Ascultă Online Radio Cernăuți

13 iun. 2017

EMINESCIANA – 2017Dragi  compatrioţi,

 Muzeul literar-memorial „Mihai Eminescu” din Cernăuţi vă invită la  vernisajul expoziţiei 

„Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”,

care va avea loc în în ziua de 15 iunie a.c. în incinta Muzeului etnografic regional (str. Kobyleanska, 28) din Cernăuţi.
Vor fi expuse  şi prezentate cele 19 tomuri ale Dicţionarului Limbii Române, donaţie a Academiei Române, obţinute prin intermedierea  Fundaţiei Culturale de Binerfacere „Casa Limbii Române din Cernăuţi”, care vor intra tot acum în fondurile muzeului nostru, graţie eforturilor depuse de domnii academicieni Bogdan C.Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Dumitru Radu Popescu, directorul Editurii Academiei Române şi  poetului Vasile Tărâţeanu, preşedintele  Fundaţiei susamintite, membru de onoare al Academiei Române.
În cadrul vernisajului va avea loc o întâlnire cu distinsul istoric literar, publicist, eminescolog Dumitru Copilu-Copillin din Cluj, autorul volumului „Eminescu  în circuitul universal”, apărută la Editura „Bibliotheca” din Târgovişte, tema principală a dialogului cu distinsul cercetător fiind traducerea şi ecoul operei eminesciene în publicaţiile tipărite şi online editate în 80 de limbi, iar prin programe cu traducere automată în 56 de limbi noi, în total  numărând 135 limbi din peste 250 de ţări.

În afară de această comoară în faţa publicului prezent la vernisaj vor fi expuse tablourile din „Eminesciana” pictorului cernăuţean Mihai Alisaveti, care au intrat şi ele nu demult în patrimoniul Muzeului literar-memorial „Mihai Eminescu”, vor răsuna versuri şi melodii pe versurile marelui nostru poet, omagiat la împlinirea a 128 de ani de la trecerea sa în eternitate.
Vă aşteptăm cu drag .
 Începutul inaugurării: 14.00.
 Intrarea liberă.

Direcţia Muzeului literar-memorial „Mihai Eminescu” din CernăuţiAVANPREMIERĂ
În perioada 15-16 Iunie 2017 la Muzeul Judeţean şi la Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia din Botoşani se va desfășura ediţia a XVI-a a Premiilor Eminescu TEIUL DE AUR ŞI TEIUL DE ARGINT.
Manifestările sunt organizate de Asociația culturală Geea și încep joi, 15 iunie,  la Muzeul Judeţean Botoşani, la 16.00 cu Vernisajul expoziţiei Bijuterii arhitectonice botoşănene – Centrul Istoric, prezentat de muzeograful Gheorghe Median, urmat de lansarea volumului de carte „Călătorind cu stelele”, semnat de Mariana Adăscăliţei.
Vineri, 16 iunie, Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia Botoşani va găzdui, începând cu ora 11.00, Gala Decernării Premiilor Eminescu Teiul de Aur şi Teiul de Argint. Invitaţi de onoare vor fi: compozitorul Eugen Doga şi balerinii Tatiana şi Nicolai Nazarchevici din Republica Moldova.
În cadrul manifestării, Elena Condrei își va lansa  volumul „Arheul eminescian la Cernăuţi – interviuri cu Academicianul Vasile Tărâţeanu” din seria EMINESCU NESTINS, iar Aurelian Antal şi Ludvic Schibinschi vor expune o sere de lucrări de  Plastică poematică și de carte - filatelie-numismatică, cu tematică eminescuană.
La final grupul GENERAŢII va susține un recital de muzică folk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu