Ascultă Online Radio Cernăuți

7 mar. 2021

Comitet, care va organiza adunarea generală a SCLRB din mai 2021, dată la care va avea loc alegerea noului președinte

La Centrul Comunitar Rădăuți, a avut loc, sâmbătă, 6 martie, o întâlnire la care au participat câțiva membri ai Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina. Inițiativa i-a aparținut tânărului Luca Ciubotaru, membru al societății.
SCLRB se află în impas după moartea președintelui executiv, Gh. Dolinski.
În intervenția sa, dl Mircea Irimescu a arătat că Rădăuțiul Civic este un fel de Smurd pentru SCLRB (sic!).
SCLRB a fost înființată în 1862, la inițiativa unui grup de oameni politici din Bucovina- frații Hurmuzachi, M.Zota, Al Costin, Aron Pumnul, I Sbiera, I Calinciuc, N.Vasîlco, Leon Popescu. În ședința din 23 ianuarie 1865, a fost ales primul comitet director, avându-l în frunte pe Gh.Hurmuzachi. De-a lungul anilor, la conducerea societății s-au aflat Victor Stârcea (1882-1887, Iancu Zotta (1888), Eudoxiu Hurmuzachi( 1889-1899), Dionisie Bejan (1900-1920),Vasile Gheorghiu (1923-1929), Leca Morariu. Ca vicepreședinți au funcționat mitropolitul Silvestru Morariu, mitropolitul Vladimir de Repta, Iancu Flondor, Sextil Pușcariu, T. Ștefanelli . Societatea a existat până în 1944.
SCLRB s-a reactivat în martie 1990, la inițiativa unor intelectuali de marcă din Bucovina, având ca obiectiv răspândirea culturii, artei, științei și literaturii poporului român de pretutindeni, referitoare la Bucovina istorică, în vederea unității naționale prin cultură.
La 6 septembrie 1992, la Rădăuți, în adunarea solemnă a SCLRB s-a înființat Centrul de Studii Bucovina.
La adunarea de ieri, 6 martie, au participat ing. Mircea Irimescu, prof. Marian Olaru, prof. Corvin Bejenariu, prof. Liviu George Maha, medicul Adrian Popescu, ec. Mihai Frunză, fost primar al Rădăuților, artistul vizual Mihai Boiciuc, domnii Vasile Chițan și Vasile Cernăuțean. Au fost, de asemenea, și intervenții online ( domnii Ștefan Hostiuc și Gabriel Ioan Chiraș).
Participanții au ales un comitet, care va organiza adunarea generală a SCLRB din mai 2021, dată la care va avea loc alegerea noului președinte.
În cuvinte extrem de sensibile, domnul Mihai Frunză, fost primar al Rădăuților, a subliniat importanța vieții culturale din Rădăuți și a salutat cu eleganță implicarea tânărului entuziast Luca Ciubotaru.

https://www.facebook.com/malina.anitoaei/posts/3871521162936918

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu