Ascultă Online Radio Cernăuți

1 aug. 2016

TABĂRA INTERNAȚIONALĂ DE CREAȚIE - FOTOART 2016

ETNOGRAFIE IN PICTURA SI IMAGINI 
Tabara internationala de creatie FotoArt 2016 - Repedea si-a deschis portile in 4 august 2016


Fotografi si pictori romani, ucraineni si polonezi, dar si tineri care vor sa invete arta imaginilor si a picturii au fost prezenti, in perioada 4-10 august 2016, in localitatea maramureseana Repedea si Complexul Turistic Borsa, unde s-a desfasurat o noua tabara internationala de creatie FotoArt 2016. Manifestarea a avut  ca scop promovarea valorilor etnografice, istorice si turistice din Vaile cuprinse in Parcul Natural Muntii Maramuresului si locurile piitoresti cu potential turistic deosebit din Parcul Natural Muntii Rodnei.
Evenimentul este finantat de Consiliul Judetean Maramures si organizat de catre Fundatia Uniunea Hutulilor din Romania, sub patronajul Consulatului General al Romaniei din Cernauti in colaborare cu autoritatile locale, dar si cu cu alti parteneri din tara si strainatate, respectiv Caminul Cultural Repedea, Universitatea Tehnica Cluj- Facultatea de Litere Cluj Napoca, Asociatia Dascalilor Moisei, Trustul de presa Euromedia din Cernauti- Ucraina.
Ajunsa la editia a treia, tabara internationala de creatie s-a desfasurat pe parcursul a sase zile, urmand ca picturile si imaginile create de pictori si fotografii invitati vor fi publicate in cadrul unui album special, cu explicatii in limbile romana, ucraineana si engleza.
Organizatorii vor realiza si o arhiva online de fotografii, care sa contribuie la promovarea si valorificarea patricniului etnografic din comunitatilor de pe Valea Ruscovei (Repedea, Ruscova, Poienile de sub Munte), de pe Valea Viseului, microregiunea Rakhiv (localitatile Biserica Alba, Dilove, Rakhiv, Bogdan, Iasinea din Ucraina) si obiectivele turistice de la poalele vf. Pietrosul Rodnei (Borsa, Lacul Stiol, Cascada Cailor).
“Se doreste ca aceasta activitate sa aiba si un rol educativ, pictori in devenire, fotografii tineri, amatori sa invete tainele picturii si a fotografiei de la profesionisti. 
Invitati si participanti la aceast proiect au fost: - academician Andryi Cebekin, academician Andryi Bokotey, artist al poporului, Zoltan Micika , Artist emerit, Arhitect al Ucrainei Oleksandr Andealosi, Pictor, UP Ucraina – Andryi Ivancio, Pictor, prof. Dr. Ihor Lutenko, Prof. Sateanu Felician si Gheorhe Petrila- fotografi, Prof. Ioan Bodnar, Dan Cevca – jurnalist din Cernauti, Radu Bercea - artist , Mikola Hauca, redactor sef – Euromedia Bucovina Cernauti”, a mentionat presedintele Fundatiei Uniunea Hutulilor din Romania, Vasile Popovici.

Proiectul ”Tabara Internationala de Fotografie” este implementat in cadrul programului judetean de finantare a proiectelor si actiunilor culturale, finantat de Consiliul Judetean, si are ca obiectiv principal imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din zonele rurale ale Maramuresului.

Asociaţia FotoClubPro Arad a participat la Tabără Internaţională de Creaţie Foto Art 2016

Asociaţia FotoClubPro Arad a fost invitată la lucrările Taberei Internaţionale de Creaţie FotoArt 2016, organizată de către Asociaţia Uniunea Huţulilor din România, la Maramureş.
12 artişti plastici şi fotografi din ţară dar şi din Ucraina şi Polonia au participat timp de o săptămână la lucrările taberei ce a avut drept scop promovarea frumuseţilor şi tradiţiilor locale prin ochiul artiştilor. Reprezentanţii  fotoclubului arădean au fost preşedintele Nelu Scripciuc şi Nicolae Hauca.

„A fost o deosebită onoare pentru noi să participăm la acest eveniment, mai ales că am putut surprinde imagini extraordinare, de la frumuseţile peisajului maramureşean şi până la portul popular şi obiceiurile locale maramureşene dar şi ucrainene. Mulţumesc dlui Vasile Popovici, organizatorul evenimentului şi mă bucur că am avut ocazia să participăm şi mai ales că ne întâlnim cu artişti fotografi din alte zone sau ţări”a precizat Nelu Scripciuc EAAFR,AFIAP,Hon MPC, preşedintele FotoClubPro Arad.  
Sub organizarea Consiliului Judeţean Maramureş şi a Asociaţiei Uniunea Huţulilor din Maramureş, tabăra aflată anul acesta la a III-a ediţie, s-a dovedit de un real succes.
În perioada următoare, organizatorii vor realiza o arhivă online de fotografii, care să contribuie la promovarea şi valorificarea patrimoniului etnografic din comunităţile de pe Valea Ruscovei (Repedea, Ruscova, Poienile de sub Munte), de pe Valea Vişeului, microregiunea Rahiv şi obiectivele turistice de la poalele vârfului Pietrosul Rodnei (Borşa, Lacul Stiol, Cascada Cailor).










Foto de NICOLAE  HAUCA

Un comentariu: