21 nov. 2018

Orientare profesională Un drum spre o carieră medicală europeană Interviu cu Doru Baetu despre scolile ,,Laureatus”



R:    Care sunt denumirile școlilor pe care doriți să le prezentați. Care sunt calificările profesionale din cadrul acestora și cărei categorii de populație vă adresați? Pe ce se bazează climatul educational din şcolile dumneavoastră?

D.B.:   Denumirile unităților de învățământ sunt Școala Postliceală Sanitară ,,Laureatus” Siret şi Școala Postliceală Sanitară ,,Laureatus” Tg. Neamţ.
Calificările profesionale autorizate din cadrul Școlii Postliceale Sanitare ,,Laureatus” Siret de către Ministerul Educației sunt: asistent medical de farmacie, asistent medical generalist și asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare.
Calificările profesionale autorizate din cadrul Școlii Postliceale Sanitare ,,Laureatus” Tg. Neamţ de către Ministerul Educației sunt: asistent medical de farmacie şi asistent medical generalist.
În ambele şcoli limba de predare este româna, cursurile sunt cu frecvență de zi, iar durata studiilor este de 3 ani.
La școlile noastre se pot înscrie absolvenţi de liceu, indiferent de vârstă.
            În şcolile ,,Laureatus” se pune accent pe însușirea valorilor promovate prin filozofia procesului instructiv-educativ pentru ca elevii să dobândească competențe care să asigure servicii sanitare de calitate pentru a satisface nevoile comunității.
            Climatul educațional al școlilor noastre se bazează pe performanță, pe o competiție transparentă și onestă, pe cooperare și încurajarea inițiativei individuale și a inovației didactice menite să susțină atât dezvoltarea individuală a fiecărui elev  în parte cât și egalitatea de șanse prin educație.

R:   La modul general cum ați descrie noțiunea de școală?
D.B.: Școlile noastre sunt unităţi de învățământ unde se face educație, deci totul trebuie să se construiască și să se centreze în jurul procesului de învățare, acesta fiind unul structurat. Mai exact noi avem stabilit clar ce trebuie să știe un elev și ce trebuie să fie capabil să facă la sfârșitul școlii sanitare de nivel postliceal. Şcoala nu trebuie văzută ca o locație unde predă un cadru didactic, ci este locul unde elevul învață.

R:       Ce oferă unităţile de învățământ elevilor?
D.B.: Școlile ,,Laureatus” sunt unităţi de învățământ unde se evaluează competențele de nivel superior atât teoretice cât și cele practice pentru a putea  forma asistenți medicali profesioniști. Elevii școlilor noastre sunt beneficiarii unui proces de învățământ:
·        ancorat la nevoile de calificare, mobilitate și flexibilitate resimțite prin piața muncii raportate totodată la viața socială;
·        cu standarde ridicate, prin utilizarea tehnologiei de comunicare și informaționale;
·        tehnologizat, având  la dispoziție spații dotate corespunzător pentru sala de demonstrație, pentru laboratorul de tehnică farmaceutică – anatomie, pentru laboratorul de informatică, precum și sălile de clasă, având totodată asigurat accesul la comunicații electronice, funcționarea rețelei informaționale dar în egală măsură și tehnologii didactice audio – vizuale de ultimă generație;
·         în care cultura calității instituționale și educaționale  asigură beneficiarilor noștri însușirea cunoștințelor, formarea și dezvoltarea competențelor, valorilor și atitudinilor necesare pe piața muncii atât din România cât și din spațiul Uniunii Europene.
·        bazat pe un management profesional în toate domeniile funcționale asigurându - se o orientare sistemică, strategică, optimă prin proces și fapte pentru îndeplinirea funcțiilor acesteia în procesul didactic și educativ.
Doresc să subliniez faptul că elevii beneficiază de o pregătire profesională echivalentă cu pregătirea standard din celelalte țări ale Uniunii Europene, calificarea profesională asistent medical generalist, fiind recunoscută de Uniunea Europeană.

R:      Există cadre medicale care își  îndrumă copii spre același domeniu?
D.B.: E cel puțin rezonabil ca un tânăr să urmeze căile verificate de părinți, de prieteni sau de cei apropiați, însă o fac cu propriile lor pasiuni și sensibilități afective. In același timp sunt convins intr-o proporție ridicata că doar acest lucru nu reprezintă toată povestea unui întreg parcurs inițiatic.

R:    Cum  caracterizaţi relația dintre elev, condiția lui umană și școală ?
D.B.: Conducerea managerială a școlilor noastre asigură o orientare sistemică, strategică, optimă prin proces și fapte pentru îndeplinirea funcțiilor acesteia în procesul didactic și educativ. Echilibrul fiecărei școli în parte nu face altceva decât să stimuleze performanța și în același timp să se plieze pe nevoile firești de echitate și incluziune. Există creată în cadrul școlilor noastre o cultură a calității instituționale și educaționale care asigură beneficiarilor noștri însușirea cunoștințelor, formarea și dezvoltarea competențelor, valorilor și atitudinilor necesare pe piața muncii atât din România cât și din spațiul Uniunii Europene. Din istoriile subiective și memoria afectivă a tinerilor care au trecut prin spațiile de învățătură, de formare intelectuală, profesională și morală ale școlii noastre, sper că s- a desprins măcar un motiv pentru care unităţile noastre de învățământ au cucerit inimi și au atras minți. Doar așa îmi explic succesiunea neîntreruptă de elevi care si-au modelat condiția umană si profesională alături de noi. Fiecare tânăr trebuie să – și acorde șansa de a participa direct și activ la construcția propriului viitor.

R:      Care este contravaloarea taxei de înscriere şi înmatriculare?
D.B.: Contravaloarea taxei de înscriere şi a taxei de înmatriculare este de 45 Euro, care se va achita în momentul depunerii dosarului pentru înscriere.

R:     Există situații în care candidați sunt scutiți de la plata taxei de înscriere ?
D.B.: Da, sunt scutiți de plata taxei de înscriere şi înmatriculare în valoare de 45 Euro următoarele categorii: candidații în vârstă de până la 25 de ani care sunt orfani de ambii părinți; candidați în vârstă de până la 25 de ani și aflați în întreținerea pârinților care sunt copii ai personalului didactic de predare în activitate, pensionat sau decedat; candidați în vârstă de până la 25 de ani și aflați în întretinerea părinților care au obținut distincții, respectiv premii sau mențiune la concursuri și olimpiade naționale recunoscute în domeniile: biologie, anatomie, chimie sau fizică.  Scutirea de la plata taxei de înscriere se face numai pe baza actelor doveditoare, respectiv adeverință sau copie legalizată a certificatului ce vor fi prezentate comisiei de admitere la școala noastră în momentul înscrierii.

R:     Care este contravaloarea taxei de școlarizare pentru anul I de studiu?
D.B.: Taxa de școlarizare pentru un anul I de studiu/ elev este de 520 Euro, achitabilă în patru rate egale valoric .

R:     Aveți situații în care taxa de școlarizare poate fi redusă?
D.B.: Da, pot beneficia de reducerea taxei de școlarizare cu un procent de 10% următoarele categorii de elevi: cei care achită integral taxa de școlarizare pentru anul școlar 2019 – 2020 până în prima zi a noului an şcolar sau cei care pot recomanda alți 4 colegi care să se înscrie la cursurile școlilor noastre.

R:   Există locuri cu reduceri aplicate la taxa de școlarizare pentru elevii care se disting prin rezultate bune la învățătură?
D.B.: Da, pot beneficia de o reducere de 100 Euro un  număr de 10 elevi înscriși în anul I, an școlar 2019 – 2020. Candidații interesați în acest sens vor depune până pe data de 01.09.2019 la secretariatul școlilor pe lângă dosarul de înscriere și un CV, pentru ca apoi să se prezinte la o probă interviu care se va desfășura ulterior.  Elevii care vor beneficia de un loc cu reducere de merit vor fi selecțati de către o comisie formată la nivelul școlii în care vor fi analizate: CV- urile candidaților care vor cuprinde în mod obligatoriu media anilor de studiu din liceu, media la testarea finală/ bacalaureat și distinctiile respectiv premiile sau mențiunile la concursurile și olimpiadele naționale recunoscute în domeniile: biologie, anatomie, chimie sau fizică, precum și răspunsurile în urma unui interviu desfășurat în cadrul şcolii noastre prin care candidații își vor motiva alegerea uneia dintre calificările profesionale pentru care au optat respectiv asistent medical de farmacie sau asistent medical generalist sau asistent medical balneo-fiziokinetoterapie si recuperare.
          Subliniez  faptul că rezultatele finale ale selecției vor fi afișate în aceiași zi, la avizierul central al școlii aflat la parterul instituției.

R:    Există și alte tipuri de reduceri aplicate la taxa de școlarizare în cadrul școlii?
D.B.: Da, cu 40 Euro pentru elevii care se înscriu în perioada 05.05.2019 – 20.06.2019 precum și cu 25 Euro pentru elevii care se înscriu  în perioada 21.06.2019 – 02.08.2019.

R:      Ce trebuie să facă un candidat după ce a fost declarant admis?
D.B.: Candidați admiși pe locurile cu reducere de merit aplicate la taxa de școlarizare în anul I, an școlar 2019 – 2020 au obligația de a lua la cunoștință și semna Contractual de școlarizare cu taxă redusă și de a achita taxa de înmatriculare și rata I din taxa de școlarizare redusă, termenul limită fiind până în prima zi a noului an şcolar 2019 - 2020.
            Candidații admiși pe locurile cu taxă au obligația de a lua la cunoștință și semna Contractul de școlarizare și de a achita taxa de înscriere şi înmatriculare, precum și  rata I din taxa de școlarizare, termenul limită fiind până în prima zi a noului an şcolar 2019 – 2020.

R:   Vă mulțumim pentru timpul acordat și totodată pentru informarea tinerilor noștri absolvenți, care se pot înscrie la școlile dumneavoastră.
D.B. :  Şi eu vă mulțumesc! Doamne ajută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu