13 dec. 2020

Cristina Paladian, aleasă șefă a Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale din Cernăuți



Cristina Paladian, aleasă șefă a Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale din Cernăuți

În data de 2 decembrie a.c. a avut loc alegerea coordonatorului Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți. Noua șefă a catedrei a fost aleasă conf. univ. dr. Cristina Paladian, informează Agenția BucPress.

Cristina Paladian, originară din localitatea bucovineană Ostrița, a absolvit Catedra de Filologie Română și Clasică în 1998. Și-a susținut teza de doctorat în 2012. Devine conferențiar universitar în 2019. În viitorul apropiat își va susține teza de doctor habilitat în filologie. Este autoarea unei monografii științifice și a peste 70 de studii în domeniul filologiei, teoriei literaturii etc.

Din 2017 face parte din redacția revistei Institutului Cultural Român de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuți - București), publicând studii, prezentări de carte, analize literare și de lingvistică. Domenii de cercetare: teoria literaturii, teoria și practica versificației, poetica comparată și teoria traducerii.

Reamintim că la 24 noiembrie 2020 Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care reunește peste 20 de societăți pentru cultura română și organe de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev,  i-a solicitat rectorului Universității Naționale din Cernăuți, Roman Petrișin, în cadrul unui memoriu, să nu admită închiderea Catedrei de Filologie Română și Clasică.

În același timp, CNRU a cerut să fie susținută candidatura unui nou șef al catedrei de limba română, ai cărui limbă maternă să fie limba română. De precizat că până la alegerea Cristinei Paladian, șefă a Catedrei de Filologie Română și Clasică a fost dr. Galyna Zagaiska, etnică ucraineană.  

Existența Catedrei de Filologie Română și Clasică este amenințată de reforma învățământului superior. Catedra, care există de un secol și jumătate, riscă să fie comasată cu Departamentul de Teorie a Literaturii (unde procesul de predare și cercetare are loc în limba ucraineană), fapt contra căruia a protestat CNRU.

Catedra de Filologie Română şi Clasică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii cernăuţene este unica instituţie de învăţământ superior din Ucraina care pregăteşte cadre de înaltă calificare în domeniul limbii, literaturii și culturii române. Programele de învățământ sunt structurate pentru a pregăti, în primul rând, profesori de limba și literatura română pentru învățământul mediu și pentru învățământul superior. Absolvenții pot deveni, de asemenea, editori, redactori, jurnaliști în presa scrisă, la radio și televiziune, funcționari culturali și sociali, translatori și interpreți.

Centrul Media BucPress, asociația jurnaliștilor români din Ucraina, o felicită călduros pe conf. univ. dr. Cristina Paladian cu prilejul alegerii sale în funcția de șef al Catedrei de Filologie Română și Clasică. Mult succes și rezistență în lupta pentru păstrarea și dezvoltarea acestui centru de învăţământ superior din Ucraina! Chemăm, pe această cale, absolvenții școlilor cu predare în limba română din Ucraina, să se înscrie în anul de învățământ 2021/2022 la Catedra de Filologie Română și Clasică, ai cărei absolvenți au devenit oameni celebri și de succes.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu