Ascultă Online Radio Cernăuți

22 dec. 2014

Vasile Bâcu: „Colindul de astăzi ne este o rugăciune pentru pace”



VEZI AICI 60 VIDEO CLIPURI  SI   FOTO DE NICOLAE HAUCA //////  ///////////////// https://www.youtube.com/watch?v=hr71FpyiL-Q&list=PLOQqVtnkhWmgCOYEbkHnduSNf3Pxsq4ry&index=1
Duminică, 21 decembrie 2014 , în sala Palatului Academic din Cernăuți a avut loc ce-a de a XX-a ediție a Festivalului obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe”, organizat de Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți

Sala Palatului care are 650 de locuri și de data acesta a fost arhiplină. Numărul participanților care au urcat în scenă pentru a colinda sau pentru a prezenta obiceiurile din satele de pe unde venise, a fost de 350. Aici cu certitudine putem vorbi despre prestigiul Festivalului, ajuns la această ediție jubiliară. Au fost 4 ore bătute de spectacol, iar în fiecare clipă din acest timp era depusă câte o părticică din sufletul fiecărui participant.
După ce Moș Crăciun și nepoțelele sale Fulguța și Iernița au înviorat sala, către cei prezenți s-a adresat dl. Vasile Bâcu, președintele SCR „M.Eminescu”, care în cuvântul său de deschidere a remarcat: „Astăzi nu poate să ne învinovățească nimeni că am organizat acest Festival în zilele când în țară e război. Colindul de astăzi ne este o rugăciune pentru pace către Dumnezeu...”. Sala a păstrat un moment de reculegere în memoria celor căzuți pe frontul din Est, și a fost invitată să pună în cutia carității care cât a avut posibilitate pentru ajutorarea celora care suferă din cauza rănilor războiului. 
După mesajul de salut rostit de doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, sala a fost încântată de o suită de colinde românești, interpretate de Corul popular „Dragoș Vodă” dirijat de maiestrul Dumitru Caulea.
Ar fi imposibil să-i numim pe toți participanții la acest festival. Cu toate că marea majoritate merită aceasta. Însă printre cele mai reprezentative colective au mai fost Corul bisericii „Sfântul Nicolae” din Voloca, condus de Ioan Bodnari, Corul „Osana” de la biserica „Sfântul Spiridon” din Herța codus de Irina Achiri, Corul „Fiii Arboroasei” de la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iordănești, dirijat de preotul Vasile Pojoga, ansamblul „Fetele din Bucovina” condus de Luminița Demianic.  Colindele lor, unele tradiționale, altele — mai puțin cunoscute au fost cu adevărat înălțătoare, iar iordăneștenii au interpretat în premieră „Colind pentru Arboroasa”.
Cu mare dragoste în suflet și-au prezentat obiceiurile locale Ansamblul „Tălăncuța” din Oprișeni condus de Veronica Velicico, Grupul vocal „Armonia” din Mahala condus de Elena Petriuc, Ansamblul „Spicușor” din Țureni condus de Igor Cabanov, Ansamblul folcloric „Mugurel” din Pătrăuții de Jos condus de Larisa Popescu-Chedic, Centrul bucovinean de artă condus de Iurie Levcic, Ansamblul folcloric din Mogoșești condus de Artiom Posteucă. O frumoasă „Malancă” au prezentat discipolii Gimnaziului Nr.6 din Cernăuți instruiți de Margareta Istrati...
O surpriză frumoasă a Festivalului a fost prezența preotului Mihai Cobziuc din Dărmănești, Suceava, care i-a încântat pe spectatori cu frumoasele sale colinde.
Fiecare copil sau persoană în etate, fie că a colindat, a urat sau a semănat, au jucat „Capra”, „Căiuții” sau „Ursul”, fie că a fost o evoluare colectivă sau individuală, fiecare a depus acel efort care a meritat pe bună dreptate nu numai aplauze, dar și acea mulțumire pentru faptul că păstrează tradițiile și datinile străbune. Cu toate acestea, după umila mea părere, ar trebui ca în unele cazuri să respectăm mai mult conținutul Festivalului, unele cântece și dansuri lăsându-le pentru nunți și alte locuri potrivite. Cu părere de rău din plugușoare, după două mii de ani, tot mai mult este dat uitării „Bădica Traian” și este înlocuit cu nume de persoane pe care eu personal le stimez pe fiecare în parte, însă rămân de părerea că locul lor potrivit este anume acolo unde se află domniile lor. Dar fără îndoială că aceste persoane nu poartă nici o vină, iar celora care an de an se muncesc să pună în rimă mai multe nume, prietenește îi sfătuiesc s-o facă doar pentru serbările corporative.
După această mică vărsare de venin, țin să-mi exprim bucuria pentru marea reușită a festivalului jubiliar „Florile dalbe” de anul acesta. Iar această reușită se datorează atât conducerii SCR „M.Eminescu” care a asigurat și partea organizatorică, și cea financiară, cât și unor adevărați prieteni și sprijinitori ai noștri, cum sunt dl. Titus Scripa, om de afaceri din Cernăuți, familia Ioan și Paraschiva Abutnăriței din Vatra Dornei, care reprezintă și Filiala „Arboroasa” a Asociației „Pro Basarabia și Bucovina”, presei scrise și electronice de limbă română din regiunea Cernăuți, care a mediatizat această activitate.
În încheiere Moș Crăciun (Gheorghe Ungureanu, autorul scenariului sărbătorii) împreună cu nepoțelele sale Fulguța (Ana-Maria Șapcă) și Iernița (Ana-Cristina Tărâțeanu) și-au luat rămas bun de la spectatori până la următoarea ediție a „Florilor Dalbe”.
Nicolae Șapcă,
vicepreședintele SCR „Mihai Eminescu” din reg. Cernăuți





2 comentarii: