente la slujbă cântau pe bună dreptate „Vredinic este”, oferind astfel un moment deosebit de înălţător.

Deosebit de profundă în semnificaţiile ei a fost şi predica rostită de episcopul Meletie, care a ajuns la sufletele oamenilor, făcându-i să se gândească mai mult la cele veşnice, la valorile perene ale neamului nostru ortodox.











Text şi fotografii de Nicolae HAUCA.
* * *
DESCARCA FOTOGRAFIILE DE AICI: https://picasaweb.google.com/116323888895066143709/BINECUVANTEAZADOAMNEPEPOPORULTAU

5 comentarii:

  1. Aurul duhului bisericesc straluceste cu multa caldura si puritate in straduinta neobositului fotoreporter Nicolae Hauca. Vizionind minunatul reportaj, am avut impresita ca ma aflu si eu in mijlocul crestinilor inspirati, alaturi de maestru...

    RăspundețiȘtergere
  2. DIN COMENTARIU NU SE INTELEGE CARE AU FOST ACEI INALTI PRELATI AI BUCOVINEI SI CE NATIONALITATE AVEAU (romani, germani, ruteni, poloneji?).Deasemenea nici despre familia boierilor Hurmuzachi, romanii necunoscatori ai istoriei (care formeaza o majoritate in reg.Cernauti)nu pot afla nimic despre nationalitatea lor romaneasca si lupta pentru drepturile culturale ale romanilor bucovineni.
    Atragem atentia autorului ca nu intelegem la care neam ortodox se refera in final.De altfel notiunea de "ROMAN" apare doar atunci cand suntem anuntati ca a participat si un preot din Romania.Era bine sa stim macar in ce limba s-a slujit!
    In opinia mea acest comentariu creaza mari confuzii in mintea unui tanar intelectual roman din Ucraina care nu are unde sa se documenteze in legatura cu motivatia istorica a serviciului divin desfasurat in cimitirul din Cernauti la inceputul lui noiembrie 2011.Ni se vorbeste, spre exemplu, de inalti prelati de pana la al doilea Razboi Mondial deci din perioada cand Nordul Bucovinei se afla la locul lui firesc din Regatul Romaniei.Pe de alta parte aflam ca au slujit si preoti ucrainieni.Si atunci despre care popor e vorba in titlu:
    Binecuvanteaza, Doamne, pe poporul Tau...(ucrainian sau roman) sau poate era mai bine ca autorul sa aleaga alt titlu:"Binecuvanteaza Doamne popoarele Tale"
    Domnu Hauca asta se numeste dezinformare prin omisiune! Periculoasa si necrestineasca caci cum se mai poate gandi credinciosul (roman sau ucrainian)"... mai mult la cele veşnice, la valorile perene ale neamului nostru ortodox" cand este manipulat sa traiasca in minciuna.Acei inalti prelati romani au luptat pentru unitatea nationala a romanilor (ne apropiem si de 1 Decembrie)! Nu se rasucesc ei in mormant vazand cum se ascunde ADEVARUL?Oare printre valorile perene ale neamului nostru romanesc (probabil ca dl Hauca e roman?!) nu se numara in primul rand ADEVARUL ISTORIC si DREPTATEA?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am impresia ca mi-ati sters comentariul! Dar stiti ca tacerea si ascunderea adevarului este un RASPUNS FOARTE CLAR.Acum am aflat cine sunteti si chiar asta am vrut sa obtin.
    Inseamna ca dezinformarea este premeditata si facuta cu rea credinta!
    Eu ma rog sa va ierte Dumnezeu daca poate!
    Doamne ajuta-i pe romanii din Ucraina ca au mare nevoie!
    Ia sa vad, il stergeti si pe asta?!

    RăspundețiȘtergere
  4. BUNA ZIUA! DEOARECE MESAJUL DVS A FOST MARE A FOST DEPISTAT DE PROGRAMUL BLOGHER DREPT SPAM SI BLOCAT! ERA BINE DACA MA ATENTIONATI SI PE MAIL -haucanicolae(a)gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. CĂTRE luptatorul : Daca Luptătorul e atât de mare patriot si atât de curajos in promovarea Adevărului sa-si schimbe viza de reședința, sa devina locuitor al Cernăuţilui ucrainizat şi să declare sus şi tare adevărul deplin. Pentru precizare. Romanii de mai demult nu formează majoritatea populaţiei în regiunea Cernăuţi.
    Serviciul divin de la paraclisul din cimitirul central s-a desfășurat in doua limbi: română şi ucraineana.
    Binecuvântează pe poporul tău nu înseamnă pe care popor anume - ucrainean sau român - ci pe poporul credincios. Deci in cazul dat nu poate fi vorba de mai multe popoare.
    Şi noi îl rugăm pe Dumnezeu să Vă ierte de reavoinţa cu care citiţi materialele noastre căutând nod în papură. Care adevăr îl știți dvs. şi noi l-am ascuns într-o relatare succintă care nu avea drept scop înşiruirea numelor si biografiei mitropoliților şi arhiepiscopilor, naționalitatea lor, români şi ucraineni, înmormântați în acel paraclis. Polonezii din Cernăuți au fost şi sunt catolici şi nu puteau fi înhumaţi în același paraclis cu episcopi ortodocși. Germanii așijderea. Interesant, cine vrea sa inducă lumea in eroare? Do pobacenia.

    RăspundețiȘtergere