Ascultă Online Radio Cernăuți

3 dec. 2016

UN SPECTACOL DE ZILE MARI




După  cum s-a anunţat cu peste o săptămână şi ceva în urmă în după amiaza zilei de 2 decembrie 2016 în sala Bucureşti a Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” a avut loc un spectacol de muzică folk de zile mari.

Protagonistele acestuia au fost talentatele cântăreţe Iulia Caraiman şi Carolina Jitaru, care cu sprijinul unui grup din 16 tineri extraordinari din oraşul Braşov, una din  cele mai pitoreşti zone ale Patriei noastre istorice, amatori de drumeţii, dornici de a cunoaşte cât mai multe locuri memorabile nu numai din România, ci şi din alte zone ale românităţii, au ajuns la Cernăuţi, ghidaţi de  prietenul lor internet-ist Dragoş Olaru, şi, după ce au luat cunoştinţă de perla cernăuţeană – fosta reşedinţă mitropolitană, de cetatea Hotinului şi de alte monumente istorice şi culturale  din regiunea noastră, au creat o atmosferă deosebit de călduroasă, de bună dispoziţie în cadrul Centrului  Cultural Român alături de un public  cernăuţean deosebit.
Moderatorul acestei întâlniri de suflet, scriitorul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului, a încercat şi a reuşit în mare parte să creeze  o atmosferă de cenaclu folkist, asemănătoare cu cea realizată cu zeci de ani în urmă de regretatul poet Adrian Păunescu, prin  renumitul său cenaclu “Flacăra”, iar mai târziu prin “Şi totuşi iubirea”, care s-au transformat la acea oră în adevărate fenomene culturale desfăşurate de-a lungul unui sfert de veac, până la încetarea din viaţă a marelui poet şi patriot, fondatorul lor. Nu întâmplător multe piese din repertoriul marilor folkişti Ştefan Hruşcă, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Adrian Ivaniţchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian,  Florian Pittiş,  Tatiana Stepa, Vasile Şeicaru, Nicu Alifantis, Mihaela Popescu, Marcela Saftiuc, Vali Şerban, Alexandru Zărnescu sunt pe versurile admirabile ale  regretatului poet.
Remarcabil este şi faptul că în cadrul  Cenaclului „Şi totuşi iubirea”, condus acum de fiul lui Adrian Păunescu, au fost invitate şi au cântat cu câţiva ani în urmă în cadrul unor spectacole şi Iulia Caraiman, şi Carolina Jitaru. Solista brașoveană, Iulia Caraiman , este absolventă a Şcolii Populare de Artă din Braşov, secţia canto-muzică uşoară şi Facultatea de Litere  a Universităţii Transilvania, a debutat în  cadrul Cenaclului  „Şi totuşi iubirea”  în 1997,  mai târziu,  în perioada  anilor 2003 – 2004  a evoluat în cadrul formaţiilor Blues Ora H şi  a echipei de pop-rock Dama cu Camelii ş.a.
De-a lungul ultimului deceniu ea a participat la diverse evenimente folk, evidenţiindu-se la manifestările din  Braşov, Drobeta Tr. Severin, Galaţi, Reghin, Oneşti, Sighisoara, Suceava şi la multe alte festivaluri de muzică folk din alte oraşe ale României.
La fel de prezentă în cadrul diverselor manifestări cultural-artistice- muzicale este  şi  cea de a doua cântăreaţă, Carolina  Jitaru, posesoarea unei voci deosebit de puternice, cu nuanţe lirico-dramatice, care a  interpretat trei piese  proprii pe versuri de Mihai Eminescu, Mircea Lutic şi Grigore Bostan, îndelung aplaudate de publicul spectator.
Cu alte cuvinte, recentul spectacol de muzică folk de la Centrul  “Eudoxiu Hurmuzachi” a fost unul cu adevărat de zile mari. Le mulţumim organizatorilor.
 Nicolae HAUCA

Fotoreportaj şi  materiale video de  autor.































FOTORPORTAJ  SI  MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA.

2 comentarii: