Ascultă Online Radio Cernăuți

5 nov. 2013

FRUMUSEŢEA – PRIN PRISMA PENELULUI LUI RUDOLF LEKALOV










Rudolf Lekalov nu e doar un talentat artist, dar şi o personalitate deosebită. Născut într-un orăşel de lângă Sanct Petersburg, Rusia, pe unde în timpul şi după cel de-al doilea război mondial nu l-au aruncat valurile vieţii! La şcoală a mers în Siberia, unde familia sa a fost dusă în timpul războiului, apoi a trecut cu traiul în regiunea Poltava, iar în Belarus a fost dat la o casă de copii, şcoala absolvind-o în Vinnyţa, în oraşul copilăriei lui Eminescu, Cernăuţi, şi-a întâlnit dragostea pentru toată viaţa, Bucovina devenindu-i a doua baştină.


După ce a terminat şapte clase a plecat la Kyiv pentru a studia la Şcoala de Pictură de pe lângă Lavra, însă acolo, în pofida faptului că Rudolf a susţinut cu succes examenele de admitere, n-a trecut concursul, fiindcă erau primiţi, n primul rând, tinerii demobilizaţi de pe front. Înaripat de visul de a deveni pictor şi aflând de cunoscuta Şcoală de Pictură nr.5 din Cernăuţi, tânărul soseşte în capitala Bucovinei, însă, spre regret, e prea târziu, fiindcă primirea documentelor se încheiase deja. Se întoarce la Sanct Petersburg, unde îşi continuă studiile în pictură, pe care, spre regret, îmbolnăvindu-se grav, aşa şi nu reuşeşte să le încheie. Purtat de aripile romanticii tinereţi, se întoarce din nou la Cernăuţi, unde, în sfârşit, norocul avea să-i zâmbească, fiindcă aici o întâlneşte pe viitoarea-i soţie, de care se îndrăgosteşte şi cu care se căsătoreşte, apoi pleacă la Ridkivţi, unde activează împreună la şcoala locală – ea predă matematica, iar Rudolf e profesor de desen. După absolvirea şcolii medii serale, devine student la Institutul Poligrafic din Lviv.



Timp de 15 ani activează ca pictor şi redactor tehnic la Direcţia de Presă a Consiliului Orăşenesc Cernăuţi, apoi la ziarul „Bukovyna”, paralel, pictează afişe de concerte pentru Ansamblul Instrumental „Karpatî” a lui Nazari Iaremciuk şi pentru alţi interpreţi bucovineni, ilustrează cărţi ale cunoscuţilor poeţi şi scriitori ca Tamara Severniuk, Evgheni Evtuşenko etc., este pasionat de arta fotografică, de organizarea expoziţiilor. În timpul liber îi place să călătorească, mai ales, spre munţii Carpaţi, ca apoi, să transpună pe pânză frumuseţea naturii bucovinene prin prisma penelului său. Nu demult, Muzeul Etnografic Regional a găzduit expoziţia personală a artistului plastic Rudolf LEKALOV,

consacrată jubileului de 80 de ani de la naştere, organizată din iniţiativa şi cu sprijinul Direcţiei Regionale de Cultură, Organizaţiei Regionale Cernăuţi a Uniunii Jurnaliştilor din Ucraina, Organizaţiei Regionale Cernăuţi a Uniunii Artiştilor Plastici din Ucraina. În prezent, talentatul artist, lucrează asupra restaurării exponatelor muzeale, iar ca plastician, creează pentru suflet, căci altfel pentru ce ar trăi.



Diana TOMA
SURSA: zorilebucovinei.com
FOTO  de  Nicolae Hauca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu