Ascultă Online Radio Cernăuți

4 iun. 2013

Sâmbra oilor la Crasna - 2013.

                    În  ziua de 2 iunie  2013  după   cum  s-a anunţat   în  presa scrisă  şi  audio-vizuală în  comuna  Crasna  din raionul  administrativ  Storojineţ  al  reg.  Cernăuţi   din  Ucraina a  avut  loc  cea de  treia  ediție  a sărbătorii „Sâmbra oilor”.   

          În   fotografiile  şi  secvenţele  video în limbile română şi ucraineană de  mai   jos realizate  de Nicolae Hauca vă  oferim  un  reportaj  de la această manifestare.
http://youtu.be/4JWKMYNKlgk FOTOREPORTAJ. VEZI TOATE FOTOGRAFIILE AICI: «Sâmbra oilor la Crasna - 2013.»

***************************************************************************
http://youtu.be/IdmGC-ffMgY *******************************************************************************


***************************************************************************
http://youtu.be/5rZH3ylwQc0 
***************************************************************************

*******************************************************************************


*******************************************************************************

















































































































































































































http://youtu.be/D2VR-8cBUwQ http://youtu.be/Uoxo1YNTUgA http://youtu.be/D7AxoGkRQCc http://youtu.be/MpXlilwjoa8 http://youtu.be/r4OZTtfl4gU http://youtu.be/aK6AmUtlUbE http://youtu.be/GezaOhzjd40 http://www.youtube.com/watch?v=FDNZm7wNV7o http://youtu.be/vOdZAM-NHlk http://youtu.be/JKu4WrOQhek http://youtu.be/1Bkda0ssHv0 http://www.youtube.com/watch?v=KkkEaD0-emE http://youtu.be/TyBRqi8iyPA http://youtu.be/clNF_pdnUto http://youtu.be/yoZm4zU9164 http://youtu.be/shzN5FnvWNM http://youtu.be/QX2dVhToHBU http://youtu.be/J26v4pLcP7w http://youtu.be/0t3jfDSAr64 http://youtu.be/40fQT4giauw http://youtu.be/bnB02vHC22w

2 comentarii:

  1. Doru Ropceanu
    În primul rând obiceiul ”Sâmbra oilor” n-a existat niciodată la Crasna. Ceea ce se vrea sărbătorit astăzi e o copie schimonosită și băgată cu forța pe gât crăsnenilor al frumosului obicei huțănesc de prin părțile Putilei. Acolo la Putila oierii într-adevăr au munți la altitudini corespunzătoare spre care își duc turmele în fiecare sfârșit de mai ca să revină cu ele la sfârșitul verii. Aceasta este condiția principală a obiceiului ”Sâmbra oilor” – ridicarea oilor în munți în sezonul de vară. La români există acest obicei numai în locurile unde există astfel de munți și spre care își pot duce turmele ciobanii la zeci și chiar sute de km de localitatea natală (Țara Oașului, Maramureș).
    Unde-și duc crăsnenii turmele? Care sunt munții și păscătorile lor? De la cea mai îndepărtată stână a crăsnenilor se poate ajunge în central satului în 30-50 minute. Da, prin satele locuite de rămâni din actualа regiune Cernăuți exista (mai există?) un frumos obicei numit mai adesea ”La mulsul oilor” sau ”La măsuratul laptelui” în timpul căruia fiecare proprietar de oi stabilea partea lui de lapte (sau brânză), pe care o avea de primit de la stâna comună a satului. E un obicei vechi la care am participat din fragedă copilărie, adesea și în calitatea mea de ”fecior de cioban”. În condițiile noastre climaterice el se petrecea cel târziu la sfârșitul lui aprilie. Ceea ce se ”sărbătorește” azi la Crasna la începutul lui iunie (!!!) e o bătaie de joc și o ignorare completă a bunului simț. Îmi aduc aminte de primele două ediții, când programul ”obiceiului strămoșesc” era alcătuit și dus într-o limbă străină a obiceiului de oameni numiți de la centru care nici nu cunoșteau limba localnicilor. S-au interpretat cântece și dansuri mai mult de prin vecini decât de ale noastre. Noi am obținut scena mai mult în după ameaza sărbătorii, când șefii de la centru erau deja plecați. Acesta-i obicei strămoșesc?
    De ce se întâmplă toate acestea cu noi? Sigur e convenabil pentru cineva aceasta.
    În primul rând pentru niște chiaburi localnici (se pot da și nume), care ar face orice numai să fie băgați în seamă de cei de mai sus. Ei sunt gata să facă un drum spre această poiană a lui ”Вихід на полонину у Красноїльську” nu mai rău decât cel ce duce spre Mejigorie, asfaltat, presărat cu flori și mărgele, deși oameni vor trece pe el numai odată pe an, în rest – vacile și oile rătăcite de turmă. Le convine și celor de sus – e mai aproape decât Putila și drumul e ceva mai bun. E o petrecere în plus la urma urmei. Deși statistica ne raporta la începutul anului: În raionul Storojineț avem 1994 de oi (http://gromady.cv.ua/st/rada/215/news/35115/). Câte din ele vor fi a crăsnenilor și merită ele atâta atenție?
    Merită cred eu. Și merită să avem și astfel de sărbători. Ca să putem arăta oaspeților ce avem mai bun și mai frumos acasă la noi. E o ocazie de a face și comerț și chiar de a desvolta oieritul. Numai să fie organizate pe baze sănătoase, pe tradiții naționale veridice și nu inventate sau copiate prost de pe la vecini. Altfel e o pângărire a obiceiurilor noastre strămoșești.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu respect salut comentariul dumneavoastra care atinge o struna dureroasa a sufletului de roman bucovinean si reflecta un adevar cutremurator.Ma numesc Olga Bruja,originara din Crasna,m-am luptat cu cozile de topor ce ne conduc si polueaza traditia nationala,care vin sa isi umple burtile si buzunarele si nu au nici un simtamant romanesc,vanzandus-si originile pentru cativa grivini,dar nu am reusit,caci am fost in minoritate.La prima editie am fost propusa sa conduc programul.Eu am acceptat cu mare bucurie,dar cu conditia de a se prezenta programul in limba romana asa cum Crasna e din mosi stramosi localitate cu traditii,obiceiuri si limba romana.Dar domnii cu burtile si falcile mari,s-au opus miseleste facand cartile tot cum au vrut ei si s-au imbuibat de pe ambele ,,mese,, .Daca eram susrinuta de o astfel de persoana ca dumneavoastra,am fi reusit sa ne impunem si nu am fi acceptat ca traditia romaneasca sa fie tradusa in alta limba.Sper sa ni se alature si alte persoane care gandesc curat romaneste si la urmatoarea editie sa nu ne lasam manevrati si sa ne polueze cineva traditiile.

    RăspundețiȘtergere