Ascultă Online Radio Cernăuți

9 ian. 2016

DE CRĂCIUN - 2016 LA BOIAN BUCOVINA








       Dragi părinti, consăteni, boinceni, români, rude, prieteni ,colegi, sărbători fericite vă dorim noi cei din depărtare: sănătate, bucurii, realizări, belșug, pace,putere, înțelepciune, împliniri, fie ca magia sărbătorilor, cu zvon de cântece și clopoței, să vă aducă speranță, bucurie și lumină! Ma bucur nespus să văd că tradițiile și obiceiurile se păstrează în continuare.
     Cea mai așteptata și frumoasa tradiție de Crăciun și Sf. Vasile la Boian este «Calul».
“Calul” din Boian nu reprezintă altceva decât un oștean din cavaleria domneasca din timpurile Moldovei medievale. Pe atunci, când Voda îi chema la luptă, ostenii moldoveni mergeau îmbrăcați țărănește. Dar, ca sa se deosebească de dușmani, ei purtau șepcuțe roșii, împodobite cu câte o pană. îmbrăcămintea Calului este cea a strămoșilor noștri: opinci, ciorapi, cămăși albe, brâie. Baba, de-o vorba, se îmbrăcă așa cum se îmbrăcau fetele noastre cu veacuri în urmă (opinci, ciorapi, ie, catrința, ștergar alb, țesut cu flori albe, ceea ce subliniază măiestria și fânețea poporului român). Prin ritmul său, jocul imita parca mersul calului. Adică în sat își face apariția un călăraș, un oștean călare. în întâmpinare îi iese fata iubita (baba), care ține în maină câteva steble de busuioc, prin care își demonstrează devotamentul și credința în dragoste. Pasul fetei în dans este mic, ușor, de imitare a pasului calului, de parca ar vrea sa arate, că toată viața ar fi gata sa-l urmeze. Se mai poate adaugă aici, că și Calul în timpul jocului este condus de Babă, care cu mănunchiul de busuioc îi arată încotro sa se învârtească. înseamnă ca și oșteanul este dorit de casă, de masă, și este gata sa asculte fata.
Tineti-o tot asa..!
Tradițiile noastre sunt cele mai frumoase!

DIANA JALBA – AGADIȘAN originară  de la Boian și  stabilită cu  traiul la 
Vladimirovăț, Voievodina , SERBIA.

SURSA TEXT: https://www.facebook.com/diana.zalbaagadisan?fref=ts

URMEAZĂ UN FOTOREPORTAJ ȘI MATERIALE VIDEO de N.HAUCA



Un comentariu:

  1. Bravo moldovenii noştri de peste Prut. Mă bucur că păstraţi şi a-ţi păstrat obiceiurile moşilor şi strămoşilor noştri. Fetiţa cântăreaţă, nu i-am reţinut numele, cu certitudine şi ea, pe lângă obiceiurile străvechi, va face ca folclorul românesc să dăinuie peste timp şi mă bucură nespus de mult preocuparea dascălilor de pregătire şi formarea tinerei generaţii în spirit românesc. Vă felicit stimaţi dascăli de pe toată scara profesorală a învăţământului românesc de-acolo de la voi, de la noi şi de pretutindeni.
    Felicitări.
    LA MULŢI ANI!​

    Ioan Danila

    RăspundețiȘtergere