Ascultă Online Radio Cernăuți

10 dec. 2015

Notã de protest




3 comentarii:

  1. Eu am fost primul care mi-am exprimat îndoiala şi nedumerirea, încă pe 5 decembrie (pe pagina facebook a Prietenilor Consulatului din Cernăuţi) într-un comentariu apreciat şi de domnul consul Ionel Ivan, privind pregătirea şi promovarea acestui eveniment în anonimat şi lipsă de transparenţă. Atunci n-am exemplificat, pentrucă nu ştiam cine va fi nominalizat în cadrul Galei. Acum mă alătur şi eu PROTESTULUI de mai sus pentru faptul că din Ţinutul (actualul raion) Herţa, cu populaţie majoritar românească - peste 95% români, n-a fost nominalizat niciunul din tinerii profesori implicaţi activ în "mediul asociativ" din raion (cum ar fi Fundaţia "Gheorghe Asachi" Herţa), care "militează pentru respectarea drepturilor" etno-culturale ale românilor herţeni, cunoscuţi şi apreciaţi de Consulatul General al României din Cernăuţi şi de parteneri din mediul asociativ din Ucraina, Basarabia şi România în ultimii 10 ani.Iată mai jos, spre edificare, comentariul meu din 5 decembrie 2015: " În legătură cu prima ediţie a Galei premiilor de excelenţă pentru etnicii români din comunităţile istorice, desfăşurată sub patronajul preşedintelui Institutului Cultural Român suntem anunţaţi că "....Demersul vizează recunoaşterea personalităţilor şi proiectelor marcante din comunităţile româneşti de dincolo de graniţele ţării, din vecinătatea României..... În cadrul ceremoniei vor fi premiate personalităţi culturale, intelectuali de marcă, jurnalişti, tineri implicaţi în mod activ în mediul asociativ românesc din vecinătate, vârfuri ale comunităţilor româneşti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania şi Macedonia, lideri de asociaţii româneşti care militează pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni. Va fi premiată contribuţia unor personalităţi ale vieţii socio-culturale din cadrul acestor comunităţi la păstrarea identităţii naţionale, prin promovarea limbii şi culturii române în ţările de reşedinţă.". Am convingerea că RECUNOAŞTEREA activităţii personalităţilor sus-menţionate în ce priveşte, mai ales, "contribuţia la păstrarea

    RăspundețiȘtergere
  2. CONTINUARE.."..identităţii naţionale, prin promovarea limbii şi culturii române în ţările de reşedinţă", se bazează pe un studiu profund al rezultatelor obţinute într-o lungă perioadă de timp (cel puţin 10 ani), analizând forţele şi mijloacele cu care a acţionat fiecare organizaţie şi liderii acesteia şi mai ales eficienţa acţiunilor de salvare şi menţinere a identităţii etno-culturale şi spirituale a românilor din acele comunităţi româneşti pe care le reprezintă (dacă a salvat vreo şcoală de la dispariţie, dacă a atras donaţii de carte pentru biblioteci, şcoli sau parohii, dacă a impus şi realizat înscrisuri pentru revenirea la vechile denumiri istorice ale localităţilor româneşti sau redarea identităţii româneşti unor sfinte biserici, monumente româneşti confiscate de ocupantul sovieto-ucrainian în anii comunismului - cazul bisericilor ortodexe din Ţinutul Herţa). Deasemenea avem convingerea că au fost luate în considerare şi INFORMAŢIILE OFERITE DE CONSULATELE ROMÂNIEI DIN ZONELE RESPECTIVE, DIPLOMELE DE EXCELENŢĂ ŞI PREMIILE ACORDATE DE ACESTE CONSULATE UNOR ORGANIZAŢII OBŞTEŞTI. Cu atât mai mult se impune acest lucru, având în vedere că situaţia românilor, din provinciile istorice, aflaţi în afara graniţelor s-a înrăutăţit permanent. Astfel, în reg. Cernăuţi numărul şcolilor şi claselor în limba română s-a micşorat cu peste 25% în 20 de ani, fondul de carte şi publicaţii din bibliotecile săteşti şi şcolare, în limba română, a rămas cam acelaşi din vremea sovietelor (circa 3-4%), majoritatea localităţilor din cele 4 raioane româneşti nu sunt dotate cu plăci bilingve indicatoare la intrarea şi ieşirea din localităţi (iar o mare parte din cele AŞEZATE SIMBOLIC de o organizaţie obştească în rn. Herţa AU DISPĂRUT DEŞI ACOLO LOCUIESC NUMAI ROMÂNI !!), CETĂŢENII UCRAINIENI ROMÂNOFONI sunt în continuare divizaţi de autorităţile ucrainiene în "moldoveni" şi "români" (scopul este evident), autorităţi care (până la cel mai înalt nivel) NU RECUNOSC nici acum INEXISTENŢA LIMBII MOLDOVENEŞTI (tipărind în continuare manuale în limba română PE a căror copertă STĂ SCRIS LIMBA MOLDOVENEASCĂ-MOLDOVSKA MOVA, o batjocură la adresa limbii şi poporului român - considerat acum "prieten"!!). Toate aceste FAPTE REALE semnalate şi de presa română din Cernăuţi, PE CARE NU LE POATE NEGA NIMENI trebuie să ne dea de gândit, să eliminăm orice formă de festivism şi să fim foarte atenţi cu premierile (cunoscând situaţia grea în care se află românii din Ucraina, atât economic cât şi psihologic şi spiritual, în condiţiile în care tineri români şi-au pierdut viaţa în luptele antiteroriste din estul Ucrainei fără a avea pregătirea necesară, în timp ce multe familii, inclusiv tinere, ucrainiene din Dombas se refugiază în reg. Cernăuţi !!!). Aştept cu interes această Gală, ce va avea loc peste 3 zile, care din păcate se desfăşoară pe fondul lipsei de transparenţă, atât ca pregătire, criterii cât şi ca promovare. Doamne ajută!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma alatur si eu protestului Dvs.Fam.prof.univ.Cernov unde este? cum se poate sa lipseasca de la o astfel de Gala? de la premiere?D-na Alexandrina este si membru de onoare a Academiei Romane.?S-a luptat si se lupta pentru pastrarea limbii romane in scoli,pentru editarea revistei "Glasul Bucovinei" etc.Este inadmisibila omiterea acestor persoane de la gala si de la premiere.Pana acum nu am observat ac,lipsa.Probabil ca nici ea si nici sotul ei nu fac parte din grupul ales al organizatorilor,"eroi intre eroi".

    RăspundețiȘtergere