Ascultă Online Radio Cernăuți

22 aug. 2015

O ÎNTÂLNIRE DE SUFLET CU NORA IUGA ŞI UNIVERSUL EI LITERAR



Dragi compatrioţi! Admiratori ai scrisului românesc, Vă aşteptăm cu drag în după amiaza Zilei de 6 septembrie a.c. la Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi (str. Kobyleanska, 9) la o întâlnire de suflet cu  remarcabila scriitoare română Nora Iuga. 
Întâlnirea va avea loc în intervalul de timp 16.30 – 17.15  şi se va desfăşura în cadrul manifestărilor celui de al VI-lea Festival de poezie MERIDIAN CZERNOWTTZ, la care participă scriitori importanţi din diverse ţări europene. 
Nora Iuga (n. 1931, debut în 1968) se numără printre cei mai importanti scriitori romani contemporani, este o voce distincta si puternica printre poetii si prozatorii din zilele noastre. Licențiată a Facultății de Filologie a Universităţii din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu și George Călinescu, Nora Iuga este membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră PEN-Club., autoare a circa 20 volume de poezie, din rândul cărora amintim Vina nu e a mea, Captivitatea cercului, Scrisori neexpediate, Opinii despre durere, Inima ca un pumn de boxeur, Piața Cerului, Dactilografa de noapte, Spitalul manechinelor, Autobuzul cu cocoșați şi câteva romane cum sunt  Săpunul lui Leopold Bloom, Sexagenara și tânărul,  Fasanenstrasse 23. O vară la Berlin, Lebăda cu două intrări, Hai să furăm pepeni, apărute la edituri de prestigiu din ţară şi din străinătate. 
Deosebit de bogat se dovedeşte a fi palmaresul ei de traducător din limbile germană şi scoţiană. Graţie Norei Iuga au văzut lumina tiparului în limba română diverse romane de Aglaja Veteranyi, August Strindberg, Barbara Bronnen, Christian Haller, Günter Grass, Herta Müller, Knut Hamsun, Paul Celan, Hans Joachim, Ernst Jünger, Ursula Michels-Wenz, Friedrich Nietzsche, Joachim Wittstock, Eginald Schlattner, Ernest Wichner şi mulţi alţi autori germani şi scoţieni.
Pentru înaltele ei merite literare Nora Iuga a fost menţionată în repetate rânduri cu Premiile Uniunii Scriitorilor din România (anii 1980, 1993, 1994, 1996, 1998, 2000), precum şi cu premiile revistelor literare “Poesis”, “Cuvântul”. Mai mult, Nora Iuga a fost distinsă cu Premiul Internaţional Friedrich Gundolf de către Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung
Tot ea se numără printre deţinătorii celei mai importante burse oferite de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). Au mai obținut această bursă, de-a lungul timpului, scriitori precum: Mircea Cărtărescu, Mircea DinescuGellu NaumAna BlandianaȘtefan Augustin Doinaș.

Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu