Ascultă Online Radio Cernăuți

8 ian. 2018

CRĂCIUNUL pe stil vechi 2018 la BOIAN BUCOVINA



La Boian s-a desfășurat tradiționalul Alai al Datinilor și Obiceiurilor de Crăciun (FOTO&VIDEO)

Tradiționalul alai al datinilor străbune s-a desfășurat în centrul satului în prezența unui public numeros. La carnaval au participat atât cetele de colindători din cătunele Hliniţă, Deal, Vale, Centru și Hucău, cât și malancarii din Horbova, raionul Herța. Participanții evenimentului au venit cu cântece și tradiții românești, dar și cu inovații precum „cățelul Scooby-Doo”.
Fotografii și Video de Nicolae Hauca
SURSA TEXT:


FĂRĂ "FLORI DOMNEŞTI LA FEREŞTI"  CRĂCIUNUL LA ROMÂNII DIN BOIAN BUCOVINA
Fără ger cumplit şi troiene spulberate, fără "flori domneşti, la fereşti", dar tot cu atâta dragoste pentru sfintele noastre tradiţii moştenite din moşi strămoşi şi-au deschis şi în acest an larg porţile gospodarii de viţă românească din Boian pentru a primi „Căluţii”, „Caii”, „Irozii”, „Steaua”. Or, de când Rada Supremă a adoptat hotărârea privind sărbătorirea Crăciunului şi pe stil nou, avem şi noi bucuria de a marca sfintele sărbători şi pe stil nou, şi pe stil vechi – la 25 decembrie şi 7 ianuarie. Ce-i drept, pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul mai mult românii din Ţinutul Herţei, în celelalte raioane cu populaţie românească – Hliboca, Noua Suliţă, Storojineţ – acest spectaculos obicei strămoşesc e  celebrat la 7 ianuarie.
Tradiţional, Carnavalul de Crăciun în Boianul lui Ion Neculce se desfăşoară în centrul comunei, unde din toate colţurile acestei frumoase vetre de români se adună cetele de colindători, mascaţi, încingându-se într-un pitoresc şi frapant joc al „Căluţilor”. După ce sunt premiaţi de cei mai de frunte gospodari ai satului, pe care i-au colindat  – primarul Gheorghe Demenciuc şi întreprinzătorul Ion Semeniuc, directorul firmei „Izvoraşul”, tot alaiul mascaţilor pornesc să zburde cu „Căluţii” năzdrăvani şi să colinde până a doua zi  pe la casele gospodarilor.
Foto și video: Nicolae HAUCA




























MAI   MULTE  FOTOGRAFII  VEZI   AICI:

2 comentarii:

  1. Bravo moldovenii mei. Sunt extrem de bucuros cum că la voi încț se mai păstrează tradițiile lăsate de strămoșii noștrii. Poate le dați o lecție și celor de la Iași, București, Brașov, Timișoara sau edililor din ori care oraș din România pentru că, la noi cu noua politică capitalistă încet, încet aceste tradiții dispar și generațiile noi sau viitoare vor uita de bucuria prilejuită de unele sărbători precum Crăciunul, An Nou sau Paștele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo moldovenii mei. Sunt extrem de bucuros cum că la voi încă se mai păstrează tradițiile lăsate de strămoșii noștrii. Poate le dați o lecție și celor de la Iași, București, Brașov, Timișoara sau edililor din ori care oraș din România pentru că, la noi cu noua politică capitalistă încet, încet aceste tradiții dispar și generațiile noi sau viitoare vor uita de bucuria prilejuită de unele sărbători precum Crăciunul, An Nou sau Paștele.

    RăspundețiȘtergere