Ascultă Online Radio Cernăuți

2 feb. 2012

“George Galan visa să ne vadă împăcaţi...”

Moment de adio

Vineri, 27 ianuarie, a încetat să bată inima bravului bucovinean George Galan, preşedintele filialei din Bucureşti a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina – tristă veste pentru românii din regiunea Cernăuţi, membri ai Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”. George Galan a fost omul dedicat cu trup şi suflet cauzei de sprijinire a românilor din afara graniţelor.

De Cernăuţi era legat prin amintirile din copilărie, deoarece aici a învăţat, şi-a făcut primii prieteni, cu care se întâlnea mai târziu. Deşi locuia departe de Cernăuţi, venea des la sărbătorile noastre naţionale, se bucura de ceea ce reuşeam să realizăm şi se întrista de faptul că uneori suntem dispersaţi, împărţiţi în diferite grupări, care, de fapt, nu au ce împărţi.




La 31 ianuarie, ora 13.00, când la Bucureşti a început ceremonia înmormântării, la sediul Societăţii din centrul oraşului Cernăuţi, s-a adunat un grup de români care l-au cunoscut, pentru a-i păstra un minut de reculegere şi a-i spune un ultim cuvânt de adio.
Despre omul şi bucovineanul George Galan au vorbit scriitorul Dumitru Covalciuc, poetul Arcadie Opaiţ, savantul Ilie Popescu, jurnalistul şi poetul Vitalie Zâgrea, pedagogul Dorin Misichevici ş.a.

A fost lansată propunerea de a iniţia un album al memoriei cu date despre personalităţile importante din viaţa culturală a românilor nord-bucovinei care au părăsit această lume, însă au rămas şi vor rămâne în memoria urmaşilor. Aşa cum a fost şi regretatul George Galan.
Vasile BÂCU,
preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu