Ascultă Online Radio Cernăuți

13 aug. 2022

VERNISAREA EXPOZITIEI ARTISTULUI PLASTIC ANDREI JITARU LA MUZEUL DE ARTE DIN CERNAUȚI. // ЛІКАР І ХУДОЖНИК АНДРІЙ ЖИТАРУ

 VERNISAREA EXPOZITIEI ARTISTULUI PLASTIC ANDREI JITARU LA MUZEUL DE ARTE DIN CERNAUȚI.

Cu mai mulți ani în urmă Andrei Jitaru a părăsit Chișinăul și a revenit în satul de baștină Mălinești din regiunea Cernăuți. Îi era mama bolnavă și nu avea cine îngriji de ea. El și-a făcut cu cinste datoria de fiu. Dar nu a uitat și nu uită de muza sa. Și iată că Andrei Jitaru a demonstrat că forțele lui de creație nu s-au epuizat. La Muzeul artistic din Cernăuți a fost vernisată expoziția lui personală. Domnul Andrei este un pictor talentat, neordinar. În tablourile sale sunt multe simboluri și alegorii, ele redau forța poporului mândru și de neînfrânt, care în infernul din taberele siberiene și-a păstrat raiul în suflet.
Vasile Carlașciuc
////
Багато років тому, Андрій Житару залишив Кишинів і повернувся в рідне село Малинівка (Чернівецька область). Його мати хворіла і він дбав про неї, з честю ніс хрест синовнього обов’язку. Не забував і не забуває про свою музу. І ось Андрій Житару довів що його творча сила не згасла. В Чернівецькому художньому музеї відкрилась його персональна виставка. Пан Андрій талановитий, неординарний художник. В його картинах багато символів і алегорій, вони передають силу гордого, непідкореного народу, який в пекло сибірських таборів зберіг рай души.

13 серпня : Люди Бессарабського краю
ЛІКАР І ХУДОЖНИК АНДРІЙ ЖИТАРУ
Два неозорих поля відкривалися йому для творчого засіву. І сіяти добірно міг на кожному з них. Цьому сприяли знання набуті у Кишинівському художньому училищі та медичному інституті після якого «встиг попрацювати кілька років лікарем, поки малярство не перемогло остаточно». Андрій Георгійович Житару – живописець, член Національної спілки художників України з 1989 року, народився 13 серпня 1954 року в селі Малинівка Новоселицького району, де постійно мешкає, лише деколи виїжджає на виставки та презентації, правда – 8 місяців був в Італії, де в одній церкві «за роботу сторожем і прибиральником мав житло й харчі – і працював над своїми картинами, написані роботи сохли на стінах церкви». Художник, як зазначає мистецтвознавець Олена Гужва в Енциклопедії Сучасної України (ЕСУ), «працює в галузі станкового живопису у руслі художніх течій початку 20 століття, традиційного молдавського мистецтва 2-ї половини 20 століття. Концепція творчості Житару містить звернення до фольклорних образів, використання символіки. У стилістичній манері поєднав прийоми фігуративного та абстрактного мистецтва, насичену колірну гаму».
За свої творчі роки Андрій Георгійович «на жнивував» чимало. Лише в Італії за короткий час написав 28 робіт, у Мілані відбулася їх виставка, 7-8 картин навіть купили, кілька робіт подарував церкві й місту, решту привіз додому. Мистецький доробок кілька разів виставлявся на персональних виставках у Чернівцях, окремі полотна взяв на збереження Чернівецький художній музей. Найвідоміші роботи митця : серія «Вдови», «Весняне свято», «Літо», «Ветерани», «Повернення птахів», «Буковина», «Селянка», «Спостерігач», «Голова», «Літаючі голови» та інші, у яких Андрій Житару час і життя, страждання і горе, що випали людям, узагальнює, прив’язує їх до конкретної землі, до свого рідного бессарабського краю.
Юхим ГУСАР.
Nicolae Hauca Mykola Havka

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu